«Αυτό δε λέγεται σοβαρή πολιτική για την πάταξη της ακρίβειας» σημείωσε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, αναφερόμενος στην κυβερνητική εξαγγελία για το «καλάθι του νοικοκυριού», που όμως βρίθει ασαφειών, μέσα σε ένα αόριστο πλαίσιο που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πετύχει τον επιθυμητό στόχο.
Αναλυτικά ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Καλάθι του νοικοκυριού». Ο τίτλος είναι εύηχος. Ο τίτλος είναι επικοινωνιακός ξεκάθαρα. Ακούγεται ωραία.
Να θυμίσω την τροπολογία η οποία είχε ψηφιστεί, αρχές Απριλίου του ’22 μετά το ξέσπασμα του πολέμου, μια τροπολογία η οποία υποτίθεται ότι θα έβαζε φρένο στην αισχροκέρδεια. Μια τροπολογία της οποίας ο σκοπός, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ήταν η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την κρίση αυτή για τον προσπορισμό αθέμιτων κερδών. Αυτή η τροπολογία ήταν μέχρι 30 Ιουλίου του 2022 και παρατάθηκε έως και τον Δεκέμβριο του 2022.
Το ερώτημα είναι: Τι έγινε; Έχει παταχθεί η αισχροκέρδεια και έρχεται το «καλάθι του νοικοκυριού»; Έκλεισαν επιχειρήσεις; Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και πόσα; Μήπως δεν υφίσταται πλέον η αισχροκέρδεια και έρχεστε τώρα με αυτό το «καλάθι του νοικοκυριού» για να προστατεύσετε την κοινωνία; Ή το ένα θα ισχύει ή το άλλο. Ή έχουμε αποτυχία αυτής της πρωτοβουλίας σας, γιατί είπατε ότι η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος, ή δεν έχουμε την αισχροκέρδεια, την κερδοσκοπία.
«καλάθι του νοικοκυριού». Ειλικρινά τι περιμένετε; Είπατε εδώ επί λέξει φωνάζοντας, μάλλον να μου επιτραπεί η έκφραση, ουρλιάζοντας. Μου θυμίσατε τους προέδρους των δικαστηρίων που λένε «όσο και να φωνάξεις, κατηγορούμενε, δεν έχει καμία σχέση». Δεν σημαίνει κάτι το ότι φωνάζουμε. Και αυτό δεν έχει σχέση με τη φωνή σας.
Είπατε επί λέξει ότι συμφωνήσατε να «προσπαθήσουν να φτιάξουν το καλάθι». Επί λέξει το είπατε. Και εσείς θα τους ελέγχετε. Δηλαδή θα ελέγχετε την προσπάθεια των σουπερμάρκετ να φτιάξουν το καλάθι. Προφανώς δεν είστε έτοιμος ακόμα. Ξέρετε τις ενστάσεις για τον ελεύθερο ανταγωνισμό που θέτει η ίδια η αγορά.
Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις, κύριε Υπουργέ, των σουπερμάρκετ; Θα είναι υποχρέωση να διατηρήσουν την τιμή για τρεις μήνες; Προφανέστατα όχι. Θα είναι υποχρέωση να μειώσουν για είκοσι μέρες ένα προϊόν; Όχι.
Θα υπάρχει χρονικός περιορισμός αυτής της υποχρέωσης ή θα είναι η διατύπωση μιας ευχής ότι θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά σε αυτά τα προϊόντα; Αυτό, όμως, δεν λέγεται σοβαρή πολιτική για την πάταξη της ακρίβειας, κύριε Υπουργέ. Συγγνώμη, αλλά δεν λέγεται. Άραγε τι υποχρεώσεις θα αναλάβει η αλυσίδα του λιανεμπορίου;»