Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Ο κ. Κόκκαλης την κατηγόρησε πως επιχειρεί συγκάλυψη μέσω συγκρίσεως προβλημάτων, αλλά και ότι έχει μετατρέψει τη βουλή «πλυντήριο» των θεσμικών της ατοπημάτων.
Επιπρόσθετα, σημείωσε πως οι χειρισμοί του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είχαν ως αποτέλεσμα να κλονιστεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη: «Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια της Κυβέρνησης όχι για τη συγκάλυψη, αλλά για την υποβάθμιση της συγκεκριμένης υπόθεσης μέσω της συγκρίσεως των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Λέει η Κυβέρνηση στους πολίτες: «Μην ασχολείστε με το θέμα των υποκλοπών. Δεν είναι το μείζον. Το θέμα είναι πώς θα πληρωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος, τα καύσιμα, τα βασικά είδη διατροφής». Αυτή, όμως, η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.
Επιτρέψτε μου κάποια σχόλια γι’ αυτά που έχουν διαδραματιστεί, διότι προσβάλλουν την ίδια τη λογική.
Εντελώς καλόπιστα, κύριε Υπουργέ, ως πολίτης ακούω την Κυβέρνηση να λέει ότι ήταν ένα επιχειρησιακό λάθος, βρε αδελφέ. Πώς νοείται να είναι επιχειρησιακό το λάθος, αλλά η εισαγγελική διάταξη σωστή, όταν η διάταξη στηρίζεται στην εισήγηση της υπηρεσίας; Πώς νοείται εσφαλμένος χειρισμός υπηρεσιακός και εν τέλει να ήταν νόμιμη η επισύνδεση; Ή δεν είναι σωστή εν τέλει, δεν είναι νόμιμη η επισύνδεση ή είναι νόμιμη γιατί δεν υπήρχε επιχειρησιακό λάθος. Αυτά τα δύο συγκρούονται και προσπαθείτε να πείτε στον κόσμο ότι ήταν λάθος, αλλά ήταν νόμιμη. Προσβάλλετε την ίδια τη λογική, εκτός από τους θεσμούς.
Μετά, αφού αναγκαστήκατε να συγκαλέσετε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αυτοί οι οποίοι ήλθαν να καταθέσουν επικαλέστηκαν το απόρρητο. «Είναι απόρρητο, για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν μπορούν να καταθέσουν». Το ακούει ο κόσμος και λέει: «Ναι, για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν μπορούν να καταθέσουν».
Στη δημοκρατία, όμως, κύριε Υπουργέ, όπως και στη δικαιοσύνη, δεν υπάρχουν αδιέξοδα γι’ αυτούς που σέβονται. Όπως λέμε εμείς οι δικηγόροι, είναι όλα γραμμένα, όλα προβλέπονται και θέλω την άποψή σας και να τοποθετηθείτε. Μπορούσαν αυτά τα πρόσωπα να άρουν την υποχρέωση να καταθέσουν, ναι ή όχι; Καταρχήν, έχουν υποχρέωση; Έχουν, αφού προβλέπεται από τον νόμο του 2008 που λέει ότι το προσωπικό της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να καταθέσει ως μάρτυρας στα δικαστήρια ή ενώπιον άλλης αρχής για ό,τι αναφέρεται σε θέματα, πληροφορίες, γεγονότα ή πρόσωπα που αφορούν την υπηρεσία, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών.
Κύριε Γεραπετρίτη, ζητήθηκε αυτή η άδεια; Ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία;
Ακούστε το πιο σοβαρό τώρα. Με νόμο του 2020, όπου αναφέρεται ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι ο Πρωθυπουργός. Άρθρο 30 του ν. 4704/2020. Όπου στην κείμενη νομοθεσία για την ΕΥΠ αναφέρεται ο Υπουργός Εσωτερικών, εφεξής νοείται ο Πρωθυπουργός.
Εδώ ανακύπτουν τα ερωτήματα: Ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία να ζητηθεί η άδεια από τον Πρωθυπουργό απ’ αυτά τα πρόσωπα τα οποία αρνήθηκαν να καταθέσουν και αν ναι, απερρίφθη από τον Πρωθυπουργό το σχετικό αίτημά τους; Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα –μέχρι τώρα δεν έχετε γνωστοποιήσει αν τηρήθηκε αυτή η διαδικασία- εγώ ο καλόπιστος ισχυρίζομαι ότι ο Πρωθυπουργός δεν τους έδωσε την άδεια, εκτός αν τη ζήτησαν και τεκμηριωμένα όχι ο Υπουργός, αλλά με νόμο του 2020 εφεξής ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να καταθέσουν.
Επίσης, προβλέπεται το άρθρο 43 του Κανονισμού της Βουλής ότι οι συζητήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι απόρρητες και δεσμεύονται τα μέλη τους και μετά τη λήξη της θητείας. Γιατί δεσμεύονται; Ακριβώς επειδή συζητούνται θέματα απόρρητα. Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι για λόγους απορρήτου δεν μπορούν να καταθέσουν, νομίζω ότι προσκρούει στη λογική.
Έρχεστε τώρα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και λέτε ότι εκσυγχρονίζετε την ΕΥΠ με διαφάνεια, βάζοντας ακόμα έναν εισαγγελέα. Όχι. Καταργήστε την τροπολογία σύμφωνα με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή των Επικοινωνιών μπορούσε και μπορεί να γνωστοποιεί σ’ αυτούς οι οποίοι παρακολουθούνταν να γνωστοποιείται ο λόγος έστω και εκ των υστέρων. Δεν το κάνετε, όμως.
Παράλληλα «τρέχει» και η Εξεταστική. Στην Εξεταστική, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποκλείστηκαν οι περισσότεροι μάρτυρες, ένα δικαίωμα της Μειοψηφίας το οποίο στερεί τη δυνατότητα να μάθουμε την αλήθεια. Ποντάρετε, κύριε Υπουργέ, στη σύγκριση των προβλημάτων.
Η μεγαλύτερη ζημιά που έχει γίνει σ’ αυτήν την υπόθεση είναι ότι κλονίστηκε ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος. Είστε ως Κυβέρνηση ανάξιοι της εμπιστοσύνης, διότι ποια εμπιστοσύνη να δείξει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ότι θα διευθετήσετε τα χρέη του, ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, όταν εσείς δεν σέβεστε θεσμικές διαδικασίες; Ποια εμπιστοσύνη θα δείξει ο απλός ο κόσμος ότι θα του λύσετε το πρόβλημα το ενεργειακό, το θέμα με τα καύσιμα, όταν δεν σέβεστε τη λογική, όταν δεν σέβεστε την αλήθεια και όταν δεν σέβεστε την ίδια τη Βουλή; Καταντήσατε τη Βουλή «πλυντήριο» των θεσμικών σας ατοπημάτων».