Μια σειρά πληρωμών προς τους παραγωγούς ξεκινά το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με φορείς, αγρότες, κτηνοτρόφους και εκπροσώπους παραγωγών της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι πρώτες πληρωμές αφορούν:
- παλαιά βιολογικά προϊόντα,
- αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές λόγω της ευλογιάς,
- αποζημιώσεις για φερτά υλικά που βρίσκονται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις μετά τον «Ντάνιελ».
Παράλληλα, δρομολογούνται και άλλες πληρωμές, όπως η βασική ενίσχυση και το Μέτρο 23 (προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο και την ανασύστασή του), με στόχο να δοθεί «ανάσα» στον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Τσιάρας αναγνώρισε τις καθυστερήσεις, τις οποίες απέδωσε στη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι που ζητά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητοι για να εξαλειφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος.
Για την ευλογιά, ο Υπουργός σημείωσε ότι απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ενώ ξεκαθάρισε πως το ενδεχόμενο lockdown παραμένει το «ύστατο μέτρο». Αναφορικά με τον εμβολιασμό, τόνισε ότι το θέμα εξετάζεται, ωστόσο οι κτηνιατρικές σχολές εμφανίζονται αντίθετες στην εφαρμογή του.
«Η αντιμετώπιση της ευλογιάς απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του Υπουργείου είναι η ομαλή ροή των ευρωπαϊκών πόρων και η στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.