Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κύκνειο άσμα… για γαλακτοκομικά – Εκπέμπουν SOS οι κτηνοτρόφοι

SOS εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία, αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία, αφού μετά τις μεγάλες απώλειες του ζωικού κεφαλαίου στις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και νωρίτερα στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται σε αρνητική τροχιά, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο φόβος για ελλείψεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Αρχής γενομένης από τη φέτα, η τιμή της οποίας ήδη βρίσκεται στα ύψη, εκτιμάται ότι σταδιακά οι επιπτώσεις της καθίζησης που έχει υποστεί ο κλάδος θα αποτυπωθούν σε όλο το εύρος της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το χειρότερο είναι ότι, εκτός από τα ίδια τα προϊόντα, για τα οποία υπάρχει η αίσθηση ότι θα υπάρξουν ελλείψεις, οι κτηνοτρόφοι βιώνουν έναν ατέλειωτο Γολγοθά, καθώς η απώλεια ενός σημαντικού μέρους των καλλιεργειών τριφυλλιού και καλαμποκιού που πνίγηκαν στις λάσπες, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις τιμές των ζωοτροφών.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλες ελλείψεις. Στη Θεσσαλία οι καταστροφές που έχουμε υποστεί είναι μεγάλες. Για ποιους παραγωγούς μιλάμε λοιπόν, για ποιο ζωικό κεφάλαιο; Αν το γάλα στον παραγωγό δεν πληρωθεί κοντά στα 2 ευρώ θεωρώ ότι είμαστε πλέον κατεστραμμένοι. Θα τα παρατήσουμε», προέβλεψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Χαρούλα Διβάνη, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αισωνίας.

Σύμφωνα με την κ. Διβάνη σχετικά καλές τιμές δόθηκαν στο γάλα τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο αυτό δεν αποτυπώθηκε στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να τα αγοράζουν ακριβότερα.

«Μέχρι τότε εμείς είχαμε επωμιστεί όλη την ακρίβεια της ενέργειας, των καυσίμων και του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως είχαν προλάβει τα σούπερ μάρκετ και είχαν κάνει ανατιμήσεις στα προϊόντα και στην φέτα με «καπέλο». Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως, όμως τα αρμόδια υπουργεία δεν κατάφεραν να παρέμβουν για να σταματήσει η αισχροκέρδεια», σχολίασε σχετικά.

Σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα η κτηνοτρόφος από το Διμήνι τόνισε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρχει φέτα; Και αυτό που θα υπάρχει θα είναι πάρα πολύ λίγο. Προβλέπω ότι η τιμή θα φτάσει στα 18 ευρώ το κιλό λόγω της έλλειψης. Αυτή την στιγμή η τιμή κυμαίνεται έως και 13 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι ήταν στα 11 ευρώ το κιλό. Να ξέρετε όμως ότι η αγορά είναι ελεύθερη και δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμα και νοθεύσεις στο εθνικό μας προϊόν που και αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: taxydromos.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι «μικροί» της παραγωγής είναι οι μεγάλοι χαμένοι του ν. Τρικάλων

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή