Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχή της Κύπρου
Σαράντα πέντε χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Κύπρος παραμένει το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζει στρατιωτική κατοχή σε μέρος της επικράτειάς του. Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες.
Ο Κεφαλογιάννης υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει «ακρωτηριασμένη» με το βόρειο τμήμα της υπό κατοχή και περισσότερους από 120.000 Τούρκους εποίκους να έχουν εγκατασταθεί εκεί. Η Ελλάδα και η Κύπρος επιμένουν στην επανέναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αντί της λύσης «δύο κρατών» που προτείνει η Τουρκία.
Στην ερώτησή του, ο Κεφαλογιάννης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για να επανεκκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει «ακρωτηριασμένη» και τονίζει την ανάγκη για την επίλυση αυτού του σκοτεινού κενού στην ιστορία της Ευρώπης.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Την 20η Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ένα ευρωπαϊκό κράτος, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει 50 χρόνια τώρα «ακρωτηριασμένη» με το βόρειο τμήμα της να τελεί υπό κατοχή από ξένα στρατεύματα και να έχει κατακλυστεί από Τούρκους εποίκους που υπολογίζονται σε πάνω από 120.000.
Η Ελλάδα και η Κύπρος τάσσονται αταλάντευτα υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό για την επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη άποψη της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο κάτι που θα αποτελέσει την ουσιαστική διχοτόμηση της Νήσου.
Η Κύπρος 50 χρόνια μετά την παράνομη στρατιωτική εισβολή παραμένει το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που τμήμα του βρίσκεται υπό κατοχή. Πρέπει, επιτέλους, να κλείσουμε το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης, με μια βιώσιμη λύση που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές μας αξίες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ολόκληρη, όσο η Κύπρος παραμένει «ακρωτηριασμένη».
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επανεκκινήσει ένας πραγματικά δημιουργικός διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου;
Κύπρος, το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ, 50 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή παραμένει υπό στρατιωτική κατοχή
Πρέπει, επιτέλους, να κλείσουμε το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης, με μια βιώσιμη λύση που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές μας αξίες