Τέσσερα χρόνια πριν, εν έτει 2015, μια…καινοτομία αποπειράθηκε να εφαρμοστεί στην πόλη των Τρικάλων. Αυτή δεν ήταν άλλη από το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Εκθειάσεις της πόλης λόγω του συμβάντος έλαβαν χώρα εκείνο το διάστημα ποικιλοτρόπως. Μάλιστα, αυτή η πρωτοτυπία συνέβαλε στο να χαρακτηριστούν τα Τρίκαλα ως πόλη ευρωπαϊκών διαστάσεων. Μετά την τετραετή απόσυρση του λεωφορείου, έντονα φημολογείται με υπερηφάνεια η άμεση και, αρχικά, πειραματική επιστροφή του. Μήπως όμως υπάρχει και άλλη όψη του νομίσματος;
Μπορεί, πράγματι, η απόπειρα αυτή να είναι απόπειρα ευρωπαϊκού, ή ακόμη και παγκοσμίου βεληνεκούς. Ποιος, ωστόσο, αναλογίζεται ότι σε χαλεπούς, επαγγελματικά, καιρούς η εν λόγω ενέργεια συμβάλλει κατά έναν μεγάλο βαθμό στην μείωση του εργατικού δυναμικού, εφόσον μειώνονται οι ευκαιρίες για εργασία οδηγών αστικού λεωφορείου;
Μία ακόμη μειονεκτική θέση αφορά στις οικονομικές δαπάνες που πρόκειται να καταβληθούν για την αγορά και εφαρμογή του οχήματος. Ποιος και πότε ανέφερε τα οικονομικά ποσά που θα δαπανούνταν στην πιθανή εφαρμογή της προηγούμενης… «παρτίδας»; Ιδίως σε μια εποχή που το μείζον παγκόσμιο πρόβλημα είναι η οικονομική κατάσταση της εκάστοτε χώρας, πόλης, δήμου.
Τέλος, αξίζει να γίνει μνεία στον ηθικό τομέα! Παντού άγχος και απληστία για την απόκτηση του ολοένα και πιο καινούριου και τελευταίου μοντέλου τεχνολογίας! Πότε θα βγει το τελευταίο μοντέλο κινητού, φορητού υπολογιστή, τηλεόρασης και άλλων τεχνολογικών μέσων. Άγχος για το πώς θα κουραζόμαστε ολοένα και λιγότερο και για το πώς θα τα έχουμε όλα έτοιμα χωρίς κόπο και πνευματική πρόοδο. Πότε θα φτάσουμε την άμετρη τεχνολογική εξέλιξη άλλων χωρών χωρίς,φυσικά, να την χρειαζόμαστε! Το λεωφορείο χωρίς οδηγό καθίσταται ως απόδειξη των μόλις προαναφερθέντων.
Καλό θα ήταν, επομένως, να γίνει μία επανεξέταση της ιδέας και επαναφοράς της παραπάνω καινοτομίας και τα χρήματα που πρόκειται να δαπανηθούν για αυτήν να δαπανηθούν καλύτερα για την ανασύσταση του φυσικού περιβάλλοντος των Τρικάλων, όπως είναι η κεντρική τους πλατεία που έχει πλήρως απογυμνωθεί από αυτό. Διότι συγκριτικά με άλλες πόλεις βρίθουν φυσικών στοιχείων, συγκριτικά, όμως, με την δυνατότητα εμπλουτισμού τους σε αυτά, υστερούν!