Διαβάστε επίσηςΒουλευτική Εκπροσώπηση

Μ. Κοντοτόλη: Σε βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης του Ν. Τρικάλων η μείωση της χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ»

Ερώτηση κατέθεσαν 14 βουλευτές

3 Apr 2024

Ερώτηση κατέθεσαν 14 βουλευτές

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, τις έντονες αντιδράσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Ν. Τρικάλων για τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027 «Ερευνώ-Καινοτομώ».

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κατέθεσαν σήμερα 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, γιατί άλλαξε το ύψος της χρηματοδότησης μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου στο πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ», μεταξύ της προδημοσίευσης του 2023 και της τελικής ανακοίνωσης του 2024 κι αν πρόκειται αυτό να διορθωθεί.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε με την προδημοσίευση της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» το Φεβρουάριο του 2023, η επιδότηση των προτάσεων μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου, δεν δύναται να υπερβαίνει το πενταπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών. Ωστόσο, στην τελική ανακοίνωση, λίγο πριν υποβληθούν οι αιτήσεις, το Μάρτιο του 2024, το αντίστοιχο ύψος του προϋπολογισμού περιορίζεται στο 20% του υψηλότερου κύκλου εργασιών.

Αυτό, αφενός αιφνιδίασε τις επιχειρήσεις που είχαν προβεί σε συμπράξεις τόσο μεταξύ τους όσο και με ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια, αφετέρου πλήττει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εξαιτίας της έρευνας σημειώνουν και χαμηλό κύκλο εργασιών.

Καλείται, επομένως, ο κ. Υπουργός να εξηγήσει τις επιλογές του που δεν ωφελούν ούτε την οικονομία ούτε  το επενδυτικό κι ερευνητικό περιβάλλον, πόσο μάλλον τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ν. Τρικάλων που έχουν πληγεί και από την ακρίβεια και από τις πλημμύρες του Ντάνιελ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης

Θέμα: Έντονες αντιδράσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Ν. Τρικάλων για τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027 «Ερευνώ-Καινοτομώ».

Το πρόγραμμα-δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300.000.000€, αποτελεί δράση στρατηγικής σημασίας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Στόχος της Δράσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση (Μάρτιος 2024), είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν κατ’ ελάχιστον μία (1) κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και ερευνητικούς οργανισμούς.

Προηγήθηκε η προδημοσίευση της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» το Φεβρουάριο του 2023, με αναλυτική ενημέρωση προς τους δυνητικούς Δικαιούχους αναφορικά με το έργο τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό.

Με βάση την προδημοσίευση  του 2023 επιχειρήσεις κι ερευνητικοί οργανισμοί (πανεπιστήμια) είτε αυτόνομα είτε με συμπράξεις οργάνωσαν και σχεδίασαν τη δράση τους για τα επόμενα χρόνια, αναμένοντας την ένταξή τους και τη χρηματοδότησή τους από το «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027».

Ωστόσο, η ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος εμπεριείχε μία δυσμενή για τις υποψήφιες επιχειρήσεις κι ερευνητικούς οργανισμούς πρόβλεψη, αναφορικά με το ύψος  του προϋπολογισμού των προτάσεων μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου.

Συγκεκριμένα, ενώ η προδημοσίευση του Φεβρουαρίου του 2023 προέβλεπε:

 «Το σύνολο του προϋπολογισμού των προτάσεων μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου, δεν δύναται να υπερβαίνει το πενταπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.», στην τελική ανακοίνωση, λίγο πριν υποβληθούν οι αιτήσεις, το Μάρτιο του 2024, το αντίστοιχο ύψος του προϋπολογισμού περιορίζεται στο 20%:

«Ο προϋπολογισμός μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου στην αίτηση χρηματοδότησης δεν δύναται να υπερβαίνει το υποπενταπλάσιο (20%) του  υψηλότερου κύκλου εργασιών της επιχείρησης που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, το  ύψος  του προϋπολογισμού των προτάσεων μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου το 2023 ήταν στο 500% του υψηλότερου κύκλου εργασιών κι αυτό μειώθηκε κατά 96%, με βάση την ανακοίνωση του 2024. Δηλαδή, αν μία επιχείρηση έχει κύκλο εργασιών 100.000 €, σύμφωνα με την προδημοσίευση του 2023 δύναται να υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης έως 500.000€, με τη μείωση στην ανακοίνωση του 2024 δύναται να χρηματοδοτηθεί έως 20.000€.

Αυτή η δραστική μείωση περιορίζει τους δικαιούχους, πλήττοντας ιδιαίτερα όσους δραστηριοποιούνται κυρίως στην έρευνα, καθώς ο κύκλος εργασιών τους λόγω της φύσης του αντικειμένου τους είναι περιορισμένος, συγκριτικά με τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Με αυτήν την πρόβλεψη είναι προφανές ότι δεν ευνοούνται καθόλου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ομάδα στόχος της προαναφερόμενης δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ». Ο περιορισμός του προϋπολογισμού χρηματοδότησης στο ύψος του 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών, σημαίνει πολύ απλά ότι για μία επιχείρηση, όπως προείπαμε, με ετήσιο κύκλο εργασιών τα 100.000€, δύναται να χρηματοδοτηθεί έως 20.000€, ποσό που δεν επαρκεί όχι για τη χρηματοδότηση του έργου, ούτε καν για την πρόσληψη δύο εργαζόμενων που θα συμμετέχουν στην υλοποίηση του πρότζεκτ.

Κοντολογίς, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ» , όσο κι αν ερευνούν, όσο κι αν καινοτομούν. Επιπρόσθετα, πρότζεκτ και συνέργειες που ήδη έχουν δρομολογηθεί με βάση την προδημοσίευση του έργου το 2023, τινάζονται στον αέρα με τη δημοσίευση του 2024. Όμως,  αλλάζοντας τα κριτήρια από την προδημοσίευση στη δημοσίευση, χωρίς όπως φαίνεται να υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος για αυτό, προσβάλλεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημόσια διοίκηση, που αποτελεί βασική αρχή του διοικητικού δικαίου.

Προφανώς, αυτές οι επιλογές δεν ωφελούν ούτε την οικονομία ούτε  το επενδυτικό κι ερευνητικό περιβάλλον, που τόσο ανάγκη το έχει ο τόπος μας, μετά από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση, που διαδέχθηκε μία πανδημία και μία ενεργειακή κρίση. Πολλώ δε μάλλον δεν ωφελούν τη ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, το 99,9% των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα (εξαιρούνται η γεωργία, η αλιεία-δασοκομία και ορισμένοι κλάδοι των υπηρεσιών, όπως η εκπαίδευση και η υγεία), το 83,5% της απασχόλησης και το 57% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ), που αντιπροσωπεύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι αποτελούν τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί άλλαξε τόσο δραστικά η πρόβλεψη του 2024 για τον προϋπολογισμό μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου στην αίτηση χρηματοδότησης και δεν δύναται να υπερβαίνει το υποπενταπλάσιο (20%) του  υψηλότερου κύκλου εργασιών της επιχείρησης που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, μειώνοντας κατά 96% το ύψος του;
  2. Πώς εξυπηρετεί αυτή η τεράστια μείωση,  την πρόβλεψη του έργου για «έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) κι ερευνητικούς οργανισμούς»;
  3. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία να προβεί σε διόρθωση αυτού του εδαφίου του προγράμματος Ανταγωνιστικότητας 2021-2027, «Ερευνώ – Καινοτομώ», που περιορίζει τον προϋπολογισμό μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου στην αίτηση χρηματοδότησης στο 20% του του  υψηλότερου κύκλου εργασιών της επιχείρησης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Κοντοτόλη Μαρίνα

Ακρίτα  Έλενα

Αυλωνίτης  Αλέξανδρος-Χρήστος

Γιαννούλης  Χρήστος

Ζαμπάρας  Μιλτιάδης

Θρασκιά  Ουρανία

Κόκκαλης  Βασίλειος

Μάλαμα  Κυριακή

Μεϊκόπουλος  Αλέξανδρος

Μπάρκας  Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος  Ανδρέας

Παπαηλιού  Γεώργιος

Πούλου  Παναγιού

Χρηστίδου  Ραλλία

Μαρίνα Κοντοτόλη, Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών

Trikalanews
Author: Trikalanews

Διαβάστε επίσης


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!



ΔΕΥΑΤ: Νέα έργα για τα όμβρια στην οδό Πατουλιά Τρικάλων
Τα νέα της πόλης Διαβάστε επίσης

ΔΕΥΑΤ: Νέα έργα για τα όμβρια στην οδό Πατουλιά Τρικάλων

Η ΔΕΥΑΤ προχωρά σε δύο παρεμβάσεις στην οδό Πατουλιά Τρικάλων για την απορροή ομβρίων, με νέο αγωγό και διαπλάτυνση υπάρχοντος.

Read More


Με το MyStreet οι πολίτες ελέγχουν τους δημόσιους χώρους
Ελλάδα Πρωτοσέλιδα

Με το MyStreet οι πολίτες ελέγχουν τους δημόσιους χώρους

Η νέα εφαρμογή MyStreet δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν τις μισθώσεις κοινόχρηστων χώρων και να υποβάλλουν καταγγελίες απευθείας στους Δήμους.

Read More


ΑΟ Τρίκαλα – Ελασσόνα στο Κύπελλο Ερασιτεχνών
Αθλητικα

ΑΟ Τρίκαλα – Ελασσόνα στο Κύπελλο Ερασιτεχνών

Ο ΑΟ Τρίκαλα θα αντιμετωπίσει την Ελασσόνα στο Κύπελλο Ερασιτεχνών στις 6-7 Σεπτεμβρίου. Η πρόκριση θα κριθεί σε ένα ματς, με πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας.

Read More


Καρδίτσα: Νεκρός 50χρονος στα Καλογριανά με τραύμα από ψαροντούφεκο
Καρδίτσα Διαβάστε επίσης

Καρδίτσα: Νεκρός 50χρονος στα Καλογριανά με τραύμα από ψαροντούφεκο

Τραγικό τέλος για 50χρονο στα Καλογριανά Παλαμά Καρδίτσας. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του με τραύμα στο κεφάλι από ψαροντούφεκο.

Read More


Σκρέκας για Λιούτα: «Όσα γράφτηκαν δεν αποδεικνύονται – Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι»
Τα νέα της πόλης Πρωτοσέλιδα

Σκρέκας για Λιούτα: «Όσα γράφτηκαν δεν αποδεικνύονται – Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι»

Ο γραμματέας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας σχολίασε την υπόθεση Λιούτα λέγοντας πως «δεν αποδεικνύονται όσα γράφτηκαν» και έστειλε μήνυμα για ενότητα και καθαρές λύσεις.

Read More


40 νέοι Τρικαλινοί Επιστήμονες, μαθητές του φροντιστηρίου Βιολογίας «Εξέλιξη»
Τα νέα της πόλης Πρωτοσέλιδα

40 νέοι Τρικαλινοί Επιστήμονες, μαθητές του φροντιστηρίου Βιολογίας «Εξέλιξη»

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» και η Αγγελική Μπάρδα πανηγυρίζουν την εισαγωγή 40 Τρικαλινών μαθητών τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Read More


Ένα στιλέτο και δύο σπρέι πιπεριού τον έστειλαν στο τμήμα
Τα νέα της πόλης Διαβάστε επίσης

Ένα στιλέτο και δύο σπρέι πιπεριού τον έστειλαν στο τμήμα

Σύλληψη ημεδαπού στα Τρίκαλα μετά από έλεγχο της ΔΙ.ΑΣ., όπου βρέθηκαν δύο σπρέι πιπεριού και ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι τύπου στιλέτο.

Read More


Νέα Αριστερά: Αντίθεση στο εργασιακό νομοσχέδιο
Άρθρα – Απόψεις

Νέα Αριστερά: Αντίθεση στο εργασιακό νομοσχέδιο

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ως «επιστροφή στον Μεσαίωνα», κάνοντας λόγο για 13ωρα, ατομικές συμβάσεις και μειωμένες υπερωρίες.

Read More


Ο 14ος Μύλος των Ξωτικών φέρνει τα Χριστούγεννα νωρίτερα στα Τρίκαλα
Τα νέα της πόλης Πρωτοσέλιδα

Ο 14ος Μύλος των Ξωτικών φέρνει τα Χριστούγεννα νωρίτερα στα Τρίκαλα

Ο Μύλος των Ξωτικών επιστρέφει για 14η χρονιά στα Τρίκαλα. Από 21 Νοεμβρίου 2025 έως 6 Ιανουαρίου 2026, με δωρεάν είσοδο και δεκάδες χριστουγεννιάτικες δράσεις.

Read More


Νέες αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με το OPEN
Ελλάδα Πρωτοσέλιδα

Νέες αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με το OPEN

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, δύο μεγαλοπαράγοντες φέρονται να έλαβαν επιδοτήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε πέντε χρόνια.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.