Σε Λύκεια του Δήμου Τρικκαίων βρέθηκαν τις πρώτες μέρες με την επανέναρξη των σχολείων οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Καϊκης και Δημήτρης Γκολοβράντζας. Οι περιοδείες αφορούσαν τα μέτρα προστασίας για την υγιεινή των μαθητών και των εκπαιδευτικών, παίρνοντας υπόψη ότι την επόμενη εβδομάδα που θα έχουμε περισσότερους μαθητές η πρόκληση θα είναι μεγαλύτερη.
Από τη συζήτηση με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τους Διευθυντές προέκυψε έντονος προβληματισμός για το πώς θα διατηρηθεί η καθαριότητα στο επίπεδο που είναι αναγκαίο. Ειδικά τώρα με την πανδημία, επιβάλλεται να λυθεί οριστικά το θέμα με την καθαριότητα και ιδιαίτερα με τους συμβασιούχους εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά μετά το μεσημέρι.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν ότι δεν πρέπει να παραπλανηθούμε από το γεγονός ότι μετακινήθηκαν οι καθαρίστριες από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, «μπαλώνοντας» προσωρινά τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν, ενώ μετέφεραν και τον προβληματισμό τους για το τι θα γίνει τον Ιούνη ή το Σεπτέμβρη, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία. Πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά ώστε να τηρούνται οι όροι καθαριότητας; Τι ενέργειες θα κάνει και η Δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση ώστε να προκηρυχθούν και να γίνουν οι προσλήψεις που χρειάζονται;
Τα στοιχεία στο δήμο μας είναι αποκαλυπτικά: οι μόνιμες καθαρίστριες είναι 40 (30 στην Πρωτοβάθμια και 10 στη Δευτεροβάθμια) για 130 σχολικές μονάδες. Γι’ αυτό και οι ανάγκες που διαχρονικά υπάρχουν (ανεξαρτήτως πανδημίας) προσπαθούν να καλυφθούν με 70 συμβασιούχες που δουλεύουν «με το κομμάτι» δηλαδή με τις αίθουσες που καθαρίζουν (στη σύμβασή τους δεν πληρώνονται για διαδρόμους , αύλειο χώρο, τουαλέτες κλπ ) και όχι το ωράριο. Είναι, επομένως, αναντήριτη ανάγκη η μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού , έτσι ώστε το ωράριό τους να είναι πλήρες και να βρίσκονται στα σχολεία και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν ότι η κρατική χρηματοδότηση στους δήμους για τη μέριμνα των σχολείων , εδώ και πολλά χρόνια, δε φτάνει ούτε για ένα φρεσκάρισμα, χρόνια προβλήματα στις υποδομές τους που παραμένουν άλυτα, ενώ τα όποια μέσα προστασίας π.χ. αντισηπτικά, μάσκες, γάντια επιβαρύνουν κυρίως τα ήδη πενιχρά οικονομικά των σχολικών επιτροπών και όχι την επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.
Τέλος, καυτηρίασαν την υποκριτική επικοινωνιακή καμπάνια τις κυβέρνησης που δείχνει εικόνες από επιλεγμένα σχολεία στα οποία υπάρχει ακόμη και θερμομέτρηση μαθητών, απολυμάνσεις, τεράστιες αίθουσες κλπ. Αυτό ,φυσικά, είναι η πολύ μικρή εξαίρεση στον κανόνα την ώρα που στο Δήμο μας δεν έχει γίνει ούτε μια απολύμανση σχολείου, και η χρήση μάσκας επαφίεται στη διακριτή ευχέρεια μαθητών και εκπαιδευτικών.