Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με τις διερευνητικές η κυβέρνηση τορπίλισε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Με τις διερευνητικές η κυβέρνηση τορπίλισε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής και πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε συνέντευξή του στην εκπομπή ΚΟΝΤΡΑ 24 του Αιμίλιου Λιάτσου την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 λίγες ώρες μετά το πέρας των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πριν από «οχτώ μήνες η ελληνική πλευρά έλεγε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου η Ελλάδα να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου η Τουρκία θα έθετε όλα τα θέματα».

Και συνέχισε «ευτυχώς δεν είχαμε το θερμό επεισόδιο, είχαμε όμως την επακούμβιση, είχαμε όλη αυτή τη θερμή κατάσταση εν πάσει περιπτώσει στο Αιγαίο και φτάσαμε στις διερευνητικές επαφές όπου, από ό,τι λέγεται, η Τουρκία έθεσε αυτά τα οποία ούτως ή άλλως ήθελε να θέσει».

Πήγαμε λοιπόν σε διερευνητικές υπό την δαμόκλειο σπάθη του casus belli, γεγονός απαράδεκτο, παρατήρησε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, καθώς «δεν είναι δυνατόν να προσέρχεται σε συνομιλίες μια χώρα και μάλιστα μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης και η άλλη πλευρά να έχει ήδη αποφασίσει με ρήτρα του ίδιου του κοινοβουλίου του τουρκικού ότι υπάρχει casus belli, σε περίπτωση που ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».

Κατόπιν ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι ενώ στις 13 Ιουλίου 2020 η Ελλάδα είχε ως στρατηγική την επιβολή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητούσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να ληφθεί απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, την ίδια στιγμή «αυτός ο στρατηγικός στόχος της επιβολής των κυρώσεων ουσιαστικά υπονομεύτηκε από την ίδια την Ελλάδα, διότι την ίδια ημέρα στο Βερολίνο η κυβέρνηση έκανε μυστική συνάντηση μεταξύ Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ότι μετά από συνεχείς αναβολές των κυρώσεων η Αθήνα κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως άλλωστε ήθελαν και οι Ευρωπαίοι και κυρίως το ιερατείο των Βρυξελλών και το Βερολίνο. Άλλωστε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ήταν εκτεθειμένοι στην κοινή τους γνώμη η οποία έβλεπε με έκπληξη και αγανάκτηση την ΕΕ να μην στηρίζει και να μην εκφράζει αλληλεγγύη σε δύο μέλη της Ένωσης, δηλαδή σε Ελλάδα και Κύπρο που αντιμετώπιζαν τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Επομένως «η Ελλάδα από την ώρα που πήγε σε συζητήσεις για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ουσιαστικά έχει τορπιλίσει και έχει αδυνατίσει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων» τον προσεχή Μάρτιο, έκλεισε με νόημα ο Νότης Μαριάς.

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή