Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μελισσοκόμοι Τρικάλων: Οι φύλακες των δασών μας και της αγροτικής ανάπτυξης

Η μέλισσα θα σώσει τον κόσμο! – Όλο και πιο πολλοί ασχολούνται με την μελισσοκομία, όλο και πιο πολύ εξελίσσονται στα Τρίκαλα

 

Ο μελισσοκομικός κλάδος δεν είναι απλά ένας ακόμη κλάδος στην πρωτογενή παραγωγή. Ο μελισσοκομικός κλάδος είναι φύλακας του δάσους και του περιβάλλοντος μιας και η μέλισσα είναι η πηγή ζωής για κάθε άλλη αγροτική παραγωγή. Είναι επίσης ένας κλάδος που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην αγροτική ανάπτυξη μέσα από πρότυπα προϊόντα που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalanews.gr, φαίνεται ότι ο κλάδος αυτός τρέχει πια πιο γρήγορα από την πολιτεία. Κι ενώ κινείται με μια ιδιαίτερα σημαντική δυναμική παρά τα όποια προβλήματα, μένουν ακόμη να γίνουν πολλά για να στηριχτεί όπως πρέπει. Όχι μόνο στο κομμάτι των αποζημιώσεων αλλά κυρίως στην κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγής.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει μιλώντας στο trikalanews.gr ο πρώην πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Τρικάλων και φυσικά ένας από τους πιο παλιούς μελισσοκόμους της περιοχής μας Κώστας Θάνος, «Το ζητούμενο δεν είναι να καλύπτουμε μόνο τις «ζημιές» αλλά να παράγουμε και να κερδίζουμε από την παραγωγή μας».

Φέτος, οι καιρικές συνθήκες έφεραν και μειωμένη απόδοση. Η αλυσίδα βέβαια της όχι και τόσο καλής μελισσοκομικής προοπτικής παρέσυρε και τα καρποφόρα δέντρα μιας και η μέλισσα είναι το κλειδί της παραγωγής. Πώς μπορούμε όμως αυτό να το αλλάξουμε;

 

«Οι μελισσοκόμοι είμαστε φύλακες του δάσους και όχι εχθροί. Θα πρέπει να πάψει ο περιορισμός του καλοκαιρινούς μήνες και να μας επιτρέπουν να μπαίνουμε με τα μελίσσια μας στο δάσος» επισημαίνει ο μελισσοκόμος Κώστας Θάνος

 

Ο κ. Θάνος επισημαίνει ότι τρόποι υπάρχουν. Καταρχάς όπως τόνισε, τα δάση δεν μπορεί να είναι κλειστά στους μελισσοκόμους ακόμη και με αφορμή την αντιπυρική περίοδο. «Οι μελισσοκόμοι είμαστε φύλακες του δάσους και όχι εχθροί. Θα πρέπει να πάψει ο περιορισμός του καλοκαιρινούς μήνες και να μας επιτρέπουν να μπαίνουμε με τα μελίσσια μας στο δάσος» αναφέρει στο trikalanews.gr.

Από εκεί και πέρα, καλό θα είναι να υπάρξει ένας συντονισμός κι ένα σχέδιο σε συνεργασία με κάθε φορέα, όπως οι δήμοι τα δασαρχεία και οι περιφέρειες. Η μελισσοκομία δεν μπορεί να είναι στάσιμη για να αποδώσει και να εξελιχθεί. Καλό θα είναι να φυτευτούν ανθοφόρα δέντρα, να δημιουργηθούν μελισσοκομικά πάρκα, να έχουμε φυτά που ανθοφορούν το καλοκαίρι. Φανταζόμαστε ότι ακόμη και οι κάτοικοι μιας περιοχής μπορούν να συμβάλουν σε αυτό.

 

Φέτος, οι καιρικές συνθήκες έφεραν και μειωμένη απόδοση. Η αλυσίδα βέβαια της όχι και τόσο καλής μελισσοκομικής προοπτικής παρέσυρε και τα καρποφόρα δέντρα μιας και η μέλισσα είναι το κλειδί της παραγωγής.

 

Ήδη, οι 1.500 περίπου μελισσοκόμου του νομού Τρικάλων, έχουν προχωρήσει παράγοντας διάφορα είδη μελιού, που καθορίζονται από τα σημεία που βρίσκονται τα μελίσσια τους. Το θέμα είναι την εξέλιξη των μελισσοκόμων, να μπορέσει να προλάβει και η πολιτεία. Κάτι που θα είναι προς όφελος όχι μόνο του κλάδου τους, αλλά και συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή