Την ώρα που ο αριθμός των αγνοούμενων από τη φριχτή σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη προσδιορίζεται σε 56 και ενόσω εξελίσσεται μια «σκληρή» διαδικασία ταυτοποίησης σορών με DNA από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια, η κυβέρνηση όπως και η αντιπολίτευση έχουν αφήσει στην άκρη κάθε άλλη πολιτική συζήτηση.
Εξάλλου σχεδόν 40 ώρες μετά την τραγωδία τα ερωτήματα παραμένουν, με το Μαξίμου να προτάσσει το μήνυμα ότι «αλήθεια σώζει», όπως το διατύπωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπογραμμίζει τη δέσμευση ότι θα δοθούν όλες οι απαντήσεις το επόμενο διάστημα.
Αναβάλλεται το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής
«Έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές» είπε ο Γιάννης Οικονόμου. «Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί» σημείωσε, ενώ ήδη ο υπουργός Επικρατείας και μεταβατικός υπουργός Υποδομών μέχρι τις εκλογές Γιώργος Γεραπετρίτης τρέχει τη διαδικασία συγκρότησης, εκτός απροόπτου εντός της μέρας, της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις
Ως αποτέλεσμα ο κυβερνητικός σχεδιασμός βρίσκεται στον «αέρα», χωρίς να εξελίσσεται υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καμία άλλη πολιτική συζήτηση, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού χρόνου, ο οποίος αποτελεί αυστηρά απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού. «Είμαστε εν μέσω τριήμερου πένθους και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ για άλλο πολιτικό θέμα» απάντησε ο Οικονόμου, ερωτηθείς εάν επηρεάζεται η κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της για τις εκλογές.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διατυπώνεται προβληματισμός στο πολιτικό παρασκήνιο για το αν ο Μητσοτάκης πρέπει να μείνει στον αρχικό σχεδιασμό για διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου και εκλογές την 9η Απριλίου ή αν πρέπει να τραβήξει τον χρόνο μετά το Πάσχα έως και στα τέλη του Μαΐου.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν κάποιοι υποστηρικτές του σεναρίου για εκλογές τον Μάιο. Αυτό θα επέτρεπε, όπως εκτιμούν, να έχουν δοθεί προηγουμένως οι απαντήσεις για την τραγωδία των Τεμπών και να ξεδιπλωθεί η ατζέντα επόμενης τετραετίας και η προεκλογική αντιπαράθεση. Πάντως μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός δεν ανοίγει χαρτιά, ούτε κάνει σχετικές συζητήσεις, με αρμόδια στελέχη να λένε ότι «αυτές οι μέρες δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς».
Ο σχεδιασμός, λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, συνεχίζει χωρίς αλλαγές ενώ το περιθώριο για τη διάλυση της Βουλής εκτείνεται μέχρι και τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση πρώτη πολιτική εκκρεμότητα είναι ο επαναπρογραμματισμός του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου. Η νέα ημερομηνία της συνεδρίασης αναμένεται να αποφασιστεί εντός του Σαββατοκύριακου. Τότε εκτιμάται ότι θα επεξεργαστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνολικά τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές.