Έληξε με επιτυχία το 5ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων και αποτελεί σε ετήσια βάση, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα όλης της Θεσσαλίας.
Τις τέσσερις μέρες που διήρκεσαν οι εκδηλώσεις των γηγενών και αυτοχθόνων κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας – οι οποίοι αποκαλούνται με τον ιστορικό και γεωγραφικό όρο – Καραγκούνηδες, σπουδαίες δράσεις πραγματοποιήθηκαν. Γνώσεις μέσα από επιστημονικές ανακοινώσεις, μυρωδιές και γεύσεις μέσα από τα φαγητά που ετοιμάστηκαν και προσφέρθηκαν, ήχοι μέσα από τις μουσικές και τραγούδια που ακούστηκαν, χρώματα μέσα από τον πλούτο των παραδοσιακών φορεσιών, αλλά και μεγάλη συγκίνηση, πλημμύρισαν τα Μεγάλα Καλύβια και έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι οι Καραγκούνηδες ξέρουν καλά να τιμούν τις ρίζες τους και να μεταλαμπαδεύουν τον λαϊκό τους πολιτισμό στις νεότερες γενιές.
Οι εργασίες της 5ης Συνάντησης των Καραγκούνηδων ξεκίνησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάλων Καλυβίων το απόγευμα της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου (στις 6.30 μ.μ), με το άνοιγμα του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου που θέμα του είχε: «Η πολιτιστική κληρονομιά της Πεδινής Θεσσαλίας. Η πολιτισμική της διαχείριση».
Στο συνέδριο, το οποίο διήρκεσε μέχρι και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν σπουδαίες εισηγήσεις από τους 59 εισηγητές, Πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές και λαογράφους, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου, δυο σπουδαίοι Καραγκούνηδες, ένας από τον χώρο της Επιστήμης και ένας από τον χώρο της Τέχνης, τιμήθηκαν.
Πρόκειται για τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος έχει συγκεντρώσει και παραδώσει στις επόμενες γενιές μέσα από τα βιβλία του, σπάνιο ερευνητικό υλικό που αφορά στον λαϊκό πολιτισμό και τον Εικαστικό, Χρίστο Καρά, ένα γνήσιο παιδί του Θεσσαλικού κάμπου και ειδικότερα του κάμπου των Τρικάλων, το συνολικό εικαστικό έργο του οποίου γνώρισε διεθνή αναγνώριση και καταξίωση, τιμώντας έτσι διεθνώς τόσο την γενέτειρά του, όσο και την Ελλάδα γενικότερα.
Οι εκδηλώσεις, έκλεισαν πανηγυρικά με τον Τρανό Χορό, εκεί, όπου περισσότεροι από 1.500 χορευτές από όλη την Ελλάδα πιάστηκαν από το χέρι, έγιναν ένας μεγάλος κύκλος και χόρεψαν, ακτινοβολώντας μέσα από τα βήματα του χορού τους, εντός και εκτός Ελλάδας, την δύναμη που έχει η πολιτισμική ταυτότητα των ανθρώπων της Πεδινής Θεσσαλίας, τη δύναμη που έχει η πολιτισμική ταυτότητα των ενωμένων Ελλήνων.
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν; η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο Δήμος Τρκκαίων με την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων (ΕΛΟΚ).