Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μεταμόσχευση ήπατος από οροθετική μητέρα στο παιδί της χωρίς να προσβληθεί από τον HIV

   Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από οροθετικό δότη σε δέκτη ο οποίος δεν εμφάνισε μόλυνση από τον ιό του HIV έλαβε χώρα στη Νότια Αφρική όπου η διαδικασία αυτή αποτέλεσε μονόδρομο για τους γιατρούς αφού η ζωή ενός παιδιού κινδύνευε και ήταν ο μόνος τρόπος να σωθεί.

   Το εγχείρημα αυτό δεν έχει επιχειρηθεί ξανά παγκοσμίως ενώ η ομάδα που έκανε τη μεταμόσχευση παρά τις αμφιβολίες και τους φόβους που είχε λόγω της οροθετικής δότριας ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη μόλυνσης του παιδιού από τον HIV μάλλον εξαιτίας των φαρμάκων που του χορηγήθηκαν.

    Το παιδί ήταν στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα επί έξι μήνες. Είχε νοσηλευτεί κατ' επανάληψη με διάφορες επιπλοκές και η ζωή του κινδύνευε άμεσα. Καθώς δεν βρισκόταν συμβατός δότης, η οροθετική μητέρα του πρόσφερε το δικό της ήπαρ χωρίς τη συνδρομή της οποίας το παιδί δεν θα κατάφερνε να κρατηθεί στη ζωή.

   Η μεταμόσχευση αυτή, με δότη έναν ενήλικο οροθετικό, παρέχει νέες εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους που περιμένουν με αγωνία ένα μόσχευμα καθώς θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές ενώ σημειώνεται πως η Νότια Αφρική είναι η χώρα που έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων από τον HIV με 7,1 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 18,9% του πληθυσμού της, να είναι οροθετικοί.

   Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το 2017 14 παιδιά πέθαναν στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιμένοντας ένα συμβατό μόσχευμα όμως η επιτυχής αυτή επαναστατική μεταμόσχευση ήπατος θα σηματοδοτήσει την έναρξη επιστημονικών ιατρικών μελετών για να εξεταστεί το ενδεχόμενο δυνατότητας συστηματικής μεταμόσχευσης οργάνων από οροθετικούς δότες στους δέκτες χωρίς την εμφάνιση μόλυνσης από τον HIV.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή