Περισσότεροι από 17.500 είναι οι Έλληνες γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics, στις 23 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο της εν λόγω ημερίδας επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει ο ιατρικός τουρισμός στην ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των γιατρών στο εξωτερικό.
Εκ των 17.500, πολλοί είναι αυτοί που έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ένας στους τέσσερις γιατρούς μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας έχουν αποχωρήσει από τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία.
Το brain drain έχει για την Ελλάδα και δυσμενείς οικονομικές προεκτάσεις, καθώς η χώρα μας δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες στους οποίους χρηματοδότησε τις σπουδές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ, κατά προσέγγιση.
ΠΗΓΗ: www.cnn.gr