Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Μετωπική» Δένδια- Τσαβούσογλου

Τηλεοπτικό επεισόδιο ανάμεσα σε Δένδια και Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεων στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ.

Οι τοποθετήσεις Δένδια προκάλεσαν «μούδιασμα» στην τουρκικής πλευρά με τον Τσαβούσογλου να συνεννοείτε με βλέμματα ή νοήματα με τους Τούρκους διπλωμάτες για το πώς πρέπει να κινηθεί και να απαντήσει.

Υπήρξε ολοφάνερη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών Παρόλου που το κλίμα ήταν ελαφρώς πιο ήπιο από αυτό που αναμενόταν.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών έθεσε κατά τις δηλώσεις του, το σύνολο των Τούρκικων προκλήσεων στον Τούρκο ομόλογό του. Εκτυλίχθηκε σε μία εφ’ όλης της ύλης σκληρή αντιπαράθεση σε ολόκληρο το φάσμα των ελληνοτουρκικών.

Η τούρκικη πλευρά έσπευσε, να απαντήσει σκληρά στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος ζήτησε σεβασμό από την Τουρκία στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας» από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Επέμεινε στην προηγούμενη δήλωσή του για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, λέγοντας ότι καταπιέζονται τα δικαιώματα των μελών της, επειδή δεν αναγνωρίζονται ως «Τούρκοι», και κατηγόρησε την Ελλάδα για πρακτικές «push back» κατά των μεταναστών, «κατά 80.000 ψυχών» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Αν εσείς εκφράζετε τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις, είμαι αναγκασμένος να απαντήσω» δήλωσε.

Ο Νίκος Δένδιας σε συνέχεια απάντησε ότι, η Άγκυρα έχει παραβιάσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος στο Αιγαίο. Όσον αφορά στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, επισήμανε ότι «αυτό λέει η Συνθήκη της Λωζάννης. Η Λωζάννη ισχύει αρέσει στην Τουρκία είτε όχι».

Στο επίμονο αίτημα Τσαβούσογλου για συζήτηση των ελληνοτουρκικών σε διμερές μόνο επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή «τρίτων μερών» -της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σημείωσε, ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 40 χρόνια και είναι περήφανη που συμμετέχει στο πιο επιτυχημένο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Η ΕΕ δεν είναι τρίτο μέρος είναι η οικογένεια μας» είπε με νόημα.

Η ένταση ενισχύθηκε τη στιγμή κατά την οποία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου  έθεσε το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Αν μιλήσουμε για τη Συνθήκη της Λωζάννης θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και για τη διαφορά της έκτασης 6-10 μιλίων μεταξύ των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, είπε.

Ο κ. Δένδιας απάντησε σε ανάλογο ύφος:

Τόνισε πως τα νησιά έχουν στρατό επειδή δέχονται απειλή από την Τουρκία και αυτό δεν είναι επιλογή της Ελλάδας. Είπε, επίσης, ότι ο στρατός κοστίζει χρήματα και η Ελλάδα δεν επιθυμεί να ξοδεύει άδικα χρήματα -«απέναντι υπάρχουν αποβατικά σκάφη, εκτός και άλλαξε κάτι και πρέπει να ενημερωθούμε για αυτό». Όσον αφορά τη διαφορά 6-10 μιλίων, ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1930 και η Τουρκία αντέδρασε με διαφορά σχεδόν 50 ετών, μισού αιώνα.

 

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή