Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μια κίνηση ανθρωπιάς της ΤΟΒΕΑ προς το ΙΔΑΦΚ, για τα άτομα με αναπηρία

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια πως τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αρχίζουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα μέσω των συστημάτων Seatrac που έχουν εγκατασταθεί σε ορισμένες παραλίες της χώρας. Φυσικά και δεν είναι αρκετές, αλλά είναι ένα βήμα, για να βγουν αυτά τα άτομα από τον αποκλεισμό που ήταν καταδικασμένα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πολιτεία και κυρίως οι δήμοι όλης της χώρας που έχουν παραλίες, θα πρέπει να φροντίσουν κάθε ακτή να γίνει προσβάσιμη και γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας.

Στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις Seatrac για να μπορεί να κάνει χρήση του συστήματος το άτομο με αναπηρία, πρέπει να έχει πρόσβαση στο ειδικό τηλεκοντρόλ που θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό, για να οδηγήσει το κινούμενο κάθισμα στη θάλασσα και το ανάποδο, από τη θάλασσα στη βάση του, για την έξοδο του λουόμενου.

Εάν δεν υπάρχει χειριστής του συστήματος στην παραλία, τα πράγματα γίνονται δύσκολα, γιατί θα πρέπει να αναζητάει κάθε φορά, κάποιον που είναι κάτοχος του ειδικού τηλεκοντρόλ για να τον εξυπηρετήσει. Γι’ αυτό πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος να έχει το δικό του τηλεκοντρόλ.

Η ΤΟΒΕΑ (Thinking out of the box engineering applicatons) ΔΩΡΙΣΕ στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπιστικών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ), μια μεγάλη παρτίδα ειδικών τηλεκοντρόλ για να τα διανείμει δωρεάν σε άτομα με αναπηρία κι όπως υποσχέθηκε θα ακολουθήσει στο μέλλον και άλλη δωρεά, με ακόμη περισσότερα τηλεκοντρόλ, γιατί τα έχουν ανάγκη, όλοι αυτοί οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι στις παραλίες που βρίσκονται τα seatrac, για να μη χρειάζεται να αναζητούν εκείνον που έχει στην κατοχή του τηλεκοντρόλ για να τα εξυπηρετήσει. Για να κάνουν κι εκείνοι ένα μπάνιο στη θάλασσα με ανθρώπινες συνθήκες.

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών ευχαριστεί θερμά την TOBEA για την ΔΩΡΕΑΝ διάθεση και αποστολή των τηλεχειριστηρίων των ♿SEATRAC που κατασκευάστηκαν σε πολλά μέρη της χώρας για να λειτουργούν σαν βοηθητικός εξοπλισμός, να δώσουν σε άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα την δυνατότητα να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Οι οδηγίες που ακολουθούν παρακάτω είναι αναρτημένες και στον παρακάτω σύνδεσμο https://tobea.gr/seatracing ενώ πρόκειται να αναβαθμίσουν παρέχοντας στα Άτομα με Αναπηρία μια νέα δύναμη προοπτικής, τις εκπαιδευτικές δράσεις του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών που υλοποιούνται σε κάθε περιοχή της χώρας για όλα τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και κινητική αναπηρία από τους Πιστοποιημένους Εκπαιδευτές και τους Συντονιστές του 🇬🇷🇪🇺#IDAFK όπως ακριβώς ορίζεται στις οδηγίες για την συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευομένων.

ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ;

✅📌1. Πηγαίνω δίπλα από την καρέκλα του SEATRAC, αν δεν είναι στην αφετηρία του, πατάω το κουμπί στο τηλεχειριστήριο για να επιστρέψει.

✅📌2. Επιβιβάζομαι και κάθομαι στο κέντρο της καρέκλας.

✅📌3. Τοποθετώ τα πόδια μου κεντρικά στο υποπόδιο. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις ράγες.

✅📌4. Ελέγχω πως η διαδρομή είναι ελεύθερη και πατάω το αριστερό κουμπί του τηλεχειριστηρίου.

✅📌5. Όταν φτάσω στο τέλος της διαδρομής (κουπαστή) αποβιβάζομαι και κολυμπάω!

✅📌6. Χρησιμοποιώ την κουπαστή για να καθίσω πάλι στην καρέκλα.

✅📌7. Πριν επιστρέψω στην ακτή, ελέγχω την διαδρομή και πατάω το δεξί κουμπί για να επανέλθω στην αφετηρία.

Το SEATRAC αποτελείται από τέσσερα βασικά μέρη, τον πύργο, το κάθισμα, τις ράγες και την κουπαστή.

Το SEATRAC χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια σαν τη μόνη πηγή για την τροφοδοσία του, για αυτό αποτελεί ένα τελείως αυτόνομο σύστημα.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή