Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μια υποβαθμιστική απουσία

 Η φωτογραφία από την εν λόγω συνεδρίαση του Δικτύου πόλεων Αρχαίων Ασκληπιείων στην Επίδαυρο.

Είναι πασίγνωστη (τουλάχιστον σε όσους ασχολούνται σοβαρά με την ιστορία των Τρικάλων) η ρήση του Στράβωνος σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο και επιφανέστερο Ασκληπιείο της αρχαιότητας βρίσκονταν στην αρχαία Τρίκκη.

Πέραν αυτής της παραδοχής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πατρίδα του πρώτου γιατρού της Ανθρωπότητας, του Ασκληπιού, ήταν η Τρίκκη (στην ίδια πόλη και στην ίδια τοποθεσία που σήμερα είναι τα Τρίκαλα). Επιπλέον ιστορικά καταγεγραμμένες μαρτυρίες περιγράφουν τον Ασκληπιό να έχει συστήσει τον πρώτο του ιαματικό κέντρο (το Ασκληπιείο) σε τοποθεσία κοντά στον ποταμό Ληθαίο, τα νερά του οποίου συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποθεραπεία των ασθενών, σύμφωνα με τις πρακτικές ίασης της εποχής.

Γράφουμε τα παραπάνω γιατί όπως διαβάζουμε σε δελτίο τύπου του γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων, το περασμένο Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2018, στην Επίδαυρο, εντός του αρχαιολογικού χώρου του εκεί Ασκληπιείου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου πόλεων Αρχαίων Ασκληπιείων και επιστημονικών φορέων. Στη συνεδρίαση παρέστη μάλιστα και η τ. Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στην εν λόγω συνεδρίαση τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Άκης Αναστασίου και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κ. Χάρης Καλλιάρας.

Χωρίς να επιδιώκουμε να μειώσουμε το κύρος και την επιστημονική επάρκεια των εκπροσώπων του Δήμου μας (κάθε άλλο μάλιστα), θεωρούμε την απουσία του Δημάρχου Τρικκαίων σοβαρή παράλειψη. Όχι μόνο γιατί στον υπό σύσταση θεσμό θα έπρεπε ο Δήμος μας να εκπροσωπείται από τον πρώτο πολίτη της πόλης, αλλά κυρίως γιατί η παρουσία του θα προσέθετε κύρος και “όπλα” στα πλαίσια της διεκδίκησης των κύριων δράσεων του Δικτύου με έδρα τα Τρίκαλα, την πατρίδα (και σήμερα πρωτεύουσα θα θέλαμε να είναι σε ότι έχει να κάνει με την μορφή και το έργο) του Ασκληπιού.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κατά την ίδια συνεδρίαση έγινε και η συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου πόλεων Αρχαίων Ασκληπιείων, σύμφωνα με το οποίο πρόεδρος θα είναι ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κώστας Γκάτζιος, αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και γραμματέας ο Δήμαρχος Κω, κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Η πρωτεύουσα-γενέτειρα του Ασκληπιού κατά την γνώμη μας υποβαθμίστηκε και σε θεσμικό επίπεδο. Δεν είναι στενά τοπικιστικά τα επιχειρήματά μας, αλλά πηγάζουν από την ιστορική αλήθεια και εν πάσει περιπτώσει ούτε η Επίδαυρος, ούτε η Κω έχουν “ανάγκη” τον περίφημο Ασκληπιό προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Εκτός αν το ενδιαφέρον των δημοτικών μας αρχόντων περιορίζεται στο να κάνουν που και που κανένα ταξιδάκι τους θερινούς μήνες στην Επίδαυρο…

Εν πάσει περιπτώσει στην εν λόγω συνεδρίαση ο Δήμος Τρικκαίων παρουσίασε το “Σχέδιο Ασκληπιός” που υλοποιεί ήδη, με τέσσερις παράλληλες δράσεις:

– Την ανάδειξη του Ασκληπιού και του έργου του.

– Την προώθηση των φαρμακευτικών φυτών αι δημιουργία brand name.

– Την δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο όρος Κόζιακας.

– Την συνεργασία για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου πόλεων Αρχαίων Ασκληπιείων θα γίνει στις αρχές του 2019 στα Τρίκαλα.

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή