Διαβάστε επίσηςΤα νέα της πόλης

Μουσικολογική ημερίδα τίμησε τα 50 χρόνια αρχιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (ΦΩΤΟ)

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός»

30 Mar 2024

Στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 μουσικολογική ημερίδα με τίτλο «Ωδή Ευχαριστήριος», αφιερωμένη στα 50 χρόνια αρχιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τρικκαίων και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ομιλητές εστίασαν σε διάφορες πτυχές της πλούσιας θητείας του Πατριάρχη, ενώ χορωδίες απέδωσαν ύμνους προς τιμήν του.

Η ημερίδα «Ωδή Ευχαριστήριος» αποτέλεσε μια εις βάθος αναγνώριση της πολυεπίπεδης προσφοράς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ παράλληλα τίμησε την πλούσια παράδοση της ψαλτικής τέχνης.

Χαιρετισμοί

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας, μετέφερε τις θερμές ευχές του Δημάρχου Νίκου Σακκά για την επιτυχία της εκδήλωσης, ενώ εξήρε το έργο του Σωματείου Ιεροψαλτών.

«Εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήρια στο σωματείο Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων για το σπουδαίο έργο που επιτελεί, για το υψηλό επίπεδο σπουδών, το αντιλαμβανόμαστε, το ζούμε, το εισπράττουμε στις Κυριακάτικες λειτουργίες, όπου πραγματικά το πνεύμα κατάνυξης, μας φέρνει κοντά στο Θείο και στην προσευχή», δήλωσε μεταξύ των άλλων.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Αλέξιος Κανίνας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν Τρικάλων, «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» κ. Αθανάσιος Δημητρίου, αφού έκανε αναφορά στη βιογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Το σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων έχει την ευλογία και την τιμή να διατηρεί άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο και τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου εκκλησίας μας, ο οποίος παραμένει ο Πατριάρχης του γένους μας και εκπροσωπεί έναν θεσμό σχεδόν 2000 χρόνων και είναι συνυφασμένος με τον Ελληνισμό, τις ρίζες μας και τον πολιτισμό μας. Όσοι τον γνωρίσαμε διαπιστώσαμε τη πολύπλευρη προσωπικότητά του, ένας οραματιστής με την ανεπανάληπτη οξυδέρκειά , διορατικότητα και εργατικότητά του. Ο ίδιος λάτρης της ψαλτικής τέχνης και των άλλων μορφών τέχνης της εκκλησίας μας».

Ομιλητές ήταν

– ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αρχιμ. Νεκτάριος Πάρης με θέμα “Η Ψαλτική Τέχνη χθες και σήμερα”

– ο Άρχοντας Πρωτέκδικος της ΜτΧΕ κ. Χαράλαμπος Σιούφας με θέμα «Η Πατριαρχική Ψαλτική Παράδοση»

– ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Σπυρίδωνας Σπύρου με θέμα «Το ήθος και το ύφος της ελληνικής εκκλησιαστικής μουσικής»

Ενδιάμεσα ψάλλονταν ύμνοι από τη Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και από τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης

psaltes2
psaltes3
psaltes4
psaltes5
psaltes6
psaltes7
psaltes8
psaltes9
psaltes10
Trikalanews
Author: Trikalanews

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης




Θεοδοσιάδης: «Μαγική εικόνα το σκορ στην Ελασσόνα»
Αθλητικα

Θεοδοσιάδης: «Μαγική εικόνα το σκορ στην Ελασσόνα»

Ο προπονητής των Τρικάλων, Νίκος Θεοδοσιάδης, χαρακτήρισε «μαγική εικόνα» το σκορ στην Ελασσόνα, εκφράζοντας αισιοδοξία για την εξέλιξη της ομάδας και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Read More


Ισότιμες σχέσεις παραγωγής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Ισότιμες σχέσεις παραγωγής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με 3,3 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί 42 έργα ΚΑΛΟ, ενισχύοντας την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη.

Read More


Φιλική ήττα 1-0 του ΑΟ Τρίκαλα στην Ελασσόνα
Αθλητικα

Φιλική ήττα 1-0 του ΑΟ Τρίκαλα στην Ελασσόνα

Ο ΑΟ Τρίκαλα ηττήθηκε φιλικά 1-0 από τον ΠΟ Ελασσόνας, δείχνοντας πως χρειάζεται εντατική δουλειά για να «δέσει» ενόψει της Γ' Εθνικής.

Read More


Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών
Ελλάδα Πρωτοσέλιδα

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας, γιος του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Με πορεία σε ΜΜΕ, πολιτική και πολιτισμό αφήνει ισχυρή παρακαταθήκη.

Read More


LOUX GNC 3on3 Καλαμπάκα 2025: Η δεύτερη μέρα γεμάτη μπάσκετ
Υπολοιποι Δημοι Διαβάστε επίσης

LOUX GNC 3on3 Καλαμπάκα 2025: Η δεύτερη μέρα γεμάτη μπάσκετ

Περισσότερες από 50 ομάδες αγωνίζονται στη δεύτερη μέρα του LOUX GNC 3on3 Καλαμπάκα 2025, σε ημιτελικούς, τελικούς και διαγωνισμούς τριπόντων.

Read More


ΑΟ Τρίκαλα: Φιλικό τεστ με την Ελασσόνα στην προετοιμασία
Αθλητικα

ΑΟ Τρίκαλα: Φιλικό τεστ με την Ελασσόνα στην προετοιμασία

Ο ΑΟ Τρίκαλα αντιμετωπίζει την Ελασσόνα σε φιλικό προετοιμασίας. Ο Νίκος Θεοδοσιάδης θέλει ένταση και εφαρμογή τακτικής από τους παίκτες του, χωρίς έμφαση στο σκορ.

Read More


Σάββας Παντελίδης και Κωνσταντίνος Αγγελάκης ξανά μαζί
Αθλητικα

Σάββας Παντελίδης και Κωνσταντίνος Αγγελάκης ξανά μαζί

Ο Σάββας Παντελίδης συναντήθηκε με τον πρώην παίκτη του Κωνσταντίνο Αγγελάκη, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία του στον Ολυμπιακό.

Read More


Στη Μεσοχώρα οι εκτελεσμένοι έμειναν ανώνυμοι, αλλά ο Κώστας Μαράβας όχι
Υπολοιποι Δημοι Πρωτοσέλιδα

Στη Μεσοχώρα οι εκτελεσμένοι έμειναν ανώνυμοι, αλλά ο Κώστας Μαράβας όχι

Μνημείο για τους 23 πατριώτες χωρίς τα ονόματά τους, αλλά με χαραγμένη την «υπογραφή» του δημάρχο

Read More


Ο Κώστας Σκρέκας τίμησε τον Απόστολο Βεσυρόπουλο
Βουλευτική Εκπροσώπηση Πρωτοσέλιδα

Ο Κώστας Σκρέκας τίμησε τον Απόστολο Βεσυρόπουλο

Παρουσία στην κηδεία του πρώην υφυπουργού και Γενικού Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Read More


Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκροί μητέρα και γιος στο σπίτι τους
Τα νέα της πόλης Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκροί μητέρα και γιος στο σπίτι τους

Βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους το μεσημέρι του Σαββάτου μέσα στο σπίτι τους

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.