Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Να συνεχιστεί η συνεργασία του ΑΠΘ με τους δασικούς συνεταιρισμούς Περτουλίου

Ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

Με την ψήφιση του Ν.4957/22, που προωθεί την παραπέρα λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων ως επιχειρήσεις, υπήρξε με το άρθρο 296 αλλαγή και στο νομικό καθεστώς διαχείρισης των πανεπιστημιακών δασών, αναμεσά τους και του Περτουλίου, που ανήκει στο ΑΠΘ, καταργώντας τα ΝΠΔΔ των ΑΕΙ που διαχειρίζονταν τα δάση που ανήκουν σ’ αυτά, με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων.

Ψευδεπίγραφο, γιατί στην πραγματικότητα το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι για το πώς αυτά τα πανέμορφα δάση στο Περτούλι και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπως και το φιλέτο της Γεωργικής Σχολής του ΑΠΘ, με το πέρασμά τους σε Α.Ε αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ οι οποίες προβλέπεται να ιδρυθούν με τον ίδιο νόμο, ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση τους σε ιδιωτικές εταιρίες για να κερδοφορήσουν και μας λένε μετά για το περιβάλλον και για πράσινη πολιτική.

Η κατάργηση του Ταμείου Διαχείρισης Αγροκτήματος και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ, τα πισωγυρίζει σε προηγούμενη προβληματική κατάσταση που ίσχυε πριν αρκετές δεκαετίες, ενώ αυτά τα ΝΠΔΔ, που τα διαχειρίζονταν, με τα έσοδα τους χρηματοδοτούσαν πρότυπες δασικές έρευνες, με εντυπωσιακά και χρήσιμα συμπεράσματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της δασικής επιστήμης, όπως έχουν επισημάνει επιστημονικοί φορείς που έχουν αντιταχθεί στην κατάργηση των ΝΠΔΔ.

Όπως άλλωστε επισημαίνεται και σε σχετική επιστολή του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΠΘ.

Δεύτερον, σταματάει η πρότυπη και υποδειγματική διαχείριση των δασών στο Περτούλι Τρικάλων 33.000 στρ., που γίνεται από 40 δασεργάτες, όπου κάνουν πρακτική εκπαίδευση και εξάσκηση οι φοιτητές της δασολογικής σχολής.

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 6357 στις 15/12/22, ορίζεται ότι «τυχόν εμπορικές και λοιπές συναφείς δραστηριότητες των συγχωνευθέντων φορέων με την Επωνυμία Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διαχείρισης αυτών, από 1/1/23 δύναται να διατίθενται στην εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας, σύμφωνα με τι διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού τους, κατόπιν απόφασης του Συμβούλιου Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Η παραπάνω εταιρεία μπορεί να ανήκει στο Α.Π.Θ, αλλά είναι ιδιωτικού δικαίου με τη μορφή της Α.Ε και λειτουργεί με βάση τις αρχές που διέπουν τις Α.Ε.

Είχε δοθεί μια παράταση έως 30/6/23 για να γίνει καταγραφή της περιουσίας, χωρίς όμως αυτό να προχωρήσει και έτσι από 1/7/23, πέρασε η αρμοδιότητα στην Α.Ε που δημιουργήθηκε. Αυτό δημιουργεί τους εξής κινδύνους:

– Να σταματήσει η πολύχρονη και συνεργασία του ΑΠΘ με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Περτουλίου («Περτούλι» και «Τζιατζιάς»), αφού το ΑΠΘ θα είναι υποχρεωμένο, να προκηρύσσει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τις υλοτομικές εργασίες που μέχρι τώρα έκανε το ΑΠΘ, μέσω του ΝΠΔΔ, που είχε υπογράφοντας σύμβαση με τον Δασικό Συνεταιρισμό.

– Να τεθούν σε νέα διαπραγμάτευση οι τιμές ανάθεσης των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών εργασιών συγκομιδής

– Να τεθεί σε αμφισβήτηση η χορήγηση των μικρουλοτομικών, που είχε καθιερωθεί προς τα μέλη του συνεταιρισμού.

Αν εφαρμοστούν αυτά, κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία δεκάδες μέλη του συνεταιρισμού.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στα μέλη των Δασικών Συνεταιρισμών Περτουλίου (Περτούλι και Τζιατζιάς), οι οποίοι για πολλά χρόνια εκτελούν την υλοτόμηση του δάσους με συμβάσεις που υπέγραφαν με το ΝΠΔΔ του ΑΠΘ, που τώρα βρίσκονται στον αέρα. Για πρώτη φορά φτάσαμε αρχές Σεπτέμβρη και ακόμη δεν γνωρίζουν αν φέτος θα γίνουν υλοτομίες, με ποιους όρους, πως θα ζήσουν και θα βγάλουν την χρονιά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, στηρίζει τα μέλη των Δασικών Συνεταιρισμών Περτουλίου (Περτούλι και Τζιατζιάς), ζητώντας από το υπουργείο παιδείας άμεσα να αναστείλει την Υπουργική Απόφαση, όπως άλλωστε το ζητά και το Πρυτανικό Συμβούλιο με το από 19/5/23 έγγραφο του και τελικά να καταργηθεί το άρθρο 296 του προαναφερόμενου νόμου.

• Να συνεχιστεί η συνεργασία του ΑΠΘ με τους δασικούς συνεταιρισμούς του Περτουλίου για την εκτέλεση όλων των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών εργασιών συγκομιδής.

• Να καθορισθούν οι τιμές ανάθεσης των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών εργασιών συγκομιδής που θα εκτελεστούν για το 2023, με το καθεστώς και τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

• Να διασφαλισθεί ότι τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών Περτουλίου, θα πληρωθούν πλήρως και έγκαιρα για όλες τις εργασίες που θα εκτελέσουν.

• Να συνεχισθεί η χορήγηση στα μέλη των συνεταιρισμών του Περτουλίου, των αμοιβών των μικρουλοτομικών για τις εργασίες που θα γίνουν έως τα τέλη του 2023, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως «μπόνους», από το ταμείο διοίκησης & διαχείρισης πανεπιστημιακών δασών του ΑΠΘ.

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή