Άρθρα – Απόψεις

Ν.Δ.: Η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στο ΕΣΠΑ

6 Sep 2017

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Στην υλοποίηση, το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης  – σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος – βαίνουν μειούμενοι και το 2017.   

Στη διαχείριση, από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5, εκ των οποίων οι 2 είναι στην φάση της αξιολόγησης, ενώ στις 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που προκηρύχθηκαν το 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχείρησε πλήρη μεταστροφή του στόχου, με αποτέλεσμα από κομβικός μοχλός ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να εξελιχθεί σε δεξαμενή κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του Κράτους, λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών.

Συμπέρασμα:

Με βάση τη χαμηλή, μέχρι σήμερα, ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ σε επίπεδο εντάξεων και σχεδόν έχοντας ολοκληρώσει το μισό χρονικό διάστημα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων.

Διαπιστώσεις:

– Η Κυβέρνηση απέτυχε στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάθε φάση του.

– Υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ακόμη και σε δράσεις που προκηρύχθηκαν το  Φεβρουάριο του 2016.

– Ούτε ένα ευρώ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη

– Μόλις 5 δράσεις από τις 24, που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί.

– Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

– Παρέλαβαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο.

Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις. Απέτυχαν ακόμα και σε αυτό.

– «Η υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 οφείλεται στο ΣΥΡΙΖΑ». Ψέμα. Παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015 απορρόφηση 87,97% και μια χαραγμένη πορεία για το μέλλον. Η Ελλάδα ήταν τότε 4η σε απορρόφηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., από 20η που ήταν το 2012.

Πρότασή μας:

Έκδοση αποτελεσμάτων σε 4 μήνες. Το 2013 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν περισσότερες από 23.000 προτάσεις σε 4 μόλις μήνες.

Μπορεί να ξανασυμβεί. Από το «σχέδιό» τους απουσιάζει κάθε αναπτυξιακή διάσταση. Χρησιμοποιούν τους πόρους δίχως προσανατολισμό στο αύριο της χώρας.

admins
Author: admins


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Και επίσημα στην ΑΕΛ Κ15 οι Ντίμπρα και Αρκουμάνης από τον Αίαντα Τρικάλων

Οι Ντίμπρα και Αρκουμάνης μεταγράφηκαν από τον Αίαντα Τρικάλων στην ΑΕΛ Κ15 και θα συνεχίσουν στο πρωτάθλημα της Superleague 1.

Read More


Ο Προσωπικός Αριθμός έρχεται στο Gov.gr Wallet

Οι πολίτες σύντομα θα έχουν άμεση πρόσβαση στον Προσωπικό Αριθμό τους μέσω του Gov.gr Wallet, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Read More


ΘΥΜΑΡΙ: Το “Οικόσημο” των νησιών μας

Το θυμάρι ξεχωρίζει ως αρωματικό φυτό και οικόσημο των νησιών του Αιγαίου, χαρίζοντας άρωμα, εικόνες και εμπειρίες που συντροφεύουν κάθε…

Read More


Θανάσης Αλεξίου: Σήμερα η κηδεία του 62χρονου δασκάλου και επιχειρηματία

Σήμερα η κηδεία του Θανάση Αλεξίου, δασκάλου και επιχειρηματία των Τρικάλων, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών.

Read More


Το πρόγραμμα των ΚΑΜ σε Τρίκαλα και Καρδίτσα 8-14 Σεπτεμβρίου

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στη Θεσσαλία για το διάστημα 8-14 Σεπτεμβρίου 2025 σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Read More


Σαρωτική δράση της ΕΛ.ΑΣ. Θεσσαλίας τον Αύγουστο με 468 συλλήψεις

Η ΓΕ.Π.Α.Δ. Θεσσαλίας συνέλαβε 468 άτομα τον Αύγουστο, εξιχνίασε σημαντικές υποθέσεις και κατέσχεσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και όπλων, παρουσιάζοντας πλούσια…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.