ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ: Από τα ψυγεία του Υπουργείου ….σε τάφρους δίπλα σε στάβλους

Πώς διαχειρίζονται ανά δήμο στον νομό Τρικάλων τα νεκρά ζώα – Στον δήμο Τρικκαίων το μεγαλύτερο πρόβλημα

Μέρες μετά τις πλημμύρες και νεκρά ζώα βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις ακόμη σε σημεία που δεν είναι προσβάσιμα. Το πρόβλημα βέβαια αφορά και σημεία που έχουν υποχωρήσει τα νερά ωστόσο λόγω κακού συντονισμού, τα ζώα δεν έχουν συλλεχθεί και δεν έχουν ταφεί υγειονομικά.

Αποτέλεσμα, σε χωριά που έχασαν μεγάλο ζωικό κεφάλαιο, να κινδυνεύουν άμεσα από τα νεκρά ζώα που πλέον βρίσκονται σε σήψη υπό αφόρητες συνθήκες δυσοσμίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βιάστηκε προ ημερών να πει ότι άρχισε άμεσα η διαδικασία συλλογής νεκρών ζώων. Μάλιστα, ενημέρωνε ότι ψυγεία παραλαμβάνουν τα νεκρά ζώα μεταφέροντάς τα σε κλίβανους. Βέβαια, ο κλίβανος της Λάρισας μέχρι πριν μερικές ώρες δεν λειτουργούσε… Πέρα από αυτό τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβησαν στον νομό Τρικάλων.

Το Trikalanews.gr επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων Ζτρίβα Σπυρίδωνα.

Ο κ. Ζτρίβας, επισήμανε ότι η κτηνιατρική υπηρεσία ενημερώνει τους κατά τόπους δήμους σχετικά με τα ισχύοντα και οι δήμοι οφείλουν μετά να συντονίσουν διαδικασίες. Λόγω του έκτακτου της κατάστασης, αλλά και δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να διαχειριστούν ζώα σε σήψη, που είναι στην πλειονότητα πλέον τα νεκρά ζώα στην περιοχή μας, αποφασίστηκε η υγειονομική ταφή.

Προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε ανά δήμο πώς διαχειρίστηκαν μέχρι τώρα την κατάσταση .

Έτσι, στον δήμο Πύλης, όσα ζώα βρέθηκαν νεκρά τάφηκαν σε τάφρους από προχθές. Στον δήμο Καλαμπάκας, έγιναν ταφές επίσης, ωστόσο εκεί υπάρχει και το πρόβλημα ότι πολλά ζώα χάθηκαν στα ορμητικά νερά χειμάρρων. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν πού ακριβώς έχουν σταθεί. Άρα η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία και στον Δήμο Φαρκαδόνας.

Έχουνε ανοιχτεί δύο τάφροι όπου γίνεται ταφή ζώων. Ποιος όμως μεταφέρει τα νεκρά ζώα;

Οι ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων καλούνται να τα μεταφέρουν μόνοι τους εως την τάφρο. Στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, τα ζώα μεταφέρονται με φορτηγά από τον δήμο.

Στον Δήμο Τρικκαίων, εδώ και τρεις μέρες ψάχνουν να βρούνε ακόμη τρόπους ταφής. Τελικά, κάτοικοι χωριών και κτηνοτρόφοι, καλούνται σήμερα να θάψουν δίπλα σε στάβλους τα νεκρά ζώα. Κάποιοι το έκαναν ήδη. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει στεγνό έδαφος; Και ποιος μπορεί να ανοίξει τάφρο για πάνω από 100 ζώα; Προβλέπεται;

Η απάντηση είναι ότι προβλέπεται μεν υγειονομικά εφόσον το έδαφος είναι στεγνό και εφόσον καλυφθεί με νάιλον και ασβέστη. Όμως παραμένει περιορισμένη η δυνατότητα των κτηνοτρόφων ακόμη και να βγάλουν τα ζώα τους από τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Πριν λίγο, γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι θα υπάρξει συνδρομή από τον στρατό για τη συλλογή νεκρών ζώων.

Τόσες ημέρες μετά, μένει να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η επίπονη διαδικασία αλλά και πώς θα επηρεάσει υγειονομικά τις πληγείσες περιοχές.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Share:
Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, Δημήτριου Ξεν. Κατσαρού …
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …