Με το πρόγραμμα «Gatekeeper» μέσω των Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας (CitiesNet), συνεχίζονται οι δράσεις τηλεφροντίδας στους 10 Δήμους της αναπτυξιακής διαδημοτικής εταιρείας και στον Δήμο Τρικκαίων. Το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον παρακολούθηση δεδομένων για μεταβολικό σύνδρομο (300 άτομα) και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (150 άτομα) σε συνολικά 450 ηλικιωμένους/ες στους 10 Δήμους. Η παρακολούθηση αυτή θα γίνεται με συσκευές τύπου ρολογιών και δέκτες – μετρητές.
Για την πρώτη ασθένεια, οι Δήμοι θα συνεργαστούν με το Τμήμα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ για τη δεύτερη, με την Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας 14 Μαρτίου 2022 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, από τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Σε δηλώσεις τους, ο κ. Καλογιάννης επεσήμανε τη σημασία της τηλεφροντίδας για άτομα με τα συγκεκριμένα νοσήματα, τονίζοντας τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης συνολικότερα στις παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έδωσε έμφαση στη συνεργασία των Δήμων μέσω των Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας, σε θέματα τεχνολογίας. Επίσης αναφέρθηκε στα καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται με οφέλη για τους πολίτες, με φόντο τις κατατεθείσες προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Παρών στη Λάρισα ήταν και ο πρόεδρος τη e-trikala ΑΕ, Γιάννης Κωτούλας, καθώς η δημοτική εταιρεία συμμετέχει και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα στα Τρίκαλα.
Το πρόγραμμα
Ο κύριος στόχος του προγράμματος GATEKEEPER είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα που συνδέει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τους ηλικιωμένους πολίτες και τις κοινότητες στις οποίες ζουν, για την εξασφάλιση υγιεινότερης ανεξάρτητης ζωής για τους γηράσκοντες πληθυσμούς.
Το GATEKEEPER θα αφορά σε παρεμβάσεις που
– αξιοποιούν την επόμενη γενιά υγειονομικής περίθαλψης και καινοτομίες ευεξίας
– καλύπτουν ολόκληρο το εύρος της περίθαλψης για τους ηλικιωμένους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτογενούς πρόληψης, των χρόνιων ασθενειών και των συμπτωμάτων νοσηρότητας
– ευθυγραμμίζονται «από τον σχεδιασμό» με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, την προστασία των δεδομένων, την προστασία των καταναλωτών και την προστασία των ασθενών
– υπόκεινται σε αξιόπιστες διαδικασίες πιστοποίησης, (iv) θα υποστηρίζουν της παραγωγής αξίας μέσω της ανάπτυξης προηγμένων επιχειρηματικών μοντέλων.
Συνολικά στην ΕΕ θα ωφεληθούν 40.000 ηλικιωμένοι/ες πολίτες μέσα σε 42 μήνες με τη συνεργασία φορέων, όπως δημόσιες δομές, ιδρύματα, εταιρείες, ερευνητικούς οργανισμούς, σε 8 περιφερειακές κοινότητες, από 7 κράτη μέλη της ΕΕ.