Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο αγώνας συνεχίζεται για τους ξεχασμένους πληγέντες

«Είμαστε ξεχασμένοι», λένε στην «Εφ.Συν.» πληγέντες της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων οι οποίοι προχωρούν αυτές τις μέρες επίσημα στη σύσταση συλλόγου πλημμυροπαθών.

Την ώρα που κυβερνητικό κλιμάκιο όργωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη Θεσσαλία μοιράζοντας έργα δισεκατομμυρίων και υποσχέσεις, οι πλημμυροπαθείς στην κωμόπολη που ανήκει στον Δήμο Τρικάλων ακούν για αποζημιώσεις και δεν τις βλέπουν.

Αρκετοί ζουν σε κοντέινερ, χωρίς να έχουν καταφέρει να βρουν τα απαραίτητα έπιπλα ή να συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καταφεύγουν σε συσσίτια και βοήθεια από τον δήμο ή ΜΚΟ.

Μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης να όργωσε τη Θεσσαλία αλλά, όπως μας είπαν οι κάτοικοι, δεν έφτασε στα Μεγάλα Καλύβια. Επίσης, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι έμαθαν μόλις την περασμένη Κυριακή, τελευταία στιγμή, για την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Κελέτση, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να του εκφράσουν τα προβλήματά τους.

Η πλημμύρα του Σεπτεμβρίου ήταν πρωτοφανής για το χωριό στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, που δεν έχει βιώσει παρόμοια καταστροφή σε σπίτια, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο ούτε στον «Ιανό» ούτε σε άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος.

Κάτοικοι με τους οποίους συνομιλήσαμε μας διηγούνται τις πολύ δύσκολες στιγμές που βίωσαν, χωρίς καμία βοήθεια από τον επίσημο κρατικό μηχανισμό τουλάχιστον τις πρώτες κρίσιμες ώρες, αλλά και εδώ και 4 μήνες συνολικά. Χαρακτηριστικό το ότι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να θάψουν μόνοι τους εκατοντάδες νεκρά αιγοπρόβατα (χάθηκαν περισσότερα από 2.000 όπως και χιλιάδες πουλερικά) σε λάκκους που έσκαψαν μόνοι τους ρίχνοντας ασβέστη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το υπέδαφος. Συνολικά πλημμύρισαν 18.000 στρέμματα αγροτικής γης με καλλιέργειες από βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι.

Αποζημιώσεις

Αρκετοί δεν έχουν λάβει ούτε τις πρώτες βασικές αποζημιώσεις, παρασυρμένοι στη δίνη της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων, συνολικά έχουν καταστραφεί ή υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές 120 κτίσματα από τα οποία 80 ήταν κατοικήσιμα σπίτια. Επίσης, περισσότερες από 100 οικίες χαρακτηρίστηκαν «κίτρινες» έχοντας σοβαρές ζημιές.

Ακόμα όμως, μας εξηγούν μέλη της Επιτροπής, και στα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» από τα αρμόδια κλιμάκια υπάρχουν αρκετά προβλήματα, καθώς πολλά πλημμύρισαν με 1,5 μέτρο νερό.

Πριν από τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου τα Μεγάλα Καλύβια αριθμούσαν 1.650 κατοίκους.

Αυτή τη στιγμή έχουν αποχωρήσει περίπου 450, μένοντας σε συγγενείς στα Τρίκαλα ή άλλες γειτονικές περιοχές, ενώ οι εναπομείναντες κάτοικοι φοβούνται ότι το κύμα αποχωρήσεων μπορεί να ενταθεί και η περιοχή κινδυνεύει με ερήμωση.

«Τα παιδιά στο σχολείο μειώνονται. Το χωριό απειλείται με ερήμωση. Κάτοικοι φεύγουν για τα Τρίκαλα. Οι πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε την επιδότηση ενοικίου… Αναγκαζόμαστε να κάνουμε σύλλογο για να διεκδικήσουμε. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Ακούμε για συσκέψεις υπουργών και μεγάλα έργα στη Θεσσαλία, αλλά για εμάς δεν γίνεται τίποτα», λέει στην «Εφ.Συν.» η κάτοικος Μεγάλων Καλυβίων, Βάσω Καραλή.

Σε αρκετές περιπτώσεις κατεστραμμένων σπιτιών έχουν τοποθετηθεί εντός των οικοπέδων περίπου 40 κοντέινερ τα οποία οι πληγέντες ακόμα παλεύουν να τα εξοπλίσουν και να συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Πολλοί είναι εκείνοι που διαμαρτύρονται ότι πρέπει να καλύψουν με δικά τους έξοδα αρκετών εκατοντάδων ευρώ τις διάφορες βοηθητικές κατασκευές που απαιτούνται για την τοποθέτηση των κοντέινερ, όπως και τα περίπου 300 ευρώ για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί πρόχειρες αποχετεύσεις που αποτελούν και υγειονομικό κίνδυνο.

Οπως περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κάβουρας, μέλος του προσωρινού Δ.Σ. του Συλλόγου Πλημμυροπαθών, αρκετοί μένουν σε σπίτια που είναι ακατάλληλα γιατί δεν έχουν επιλογή, με τους κατοίκους να ζητούν τουλάχιστον βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό στην αποκομιδή των μπάζων από τα γκρεμισμένα σπίτια τους.

«Ολα προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Περίπου ένα 25% των πληγέντων δεν έχει λάβει τα 6.600 ευρώ της πρώτης αρωγής ή τα 3.300 ευρώ αν πρόκειται για δεύτερη κατοικία. Ούτε φυσικά άλλες αποζημιώσεις για στεγαστική συνδρομή και επισκευές», τονίζει.

Αποκατάσταση

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών, Μαριλένα Χαχάμη, η σύσταση συλλόγου ήταν μονόδρομος για να γίνει πιο δυνατή η φωνή των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων:

«Η υπόθεση της αποκατάστασης του χωριού θα διαρκέσει καιρό και θα πρέπει να μπορούμε να διεκδικήσουμε με όλους τους τρόπους. Από την καταστροφή και μετά ζήσαμε και ζούμε την κρατική γύμνια. Τις ημέρες της πλημμύρας εάν δεν είχαμε οργανωθεί από μόνοι μας και με δικά μας μέσα θα είχαμε σίγουρα νεκρούς», δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

Περιγράφει ακόμη με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί θεωρώντας πως ό,τι προχωράει οφείλεται μόνο σε κινητοποιήσεις, πιέσεις ή δημοσιεύματα στον Τύπο: «Ολα γίνονται μόνο μετά από πιέσεις.

Μάλιστα λαμβάνουμε “επιθετική” συμπεριφορά από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή. Ουσιαστικά το κυβερνητικό κλιμάκιο έκανε μια περιοδεία-φιέστα κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να ξέρει κανείς από τους κατοίκους πότε και ποιοι ήρθαν.

Συνεχίζουμε να απαιτούμε συνάντηση με τον αρμόδιο για τις αποζημιώσεις υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, αλλά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Μαζί μας το απαιτούν τα Ε.Κ. Λάρισας και Καρδίτσας όπως και άλλες επιτροπές πλημμυροπαθών από όλη τη Θεσσαλία», καταλήγει.

Στη Βουλή τα κοντέινερ των πλημμυροπαθών

Στις 20 Δεκεμβρίου η βουλεύτρια Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μαρίνα Κοντοτόλη, έφερε στη Βουλή τα αιτήματα της Επιτροπής Πλημμυροπαθών των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, για το κόστος σύνδεσης ρεύματος και τον εξοπλισμό με ηλεκτρικές συσκευές των κοντέινερ.

Στην αναφορά της προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, ζητά να απαντήσουν στη Βουλή τι πρόκειται να πράξουν σχετικά με το κόστος ηλεκτροδότησης των κοντέινερ και τις ηλεκτρικές συσκευές των πλημμυροπαθών που δεν έχουν σπίτι να μείνουν.

πηγή: efsyn.gr

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή