Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης μιλά στο trikalanews για το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων και όχι μόνο

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος ταξίδεψε μέχρι τα Τρίκαλα για να παραστεί στο 35ο τριήμερο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και ήταν παρόνχθες βράδυ, στην έναρξη του Ανταμώματος.
 
Ο κ. Βαρθολομαίος, μίλησε στο trikalanews.gr και απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, αρχικά για την παρουσία του στο Αντάμωμα των Βλάχων και ακολούθως για την  πτώση των αρχών καιαξιών που παρατηρείται στις μέρες μας, αλλά και την αμφισβήτηση  της σημασίας της παράδοσης στον σύγχρονο κόσμο. 
 
Μεταξύ των όσων είπε, αποκάλυψε ότι έχει Βλάχικη καταγωγή από την μητέρα του και ότι στα Τρίκαλα έχει συγγενείς Βλάχους. Μιλώντας για τον πατέρα του είπε: «Με χαρά ήρθα στο Αντάμωμα στα Τρίκαλα, γιατί η Θεσσαλία είναι πατρίδα μου. Κατάγομαι από τον Βόλο, ο πατέρας μουήταν από το Βόλο, οπότε ήταν και μια ευκαιρία να έρθω στην πατρίδα».
 
Όταν ρωτήθηκε η γνώμη του για την πόλη των Τρικάλων, μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια, λέγοντας: «είναι πόλη ζωντανή και δημιουργική και μια πόλη που δίνειμια ωραία μαρτυρία στον Θεσσαλικό κάμπο, με έντονη παρουσία στα δρώμενα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής  και μια μαρτυρία διατηρήσεως των ηθών και εθίμωντου τόπου».  
 
Για  την παρουσία του στο 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, δήλωσε: «Βρίσκομαι σε αυτό το Αντάμωμα των Βλάχων, που κατά γενική ομολογία είναι το μεγαλύτερο από όλα τα προηγούμενα, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάχου και μεταφέρω την ευλογία του στον πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΠολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Μεταφέρω επίσης, τα Πατριαρχικά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή την μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, για την διατήρηση των πολιτιστικών ηθών και εθίμων των Βλάχων.Συγχαρητήρια επίσης και σε όλα τα μέλη των Πολιτιστικών Σωματείων των Βλάχων. 
 
Η παρουσία μου εδώ, για μένα είναι μεγάλη τιμή, αλλά ταυτοχρόνως και συγκίνηση, γιατί επιτρέψτε μου να σας αποκαλύψω, έχω κι εγώ Βλάχικη καταγωγή εκ μητρός, η οποία ήταν από το Βελεστίνο και από το Περιβόλι Γρεβενών».
 
• Ορθοδοξία και Παράδοση, ελπίδα για το μέλλον
 
Στην ερώτηση για την πτώση των αρχών και αξιών και την αμφισβήτηση των ηθών και εθίμων στον σύγχρονο κόσμο, ο Μητροπολίτης Σμύρνης, απάντησε: «Εκείνο που με χαροποιεί είναι, ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια τέτοια τάση, εμείςοι Έλληνες ορθόδοξοι διατηρούμε τις παραδόσεις μας και αυτό αποδεικνύεται από την αθρόα συμμετοχή των Βλάχων σε αυτό το Αντάμωμα. Αυτό δηλώνει ένα πραγματικό ενδιαφέρον και είναι μια ελπίδα για το μέλλον. Βλέπω ότι παρίστανται εκπρόσωποι και άλλων παραδοσιακών κλάδων του ελληνισμού, όπως του Ποντιακού Ελληνισμούκι εκείνοι αντιστοίχως διατηρούν τις παραδόσεις τους και αυτό είναι μια βεβαία ελπίδα για το μέλλον. Έτσι, παρά το γεγονός αυτών των προβλημάτων και παρά το γεγονός ότι κάποιοι Έλληνες επιθυμούν να λησμονηθούν κάποια πράγματα, εις πείσμα όλων αυτών, δίδεται η απάντηση που λέει ότι δεν ξεχνούμε τις ρίζες μας».

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή