Ο Ο.Η.Ε. το 1972, καθιέρωσε θεσμικά ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου κάθε έτους, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών αλλά και των κοινωνιών γενικότερα, όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά τον τελευταίο αιώνα, οι άνθρωποι άρχισαν να εξαντλούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τους φυσικούς όρους, να προκαλούν μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα και να καταστρατηγούν σε πολλές περιπτώσεις την αειφορία.
Η εξέλιξη της επιστήμης αλλά και των κοινωνιών οδήγησε στην κατανόηση του προβλήματος και των απειλών για το μέλλον των ανθρώπινων κοινωνιών οπότε, οδήγησε με τη σειρά της στην διαμόρφωση και στην εφαρμογή των εθνικών και των παγκόσμιων πολιτικών για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος.
Τα δασικά οικοσυστήματα, αποτελούν τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συνιστώσα του φυσικού χερσαίου περιβάλλοντος και σε πολλές περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόζεται αειφορική διαχείριση, υποβαθμίζονται και καταστρέφονται με δραματικά επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Η προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, η αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, η άνευ εξαιρέσεων εφαρμογή των νόμων για τους παραβάτες, η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με το φυσικό περιβάλλον και η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, αποτελούν μερικές από τις βασικές αρχές που οφείλουμε να ακολουθούμε σαν κοινωνία και σαν άτομα ο καθένας μας ξεχωριστά.
Χρήστος Κουτσονάσιος
Διευθυντής Δασών Ν. Τρικάλων