Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Αποκλεισμός των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους από την Παροχή του Κοινωνικού Μερίσματος» κατέθεσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Η ερώτηση
H προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από την άνιση μεταχείριση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την φτώχεια πρέπει να συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτείας Οι εξαγγελίες περί απόδοσης του κοινωνικού μερίσματος για την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί την προηγούμενη περίοδο εκτιμάται ότι αποκλείει από αυτό τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Ειδικότερα, βασικό κριτήριο για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος σε νοικοκυριά συνιστά το συνολικό εισόδημα όλων των μελών τους, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2016, στο οποίο όμως συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα καθώς και εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή τελούν υπό ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Το εν λόγω κριτήριο πλήττει άμεσα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις καθόσον τα αναπηρικά επιδόματα συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος, παρότι είναι γνωστόν τοις πάση ότι τα επιδόματα εστιάζουν αποκλειστικά στην κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία. Την ίδια στιγμή προβλέπεται οριζόντια χρήση των τεκμηρίων καθώς επί παραδείγματι προσμετράται στα περιουσιακά στοιχεία το αδασμολόγητο ΙΧ αυτοκίνητο ατόμων με παραπληγία.
Στις προϋποθέσεις για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος που αδικούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις συγκαταλέγεται η υποχρέωση της αναγκαστικής ασφάλισης του δικαιούχου τουλάχιστο μία φορά σε οιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης για χρονικό διάστημα άνω του ενός μήνα και μέχρι τις 30/10/2017.
Και τούτο διότι η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αδυνατούν να εργαστούν και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν καθόλου ασφάλιση, γεγονός το οποίο οδηγεί στον αποκλεισμό από την λήψη του κοινωνικού μερίσματος όπως επισημαίνει άλλωστε στο από 27/11/2017 Δελτίο Τύπου και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
– Με ποιον τρόπο προτίθεστε να επανορθώσετε τις διαπιστωθείσες αδικίες σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους που μένουν εκτός παροχής του κοινωνικού μερίσματος;
– Σκοπεύετε να προβείτε σε διορθωτική παρέμβαση ειδικά όσον αφορά στην εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ);
– Υπάρχει πρόβλεψη για άρση της οριζόντιας χρήσης των τεκμηρίων ώστε να μην προσμετρώνται στα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις «μέσα» τα οποία είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας τους όπως π.χ. το αδασμολόγητο αυτοκίνητο ατόμων με παραπληγία;
– Πώς προβλέπετε να εξαλείψετε την αδικία της παρ. 3 της υπ' αριθ. 2/85835 ΚΥΑ για τον καθορισμό των όρων διανομής του μερίσματος που συντελείται σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που δεν είναι ικανά προς εργασία και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν ούτε μία ημέρα ασφάλισης;