Υπολοιποι ΔημοιΠρωτοσέλιδα

«Όχι» στο υδροηλεκτρικό έργο στον Ασπροπόταμο – Η τοπική κοινωνία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα

6 Apr 2025
«Όχι» στο υδροηλεκτρικό έργο στον Ασπροπόταμο – Η τοπική κοινωνία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ασπροπόταμο ενάντια στο υδροηλεκτρικό έργο στον Αχελώο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χαλίκι: Κάτοικοι, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις υψώνουν φωνή υπεράσπισης του Αχελώου

Σε κλίμα έντονης ανησυχίας αλλά και αποφασιστικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη θέση «Ελατάκια» του Ασπροποτάμου, με επίκεντρο την αντίθεση στην κατασκευή του νέου υδροηλεκτρικού έργου στις πηγές του Αχελώου.

Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι των χωριών της περιοχής, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της εργοταξιακής ζώνης, υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της προστασίας της φύσης και κατά της «εκβιαστικής εκμετάλλευσης των υδάτων».

Φωνή αγωνίας από τις πηγές του Αχελώου

Όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες, το έργο προχωρά χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και χωρίς ξεκάθαρη πληροφόρηση για τις συνέπειες στο οικοσύστημα, την αγροτική παραγωγή, αλλά και την ίδια την καθημερινότητα των ανθρώπων του τόπου.

«Ο Αχελώος δεν είναι απλώς ένα ποτάμι, είναι η ίδια η ζωή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους προέδρους κοινοτήτων του Ασπροποτάμου. «Αν επιτραπεί η εκτροπή του, οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες τόσο για το φυσικό τοπίο όσο και για την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Δείτε και το προηγούμενο ρεπορτάζ μας για τις περιβαλλοντικές και νομικές παρατυπίες στο έργο Ελατάκια

Στήριξη από Greenpeace και WWF Ελλάς

Η κινητοποίηση δεν περιορίστηκε σε τοπικό επίπεδο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις με διεθνή εμβέλεια όπως η WWF Ελλάς και η Greenpeace τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό των κατοίκων, ζητώντας από την πολιτεία να σταματήσει άμεσα κάθε σχεδιασμό που υπονομεύει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ορεινών περιοχών της Πίνδου.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να περνά πάνω από το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνική συναίνεση», ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος της WWF.

Η εταιρεία μιλά για ενεργειακή αυτονομία – Η κοινωνία για καταστροφή

Από την πλευρά της, η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου κάνει λόγο για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι τηρούνται όλες οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές και πως η εκτροπή των υδάτων δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, το μήνυμα των διαμαρτυρόμενων είναι ξεκάθαρο: η “ανάπτυξη” δεν μπορεί να προχωρήσει εις βάρος της φύσης και των ανθρώπων που ζουν από αυτήν.

Νέες κινητοποιήσεις στον ορίζοντα

Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι του Ασπροποτάμου δηλώνουν πως ο αγώνας τους δεν σταματά εδώ. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για νέες κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία της προστασίας του Αχελώου και των πηγών του ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, ο Ασπροπόταμος επιμένει: οι φυσικοί πόροι δεν είναι προς πώληση.

Trikalanews
Author: Trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Αμετανόητοι εραστές του ποδοσφαίρου: ΣΕΠ Λάρισας – Επιμελητήριο Τρικάλων 3-2

ΣΕΠ Λάρισας και Επιμελητήριο Τρικάλων έπαιξαν φιλικό 3-2 με έντονο παλμό, κέφι και τρίτο ημίχρονο στην ταβέρνα «Λιμανάκι».

Read More


Κώστας Σκρέκας: «Σταθερή στις αξίες της η ΝΔ – Πλεονάσματα που επιστρέφουν στους πολίτες»

Ο Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε θετική την προσχώρηση Λοβέρδου στη ΝΔ, σχολίασε το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και μίλησε για τα πλεονάσματα που…

Read More


Διακοπή ρεύματος στα Τρίκαλα την Παρασκευή 19/09 – Δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος στα Τρίκαλα την Παρασκευή 19/09/2025, από 11:00 έως 14:00, για τεχνικές εργασίες.

Read More


Τελευταία ευκαιρία για τους προπονητές ποδοσφαίρου

Τελευταία ευκαιρία για τους προπονητές ποδοσφαίρου να εγγραφούν στις σχολές ανανέωσης τριετίας – Προθεσμία έως 28 Σεπτεμβρίου 2025.

Read More


Η Δήμητρα Απόλλων τροφοδοτεί τη Super League

Τρεις πρώην ποδοσφαιριστές της Δήμητρας Απόλλων συναντήθηκαν σε αγώνα Κ17 ΑΕΛ – Αστέρας Τρίπολης, αποδεικνύοντας τη δουλειά της ακαδημίας.

Read More


Φιλικό με Αναγέννηση Καρδίτσας ο ΑΟ Τρίκαλα Basketball

Ο ΑΟ Τρίκαλα Basketball υποδέχεται την Αναγέννηση Καρδίτσας την Πέμπτη 18/9 στις 17:30 στο Δημοτικό Κλειστό Τρικάλων. Εισιτήριο 5€

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.