Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι Γονείς στην τρέχουσα καθημερινότητα του κορωνοϊού

Οι τελευταίες εξελίξεις τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μας έχουν αναγκάσει να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής, στον οποίο επικρατούν οι λέξεις πανδημία, καραντίνα, κοινωνική απομόνωση. Λέξεις με βαθύτερο νόημα η κάθε μία, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Είναι αναμενόμενο την περίοδο αυτή να αναδυθούν στον καθένα μας  συναισθήματα όπως ο φόβος, η αγωνία, το άγχος αλλά και ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που βιώνουμε.

Το πρώτο σημαντικό στάδιο είναι να αναγνωρίσουμε όλα αυτά που βιώνουμε και έπειτα να σκεφτούμε εποικοδομητικούς τρόπους για την υιοθέτηση συμπεριφορών που μας βοηθούν να μειώσουμε την ένταση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων. Το κάθε άτομο χρειάζεται να ανταπεξέλθει σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους ταυτόχρονα. Πόσο εύκολο είναι άραγε για ένα γονέα να διαχειριστεί την περίοδο της κρίσης, με το κυριότερο ερώτημα να είναι το ακόλουθο: Πώς ένας γονέας νιώθει αποτελεσματικός ως προς το γονεϊκό του ρόλο στην περίοδο COVID -19;

Η καθημερινότητα των γονέων έχει αλλάξει ριζικά καθώς έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις και να στηρίξουν τα παιδιά τους στην υιοθέτηση μίας νέας ρουτίνας. Στη μεταβατική αυτή περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να αναγνωριστούν τα ακόλουθα:

  • Ο κάθε γονέας χρειάζεται να αναγνωρίζει τις προσωπικές του ανάγκες, να φροντίσει τον εαυτό του, έτσι ώστε να αποκτήσει όλα εκείνα τα εφόδια που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του ρόλου του. Με αυτό τον τρόπο θα αποτελέσει άγκυρα για το παιδί του.
  • Είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε ότι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και χρειάζεται χρόνο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν υπάρχει παντοδύναμος γονέας, αλλά γονέας που δίνει χρόνο, διερευνά αξιολογεί, δοκιμάζει και έτσι λαμβάνει μία απόφαση.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες ανάγκες τις καθημερινότητας μπορείτε να δημιουργήσετε μία νέα ρουτίνα. Οργανώστε τις ώρες που θα πρέπει να εργαστείτε εξ αποστάσεως, θα φάτε όλοι μαζί, θα απασχοληθεί καθένας μόνος του για κάποιο διάστημα και θα μοιραστείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.
  • Διατηρείστε την επαφή με τους δικούς σας ανθρώπους, αναζητείστε και δεχτείτε βοήθεια όταν την χρειάζεστε μέσω τηλεφώνου ή άλλων μέσων επικοινωνίας. Το τελευταίο διάστημα ένας όρος που είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητα μας είναι η κοινωνική απόσταση, η οποία έχει ληφθεί ως μέτρο προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Χρειάζεται να γίνει αντιληπτό ότι δεν επιδιώκεται η συναισθηματική απομόνωση. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικός. Έχει την ανάγκη να διατηρήσει τους δεσμούς, τους ανθρώπινους δεσμούς, να επικοινωνήσει, να μοιραστεί τα συναισθήματα που βιώνει με τους σημαντικούς για εκείνον ανθρώπους. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μέσα επικοινωνίας και με τον τρόπο αυτό να δηλώσουμε την παρουσία μας στα σημαντικά πρόσωπα για εμάς και έτσι να εξασφαλίσουμε και τη διατήρηση της επαφής με τον εαυτό μας.
  • Αν κρίνετε πως χρειάζεστε μία περαιτέρω υποστήριξη, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό.

Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης για τον Κορωνοϊό

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Τρικάλων: 24310 73385 -70626, Δευτέρα με Παρασκευή, 10.00 έως 14.00

Μαζί για το Παιδί: Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας: 11525

Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων: 210-69.13.500 ή μήνυμα στο: [email protected]

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον Κορονoϊό, ΕΚΠΑ, 210 7297 957

1Ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: στείλτε mail στο [email protected]

 

Ψυχολόγος 1ου  ΕΠΑΛ Τρικάλων

Κωνσταντίνα Μπαλατσούκα

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή