Τα νέα της πόλης

Οι Γαρδικιώτισσες βάφτισαν το «παιδί» και το όνομα αυτού, Μαρουσιάνα

26 Nov 2018

Οι κυρίες στα Ανταμώματα φαίνονται από τις λέξεις που βγάζουν από το στόμα τους και τον τρόπο που συμπεριφέρονται και όχι… από τα ρούχα και τα στολίδια που φοράνε!

Το χθεσινό απογευματινό Αντάμωμα της Ομάδας Γυναικών Γαρδικίου – όπως θέλουν να ονομάζουν στην ομάδα τις συναντήσεις τους,  όταν κάνουν κάλεσμα απανταχού των γυναικών των Τρικάλων και των νυφών στο Γαρδίκι – κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λόγω της πρώτης δημόσιας ανακοίνωσης της ονοματοδοσίας  της ομάδας σε «Μαρουσιάνα» και του γλεντιού που ακολούθησε, με μια παραδοσιακή ορχήστρα πραγματικών αξιώσεων…  σε Γλέντι μετά από Βαφτίσια!  

Η αίθουσα στον ιστορικό χώρο του Φρουρίου – στην καφετέρια δηλαδή που χτίστηκε το 1960 στο πρώτο διάζωμα του Βυζαντινού  Κάστρου των Τρικάλων – κατακλύστηκε από γυναίκες όλων των ηλικιών, με την συντριπτική πλειοψηφία τους να ακουμπά το 99% από Γαρδικιώτισσες.

Η Ομάδα Γυναικών Γαρδικίου, είχε δηλώσει αποκλειστικά στο trikalanews.gr λίγο πριν την πραγματοποίηση αυτού του Ανταμώματος- Απογευματινού-Χορού Γυναικών,  ότι ο χώρος του Φρουρίου επιλέχθηκε συμβολικά, λόγω του ότι αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης των Τρικάλων.

•    Νονά η Ευαγγελία Μπουντούρη

Ο χορός και το γλέντι ξεκίνησαν μετά την ονοματοδοσία της Ομάδας σε «Μαρουσιάνα», από την κ. Ευαγγελία Μπουντούρη, η οποία είναι μέλος του Δ.Σ  της Ομάδας Γυναικών Γαρδικίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ομάδα  – όπως τα ίδια τα μέλη του Δ.Σ  έχουν δηλώσει αποκλειστικά στο trikalanews.gr – δεν έχει κατορθώσει, ακόμα,  λόγω οικονομικών προβλημάτων, να συσταθεί σε Σύλλογο.

Το όνομα, προέκυψε από το γνωστό Γαρδικιώτικο τραγούδι Μαρουσιάνα,  που ανέδειξε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μέσα από τα ξεχασμένα-λησμονημένα,  παραδοσιακά τραγούδια του Γαρδικίου, ο σπουδαίος ερευνητής, μουσικός, τραγουδιστής και συλλέκτης σπάνιων δίσκων παραδοσιακής μουσικής, Κύριος Σωτήρης Τόγελος.

Ο Κύριος Σωτήρης Τόγελος βραβεύτηκε από την Ομάδα για την «Μαρουσιάνα» του  και για το σύνολο του Έργου του και του αποδόθηκε τιμητική πλακέτα από το Δ.Σ της Ομάδας, το οποίο στήθηκε στη σκηνή σύσσωμο για την βράβευση.

Το Δ.Σ της ομάδας, το ίδιο σύσσωμο στήθηκε στην σκηνή  και για την βράβευση και απόδοση τιμητικής πλακέτας στην Κυρία Σοφία Παπακωνσταντίνου. Την γυναίκα που εμπνεύστηκε και δημιούργησε την Ομάδα Γυναικών Γαρδικίου πριν από κάποιες δεκαετίες, και η οποία θέτοντας μπροστά την δυναμική της προσωπικότητα, στο σωστό χρόνο, πριν την λησμονιά, προσπάθησε  με νύχια και με δόντια να γλυτώσει από την λήθη, τα ήθη και έθιμα του Γαρδικίου που αφορούν  τις γυναίκες.

 Κορυφαία πράξη όλων, που πέτυχε και έσωσε, είναι η αναβίωση του Παραδοσιακού Χορού των Γυναικών στο Γαρδίκι, την δεύτερη μέρα του Δεκαπενταύγουστου, πίσω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, για τις ηλικιωμένες και στην πλατεία του χωριού για τις νεότερες.

Για το σύνολο της δράσης της, βραβεύτηκε χθες η Κυρία Σοφία Παπακωνσταντίνου και πολύ ταπεινά – στοιχείο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που πατάνε γερά στα πόδια τους  – είπε δημόσια στις νεότερες,  στις οποίες η ίδια έδωσε την σκυτάλη της Ομάδας Γυναικών Γαρδικίου,  μιας και εκείνη υπήρξε πρόεδρός της για δεκαετίες – να συνεχίσουν το έργο της διάσωσης, αναβίωσης και προβολής της παράδοσης του τόπου τους,  με σεβασμό και αγάπη.

•    Οι Γαρδικιώτισσες και τα καλά τους ρούχα

Γνωστές σε όλη τη Θεσσαλία είναι οι Γαρδικιώτισσες για το γεγονός ότι προσέχουν με υπερβολή το ντύσιμο  όσο και το χτένισμά τους.

Το ίδιο συνέβη και χθες στο Αντάμωμα. Η αίθουσα το απέδειξε περίτρανα.

Καλό πάντως θα είναι,  οι γυναίκες που αποτελούν το Δ.Σ της Ομάδας και είχαν το γενικό πρόσταγμα χθες για την έκβαση του Ανταμώματος που εξελίχθηκε σε βαφτίσια, να γνωρίζουν – όσες δεν το γνωρίζουν, γιατί κάποιες ήδη το γνωρίζουν – ότι οι κυρίες, είτε σε σαλόνια βρίσκονται, είτε στην πλατεία ενός χωριού, είτε οπουδήποτε, για παράδειγμα σε ένα ιστορικό χώρο-σύμβολο μιας πόλης, δεν φαίνονται από το φατσιμάρε, δηλαδή τα μαλλιά κομμωτηρίου σε σχήμα πεπονιού, ούτε τα ρούχα (πόσο ακριβά ή όχι, επώνυμα ή όχι, είναι), ούτε από  τα στολίδια (διαμαντικά, χρυσαφικά ή ψεύτικα, κάλπικα φο μπιζού) που φοράνε, αλλά από τις λέξεις που βγάζουν από το στόμα τους  όταν μιλάνε και από την συμπεριφορά τους εν γένει στο χώρο και τον σεβασμό που επιδεικνύουν σε ανθρώπους και καταστάσεις.

Και οπωσδήποτε, σε καμία περίπτωση, μια γυναίκα όταν θέλει να ονομάζεται κυρία με το Κ κεφαλαίο, δεν τα βάζει με ένα παιδί!

Έφυγε από τη ζωή η Λούλα Ιωαννίδου

Έφυγε από τη ζωή η Λούλα Ιωαννίδου

Με θλίψη, η οικογένεια ανακοινώνει τον θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας, Λούλας Παναγιώτη Ιωαννίδου, …
Πλημμύρισε κόσμο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Πλημμύρισε κόσμο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Δημήτρης Κουρέτας. «Η μεγαλύτερη χαρά των Χριστουγέννων είναι τα χαμόγελα των παιδιών- Για αυτό γιορτάζουμε μαζί τους» …
Έφυγε από τη ζωή ο Βησσαρίων Παζαΐτης

Έφυγε από τη ζωή ο Βησσαρίων Παζαΐτης

Με βαθιά θλίψη, η οικογένεια ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου, Βησσαρίωνα Παζαΐτη, …
Οι αντίπαλοι της Εθνικής για το Μουντιάλ

Οι αντίπαλοι της Εθνικής για το Μουντιάλ

Η Εθνική ποδοσφαίρου της χώρας μας γνωρίζει τους αντιπάλους της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου …