Η πραγματική ιστορία πίσω από την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η σκιά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Από τα ψεύτικα πρόβατα στην Κρήτη μέχρι τις ευρωπαϊκές έρευνες – Τι κρύβεται πίσω από την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Οργανισμός που για χρόνια διαχειριζόταν τις αγροτικές ενισχύσεις στην Ελλάδα, «κατεβάζει ρολά». Επισήμως, η κατάργησή του παρουσιάζεται ως μια μεταρρύθμιση που θα φέρει «διαφάνεια, ταχύτητα και καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών». Όμως η πραγματική ιστορία πίσω από την απόφαση αυτή είναι πολύ πιο σύνθετη — και πιο σκοτεινή.
Το σκάνδαλο των επιδοτήσεων και η απάτη με τα βοσκοτόπια
Όλα ξεκινούν από την Κρήτη. Εκεί, οικογένειες με πολιτικές άκρες δήλωναν υπερβολικό αριθμό ζώων, προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλές επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να νομιμοποιηθούν αυτές οι δηλώσεις, απαιτούνταν αντίστοιχες εκτάσεις βοσκοτόπων. Μόνο που στην Κρήτη δεν υπήρχαν τόσες. Αν εφαρμοζόταν σωστά ο κανονισμός, θα έπρεπε να επεκταθεί το νησί μέχρι… τη Λιβύη.
Η λύση δόθηκε «δημιουργικά», με απόφαση του τότε υπουργού Γεωργίας Μάκη Βορίδη, η Κρήτη απέκτησε «βοσκοτόπια» στη Φλώρινα και την Κοζάνη. Δηλαδή, σύμφωνα με τα χαρτιά, τα ζώα βόσκουν… με φέρι μποτ. Απλά και ελληνικά.
Όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ άρχισαν να εντοπίζουν τις παρατυπίες, πάγωσαν χιλιάδες ΑΦΜ. Μέχρι που ξεκίνησαν οι πολιτικές παρεμβάσεις. Με πιο χαρακτηριστική αυτή του Λευτέρη Αυγενάκη, η οποία – σύμφωνα με καταγγελίες και ντοκουμέντα – οδήγησε στο ξεπάγωμα των ερευνώμενων ΑΦΜ και στην εκ νέου εκταμίευση των επιδοτήσεων.
Φωνές που φίμωσαν
Η υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βιβή Τυχεροπούλου, που προσπάθησε να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, απομακρύνθηκε από τη θέση της και μηνύθηκε. Ο τότε διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρος, που υποστήριξε την έρευνα, αποπέμφθηκε, παρότι ήταν προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού. Η νέα διοίκηση του οργανισμού, υπό τον Νίκο Σαλάτα, προσπάθησε – σύμφωνα με καταγγελίες – να παρεμποδίσει ακόμα και τους ευρωπαίους εισαγγελείς στην προσπάθειά τους να κατασχέσουν κρίσιμα έγγραφα.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: το επόμενο βήμα
Περισσότερες από 70 καταγγελίες έχουν φτάσει στην Ευρωπαία Εισαγγελέα για την υπόθεση. Τα στοιχεία που εξετάζονται θεωρούνται σοβαρά. Η υπόθεση έχει αποκτήσει διαστάσεις διακρατικής απάτης εις βάρος των κοινοτικών κονδυλίων. Η Ελλάδα καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και τη θέλησή της να τιμωρήσει τους ενόχους.
Το τέλος του ΟΠΕΚΕΠΕ
Μπροστά σε αυτή τη θύελλα, η κυβέρνηση επιλέγει να διαλύσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να μεταφέρει τις αρμοδιότητες στην ΑΑΔΕ. Το αφήγημα είναι ξεκάθαρο, «τελειώνουμε με τις παθογένειες». Η πραγματικότητα είναι πιο πεισματάρα, αντί να ενισχυθεί ο έλεγχος, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να θωρακιστεί ο Οργανισμός, αυτός καταργείται.
Το ερώτημα που μένει είναι απλό: πρόκειται για εξυγίανση ή για πολιτική συγκάλυψη;