ΕλλαδαΠρωτοσέλιδα

Π. Τσακλόγλου: Συντάξεις «με το πάτημα ενός κουμπιού» μετά την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων στον e-ΕΦΚΑ

29 Nov 2024

Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού και το νέο πληροφοριακό σύστημα θα επιταχύνουν την έκδοση συντάξεων, ενώ ομαλοποιείται η εφαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Παναγιώτη Στάθη, Γιάννη Κολοκυθά και Μαριάννα Γεωργαντή, μεταξύ άλλων για τις εκκρεμείς συντάξεις, την ΕΑΣ, την προσωπική διαφορά και την αύξηση των συντάξεων.

Επικουρικές Συντάξεις

Το 2019 όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, δηλαδή αυτές που ήταν σε εκκρεμότητα για πάνω από τρεις μήνες, ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, νούμερο που έχει περιοριστεί σε λιγότερες από 19.000. Οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 33.000. Το πρόβλημα σε αυτή την κατηγορία συντάξεων εντοπίζεται στο ότι παλαιότερα υπήρχαν μικρά επικουρικά ταμεία με χαρτώο αρχείο το οποίο δεν ήταν μηχανογραφημένο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων κυρίως εκείνων που είχαν εισφορές σε περισσότερα από ένα ταμεία. Ο e-ΕΦΚΑ “τρέχει” δύο μεγάλα projects. Το πρώτο αφορά στην ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων και το δεύτερο στη δημιουργία ενός νέου πραγματικά ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη διετία και μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν στην έκδοση συντάξεων “με το πάτημα ενός κουμπιού”.

Για τις fast track συντάξεις και τον χρόνο αποκατάστασης της πλήρους σύνταξης

Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Εργασίας σε περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος δεν έχει όλα τα ένσημα του, ο e-ΕΦΚΑ εκδίδει τη σύνταξη άμεσα αλλά με την επιφύλαξη ότι ενδεχομένως να γίνει αναπροσαρμογή της. Όταν ο e-ΕΦΚΑ εντοπίσει τα ένσημα που λείπουν γίνεται επανυπολογισμός της σύνταξης και καταβάλλονται τα αντίστοιχα αναδρομικά. Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των συντάξεων εκδίδεται χωρίς να χρειαστεί επανυπολογισμός αυτής της μορφής.

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) αποτελεί έναν από τους πόρους που τροφοδοτεί τον ΑΚΑΓΕ, ο οποίος είναι ο λογαριασμός για την αλληλεγγύη των γενεών. Είναι μια από τις σχετικά λίγες φορές που η ελληνική πολιτεία έδρασε προληπτικά δημιουργώντας έναν κουμπαρά για τα πολύ δύσκολα χρόνια που έρχονται για το συνταξιοδοτικό σύστημα λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ώστε για να μπορούν να πληρώνονται οι συντάξεις μας απρόσκοπτα.

«ΕΑΣ πληρώνουν μόνο οι συνταξιούχοι από το πάνω μέρος της κατανομής των συντάξεων. Δηλαδή, στις κύριες συντάξεις όσοι είναι πάνω από 1.400 ευρώ, στις επικουρικές συντάξεις όσοι είναι πάνω από 300 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουν μαζευτεί 17 δισεκατομμύρια ευρώ στον ΑΚΑΓΕ, ποσό το οποίο μπορεί να ακούγεται μεγάλο ωστόσο θα πρέπει να σκεφτούμε ότι πέρσι ο προϋπολογισμός συνέφερε πάνω από 14 δισεκατομμύρια για να στηρίξει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η ΕΑΣ ήταν ένα μέτρο κακοσχεδιασμένο με περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι λόγω αύξησης των συντάξεων ανέβαιναν σε κλιμάκιο της ΕΑΣ το οποίο εφαρμοζόταν σε ολόκληρη τη σύνταξή τους και τελικά έπαιρναν λιγότερα χρήματα. Από φέτος αναπροσαρμόζονται τα κλιμάκια με το ίδιο ποσοστό με το οποίο αναπροσαρμόζονται και οι συντάξεις, με αποτέλεσμα κανείς συνταξιούχος να μη δει μείωση της σύνταξής του λόγω μετάβασης σε ανώτερο κλιμάκιο της ΕΑΣ».

Για την προσωπική διαφορά

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου η προσωπική διαφορά προέκυψε για μερίδα συνταξιούχων, μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επίπεδου. Αντιθέτως, οι νέοι συνταξιούχοι έλαβαν απευθείας μειωμένες τις συντάξεις τους βάσει του ίδιου νόμου. Επομένως, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Η «προσωπική διαφορά», εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών.

Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τη σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής στα 65 χρόνια, όρια που θα επαναπροσδιορίζονται κάθε τρία χρόνια. Κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς το προσδόκιμο αυτό δεν μεταβλήθηκε και, επομένως, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι τουλάχιστον το 2027.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Ο Τρικαλινός καθηγητής Δασολογίας που θα εκπαιδεύει αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς

Ο Τρικαλινός καθηγητής Δασολογίας που θα εκπαιδεύει αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς

Του Ηλία Προύφα Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Απόστολος Κανταρτζής μαζί με τον Καθηγητή Γεώργιο Τσαντόπουλο συμμετείχαν στην ημερίδα «Στρατός Ξηράς και …
Πρέπει να υπάρξουν θύματα για να γίνουν παρεμβάσεις στη Λαρίσης;

Πρέπει να υπάρξουν θύματα για να γίνουν παρεμβάσεις στη Λαρίσης;

 Κάποιες εικόνες στο νομό Τρικάλων, όχι πολλά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο και τα έξυπνα φώτα της δημοσιότητας, θυμίζουν τριτοκοσμικές …
Μανούρας «Πληρώσαμε μια στιγμή αδράνειας»

Μανούρας «Πληρώσαμε μια στιγμή αδράνειας»

Στις λεπτομέρειες του αγώνα οι οποίες αφορούσαν μια 1-2 προσπάθειες που έκριναν το αποτέλεσμα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο προπονητής του …
Οι ψάλτες των Τρικάλων στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Καρδίτσας στο Μουζάκι

Οι ψάλτες των Τρικάλων στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Καρδίτσας στο Μουζάκι

Το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Καρδίτσας αποτελεί πλέον έναν από τους πιο καταξιωμένους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας …