Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων μας, ως η Ημέρα των Ερωτευμένων. Ωστόσο, για χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα, η ημέρα αυτή φέρει έναν ακόμη πιο βαθύ συμβολισμό: είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών.
Είναι η ημέρα που η «αγάπη» μεταφράζεται σε ενημέρωση, ελπίδα και στήριξη για τα παιδιά και τους ενήλικες που γεννήθηκαν με μια καρδιά που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
Τα δεδομένα στην Ελλάδα
Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες (ΣΚ) αποτελούν τις συχνότερες εκ γενετής παθήσεις. Τα νούμερα υπενθυμίζουν την κρισιμότητα του θέματος:
1 στα 100 παιδιά γεννιέται με κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας.
Παρά τη σοβαρότητά τους, η πρόοδος της ιατρικής είναι θεαματική: πάνω από το 90% των ασθενών φτάνουν πλέον στην ενηλικίωση.
Με την έγκαιρη διάγνωση και τη σύγχρονη ιατρική παρακολούθηση, οι ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν μια ποιοτική και κοινωνικά ενεργή ζωή.
Ο όρος “συγγενής” δεν σημαίνει κληρονομικός. Αναφέρεται σε μια ανατομική ιδιαιτερότητα της καρδιάς που δημιουργήθηκε κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Αυτές οι “δυνατές καρδιές” μας διδάσκουν καθημερινά τι σημαίνει αντοχή και κουράγιο.
42 Χρόνια προσφοράς από την «Καρδιά του Παιδιού»
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού», θα συμπληρώνει φέτος 43 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας.
Ο Σύλλογος στέκεται ως πυλώνας στήριξης, προσφέροντας:
- Συνεισφορά στα έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.
- Κάλυψη του κόστους των προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων.
- Κάλυψη των εξόδων διαμονής και μετακίνησης των οικογενειών παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες που. αναγκάζονται να μεταβούν στην πρωτεύουσα για μακροχρόνια θεραπεία.
- Ουσιαστική καθοδήγηση και ενημέρωση των οικογενειών.
- Ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες ασθενείς.
- Δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πάθηση.
Το μήνυμά μας
«Η 14η Φεβρουαρίου δεν είναι μόνο ημέρα αγάπης, είναι ημέρα δύναμης. Τιμούμε τους “μικρούς μαχητές” που δίνουν τη δική τους μάχη από την πρώτη μέρα της ζωής τους και διεκδικούμε εδώ και 42 χρόνια, ίση πρόσβαση και ποιοτική περίθαλψη για όλους.» Αθηνά Βαρέλα- Κολτσιδοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ.
Γιατί η αγάπη για την καρδιά, κάθε καρδιά, είναι υπόθεση όλων μας!
Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης
Στο πλαίσιο της ημέρας, ο Σύλλογος έχει προγραμματίσει τις παρακάτω δράσεις:
1. 11ος Αγώνας Δρόμου για την «Καρδιά του Παιδιού» στο Φόδελε Ηρακλείου
(15 Φεβρουαρίου)
2. Παράδοση απινιδωτή στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών (17 Φεβρουαρίου)
Πληροφορίες για το έργο του Συλλόγου:
🌐 Website: kardiapaidiou.gr
📞 Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 3218488
📧 Email: [email protected]


