Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΠΑΜΕ: Οι υγειονομικοί μαζί με τα λαϊκά στρώματα να απορρίψουν το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το νομοσχέδιο για τη “μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” που συζητήθηκε  αυτές τις μέρες στη Βουλή και ψηφίστηκε στις 3/8/΄17, είναι μια ακόμα αντιλαϊκή μεταρρύθμιση, συνέχεια όλων των προηγούμενων. 
 
Αποτελεί βήμα πλήρως εναρμονισμένο με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Υγεία υποταγμένη στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, για υγειονομικές μονάδες στη λογική της συρρίκνωσης του κόστους λειτουργίας, των υποβαθμισμένων Παροχών Φροντίδας Υγείας, της υποστελέχωσης με ελάχιστο προσωπικό χαμηλά αμειβόμενο, όπου ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του δουλεύει με ημερομηνία λήξης και κουτσουρεμένα δικαιώματα.
 
Η σύνθεση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) που προβλέπει η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες ανά περιοχή. 
 
• Θα στελεχώσει τις μονάδες αυτές με ένα γενικό γιατρό ή παθολόγο και παιδίατρο που θα αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό για τους ενήλικες και τα παιδιά. 
 
• Θα υπάρχει ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος!!
 
• Οι γιατροί του θα συνεχίσουν να εφημερεύουν και στο νοσοκομείο αναφοράς και να συμμετέχουν και στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων!! 
 
• Η αλλαγή της ταμπέλας των ΠΕΔΥ για να γίνουν Κέντρα Υγείας δεν θα συνοδεύεται με τη στελέχωση από βασικές ειδικότητες και επαρκές προσωπικό που να εργάζεται μόνιμα και σταθερά στο Κέντρο Υγείας.
 
Αυτή η ομάδα θα έχει στην ευθύνη της 10.000 με 15.000 άτομα και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες 8 π.μ. έως 10 μ.μ.! Είναι αστείο να επικαλείται η κυβέρνηση ότι αυτή η ομάδα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της Υγείας στην εργατική λαϊκή οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ' οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας που αναφέρει το νομοσχέδιο.
 
Η Υγεία παραμένει εμπόρευμα, η επιχειρηματική δραστηριότητα εντείνεται και στον ευαίσθητο αυτό τομέα, πετσοκόβονται κρατικά κονδύλια για την Υγεία και την Πρόληψη, ενώ το κράτος των επιχειρηματιών συνεχίζει να παίρνει μέτρα που εξασφαλίζουν φτηνή εργατική δύναμη προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.
 
Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες αποτυπώνεται και με νούμερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να πετύχει το πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο 2017,εκτός από την αύξηση της φοροληστείας των λαϊκών οικογενειών πετσόκοψε:
 
• κατά 265 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση νοσοκομείων και των μονάδων ΠΕΔΥ
 
• κατά 72 εκατ. ευρώ το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
 
• κατά 55 εκατ. ευρώ τα επιδόματα πολυτέκνων
 
• την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και τα κοινωνικά επιδόματα για τις λαϊκές οικογένειες.
 
Και αυτό για να πιάσουν το "πλεόνασμα" που θα καταλήξει στους δανειστές και σε νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες!!
 
Ταυτόχρονα με τις περικοπές στην Υγεία, η συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει να "μπουκώνει" με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους και να ξοδεύει 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ.
 
Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, μειώνει συνεχώς τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες για την Υγειονομική Περίθαλψη, να χειροτερεύουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το προσωπικό των Δημόσιων Μονάδων Υγείας, αλλά ακόμα και στη συντήρηση υποδομών και κτιρίων, η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και οι συνεχείς πληρωμές -νόμιμες και μη- των ασθενών και των οικογενειών τους. 
 
Μόνο αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών περί "σταθεροποίησης και αναβάθμισης των δημόσιων Μονάδων Υγείας".  
 
Η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής, από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής της Ε.Έ. για τη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την Υγειονομική Περίθαλψη και τη μετατροπή της σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και προνομιακό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. 
 
Καλούμε τους υγειονομικούς, τα εργατικά λαϊκά στρώματα να απορρίψουν το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, να απορρίψουν την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται και στον κλάδο της Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 
 
Να απορρίψουν τη λογική του μικρότερου κακού, γιατί οδηγεί μόνιμα κερδισμένο να βγαίνει το κεφάλαιο. Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η πάλη για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλον το λαό, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, με έμφαση στην Πρόληψη. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και οι άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών και των περιθαλπόμενων. 
 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ 
Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Τρικάλων
(στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας)
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή