Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων

Για μια σειρά θέματα πραγματοποίησαν παρεμβάσεις οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 8 Οκτώβρη.

  • Για τον οικονομικό απολογισμό του 2018.

Για το θέμα του οικονομικού απολογισμού του 2018 το οποίο καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Καϊκής μεταξύ άλλων ανέφερε

Άλλος ένας οικονομικός απολογισμός που αποδεικνύει την υποταγή και την συμμόρφωση της οικονομικής πολιτικής και του Δήμου Τρικκαίων στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την ευθυγράμμισή της με το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο. Μια διαδικασία που την εποπτεύει το οικονομικό παρατηρητήριο και το αντίστοιχο υπουργείο μέσα από ένα ευρύτατο πλαίσιο συμμόρφωσης που αφορά όργανα και εργαζόμενους.

Για μια ακόμη φορά τα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) και στο δήμο Τρικκαίων εμφανίζονται τραγικά μειωμένα. Σε σχέση πχ με το 2009 που η επιχορήγηση ήταν 20εκ ευρώ το 2019 μειώθηκε σε 11,8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 80 εκ ευρώ όλα αυτά τα χρόνια δεν ήρθαν στον δήμο. Ταυτόχρονα τα έσοδα που προέρχονται από την τοπική φορολογία αυξήθηκαν από 8.4 εκ ευρώ το 2009 σε 10 εκ το 2018, δηλαδή μέσα στα χρόνια της κρίσης ο Τρικαλινός λαός πλήρωσε επιπλέον συνολικά 12,7 εκ ευρώ από την τοπική φοροληστεία. Επομένως η αναλογία κρατικής χρηματοδότησης και τοπικής φορολογίας γέρνει όλο και πιο πολύ υπέρ της είσπραξης των «ιδίων εσόδων». Αναλογία που δείχνει το ξεκάθαρο ξεζούμισμα του Τρικαλινού λαού και από τις 2 πλευρές.

Κεντρικό κράτος και τοπική διοίκηση ευθυγραμμίζονται στην πτώχευση του λαού «απελευθερώνοντας κεφάλαια» ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε το κυνήγι των «ιδίων εσόδων» (φόροι, τέλη πρόστιμα ή τυχόν άλλα έσοδα από επιχειρηματική δράση) είναι η κοινή γραμμή που ενώνει όλες τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, αγνοώντας την όποια διεκδίκηση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα ποσά  που έχουν παρακρατηθεί παράνομα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και που για τον Δήμο Τρικκαίων τα τελευταία 15 χρόνια ξεπερνούν τα 100 εκ ευρώ τότε μπορούμε να καταλάβουμε πως προκύπτουν τα διάφορα χρηματοδοτούμενα προγράμματα τύπου «Φιλόδημος» κλπ, δηλαδή μας έχουν παρακρατήσει 20 και μας δίνουν πίσω το 1!!!

Στον απολογισμό για μία ακόμη φορά, παρά τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης όλα αυτά τα χρόνια δεν αποτυπώνεται η παραμικρή ανακούφιση σε αδύναμες οικονομικά ομάδες εργαζομένων μέσα από την μείωση και κατάργηση ορισμένων τελών και φόρων.

Παράλληλα το σαφάρι των οφειλετών προς τον Δήμο για παλαιότερα χρέη που ανέρχονται στα 14 εκ ευρώ και με τις προσαυξήσεις φτάνουν τα 28 εκ βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάτω από την πίεση των κατασχέσεων, λογαριασμών, την μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας κλπ, χιλιάδες Τρικαλινοί εκβιάζονται κυριολεκτικά να τα πληρώσουν, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι αυτήν την δυνατότητα.

Ξεσπά η Δημοτική Αρχή σε χιλιάδες οφειλέτες μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων ευρώ ενώ γνωρίζει ότι 76 Τρικαλινοί με χρέη από 50.000 και πάνω χρωστάνε στον Δήμο 10 εκ ευρώ. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον οικοδομείται η γενική συμφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου για οικονομική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία που φτάνει μέχρι και την διαχείριση του άγριου αντιλαϊκού φόρου, του ΕΝΦΙΑ.

Σε άλλο σημείο της τοτοθέτησής του ο Γιώργος Καϊκης σημείωσε ότι η χαρά και ικανοποίηση του Δημάρχου για την πορεία εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου μειώνοντας τα χρέη του, κρύβει την σκληρή πραγματικότητα ότι αυτό επιτυγχάνεται στις πλάτες του λαού του δήμου μας. Οι Τρικαλινοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να «χρυσοπληρώνουν» την υπερχρέωση του Δήμου, πληρώνοντας κάθε χρόνο τοκοχρεολύσια 2.8 εκ ευρώ, ενώ από το 2010 έως το 2018 έχουν πληρωθεί για την απομείωση του χρέους τοκοχρεολύσια 25,65 εκ ευρώ. Είναι ένας μεγάλος όγκος χρημάτων που λείπουν από τον Τρικαλινό λαό σε έργα και υπηρεσίες. Να γιατί ο κος Παπαστεργίου αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να μας υπενθυμίσει ότι ο ίδιος είναι μέρος της υπερχρέωσης του Δήμου, αφού ήταν δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος κλπ την περίοδο 2002-2009 επί δημαρχείας του κ. Ταμήλου, τότε που οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου από 5,75 εκ ευρώ το 2002 εκτινάχθηκαν στα 22,6 εκ ευρώ το 2009, δλδ αύξηση 287%.

 

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς την Δημοτική Αρχή για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας εκλύεται πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και η αντισεισμική θωράκιση τουλάχιστον των δημόσιων σχολείων είναι καθοριστικής σημασίας.

Σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν σχολεία, που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και ακόμη παλιότερα, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς  Επιπλέον, στους πιο πρόσφατους σεισμούς των τελευταίων χρόνων που έγιναν ανά την Ελλάδα, σε όσα σχολεία έγιναν παρεμβάσεις, ακολουθήθηκε η απαράδεκτη πολιτική της ”επιστροφής στην πρότερη κατάσταση”.

Στο πλαίσιο των πολιτικών υπέρ του κεφαλαίου, της γραμμής της ΕΕ περί «κόστους – οφέλους» και των δημοσιονομικών στόχων, οδήγησαν σε ανυπαρξία την κρατική μέριμνα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δε λαμβάνεται ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να έχουμε ασφαλείς υποδομές για τους μαθητές, ενώ, λόγω έλλειψης προσωπικού στον πρώην ΟΣΚ (νυν ΚΤΥΠ ΑΕ) και στις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, η ευθύνη για ενδελεχή αυτοψία μετακυλίεται στους εκπαιδευτικούς!!

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς επίσης και της δημοτικής αρχής του δήμου Τρικκαίων. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” ΤΡΙΚΑΛΩΝ, εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουν δρομολογήσει κανένα πρόγραμμα και δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για την αντισεισμική θωράκιση. Δεν έχει παρθεί απολύτως κανένα μέτρο προστασίας σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα, όπου φοιτούν χιλιάδες μαθητές και που έχουν χτιστεί, κυρίως, πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και του 1984. Συγκεκριμένα στο δήμο Τρικκαίων υπάρχουν 38 σχολικές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί πολύ πριν το 1985, φτάνοντας ακόμα και στο 1874, και αποτελούν το 35% του συνόλου των σχολικών μονάδων του δήμου. Εκτός από την παλαιότητα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ανεπαρκή συντήρηση, τις διαβρώσεις και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις των φερόντων οργανισμών, που κάνουν αυτά τα κτίρια περισσότερο τρωτά σε περίπτωση σεισμού.

Η παραπάνω κατάσταση, η έλλειψη σχεδιασμού και προγράμματος, δεν οφείλεται απλά στην αδιαφορία τους. Είναι πολιτική τους επιλογή! Πολιτική επιλογή που είναι σύμφωνη με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δε θεωρούν τον αντισεισμικό έλεγχο και γενικότερα τα μέτρα πολιτικής προστασίας, “επιλέξιμα” έργα. Επιλέξιμα θεωρούν μόνο αυτά που προωθούν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι γι’ αυτούς “κόστος”, που δε συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βάζουν στην τσέπη αμέτρητα κεφάλαια, εκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη των κερδών τους, από τους φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός.

 

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” απαιτεί συγκεκριμένα ότι πρέπει:

  • Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). ΌΛΑ τα σχολεία πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003).
  • Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς!!!
  • Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
  • Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή του δήμου Τρικκαίων:

Τι μέτρα θα πάρει και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση;

Η απάντηση του κυρίου Παπαστεργίου ότι βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το ΤΕΕ για να δούμε τι θα κάνουμε, πολύ φοβόμαστε ότι μας θυμίζει το …«ζήσε Μάη μου να φας τριφύλι»

Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής

Εκτός ημερησίας διάταξης ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσιος Βάιος ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων τονίζοντας ότι:

«Η Παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, αντιμετωπίζει από την αρχή της λειτουργίας της σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης Παιδιάτρων και Νοσηλευτικού προσωπικού.

Αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης είναι η απόφαση της Διοίκησης του Γ.Ν.Τρικάλων για το κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής για 12 μέρες τον τρέχοντα μήνα, με εναλλάξ λειτουργία με την Παιδιατρική του Γ.Ν. Καρδίτσας.

Ουσιαστικά για 12 μέρες το μήνα, το Νοσοκομείο Τρικάλων δε μπορεί να δεχτεί μετά τις 3μμ (όπου λήγει το ωράριο της πρωινής βάρδιας) επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά, ενώ για αυτές τις μέρες όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας θα στέλνονται στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Η απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, που έχει το χαρακτήρα «κατεπείγοντος», αφήνει υγειονομικά “ακάλυπτο” το Δήμο Τρικκαίων με δεκάδες χιλιάδες  κατοίκους και χιλιάδες παιδιά καθώς και επισκέπτες. Επίσης, το Κέντρο Υγείας που λειτουργεί στην πόλη των Τρικάλων δε  διαθέτει  Παιδίατρο , όπως και τα Κέντρα Υγείας στις έδρες των υπόλοιπων δήμων του νομού μας (Η παιδίατρος του ΚΥ Καλαμπάκας έχει αποσπαστεί από πέρυσι στο νοσοκομείο Τρικάλων  για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες).»

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του στο κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής και απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία της με στελέχωση με μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης  ιατρικό προσωπικό  , ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής, 24ωρη λειτουργία της κλινικής και να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

 

Παρέμβαση για συνοικισμούς της πόλης

Παρεμβάσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνοικίες του Βαρουσίου και των Κουτσομυλίων ανέδειξε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Γκολοβράντζας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση των δρόμων στο Βαρούσι, στην ανάγκη διάνοιξης των δρόμων Μοναστηρίου και Νίκαιας που ενώνουν την οδό Κουτσομυλίων με την Σατωβριάδου, όπως και για ζητήματα καθαριότητας της ευρύτερης περιοχής.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή