Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη Διάσωση και διαφύλαξη του έργου του Δημήτρη Κατσικογιάννη
Τη διάσωση και διαφύλαξη του έργου του Δημήτρη Κατσικογιάννη που βρίσκεται στο «Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη» ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής και Γιώργος Μαρίνος με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών.
Αναφέρουν:
«Είναι γνωστό ότι στο “Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη” στα Τρίκαλα βρίσκονται πάνω από 1.200 πίνακες και 114 γλυπτά του σπουδαίου εικαστικού καλλιτέχνη Δ. Κατσικογιάννη, ο οποίος με την Τέχνη του αποτύπωσε τη σύγχρονη ιστορία του λαού μας. Χαρακτηριστικά είναι έργα σχετικά με την Κατοχή, την Αντίσταση, τις φυλακές και τις εξορίες, τους αγώνες του αγροτικού και λαϊκού κινήματος. Το περιεχόμενο της Τέχνης του στάθηκε πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων. Τα έργα του συγκινούν, διαπαιδαγωγούν και εξυψώνουν τον Άνθρωπο στον αγώνα του για μια καλύτερη ζωή χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και πολέμους.
Το έργο του το κληροδότησε στον Δήμο Τρικκαίων ως “…μαρτυρίες της βασανισμένης και αγωνιστικής ζωής το λαού μας”, όπως έλεγε ο ίδιος.
Στεγάστηκε προσωρινά στα πρώην ψυγεία ΑΓΡΕΞ που πέρασαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Τρικκαίων, σε ένα κτίριο που συστεγάζει επί της ουσίας το μηχανουργείο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ). Συνεπώς, το σπουδαίο αυτό έργο, που αποτυπώνει το μεγαλείο του λαού μας, βρίσκεται σε έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο που συνυπάρχει με το αμαξοστάσιο της ΔΕΥΑΤ και τον μηχανολογικό εξοπλισμό του (σωλήνες κλπ.), μέσα σε μουχλιασμένους τοίχους και σαπισμένες από την σκουριά πόρτες. Μάλιστα, ένα μεγάλο κομμάτι του έργου δεν εκτίθεται και παραμένει στα συρτάρια λόγω του ότι δεν χωράει στις αίθουσες.
Έκτοτε, από το 1998, παραμένει εκεί παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις όλων των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για τη διάσωση και διαφύλαξη του έργου του Δημήτρη Κατσικογιάννη που βρίσκεται στο “Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη” και την αξιοποίησή του ώστε να γίνει κτήμα του λαού μας».