Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή της ΠΓΔΜ με 81 ψήφους βουλευτών

   Με τις ψήφους 81 βουλευτών ολοκληρώθηκε χθες και το τελευταίο βήμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ, με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία». Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ στρέφει ουσιαστικά το διεθνές ενδιαφέρον στην Ελλάδα, καθώς στις επόμενες ημέρες η Αθήνα θα πρέπει να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα προώθησης του νομοσχεδίου κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτήτως ορισμένων τυπικής και διόλου ουσιαστικής πολιτικής σημασίας βημάτων που απομένει να γίνουν στα Σκόπια. Εν ολίγοις αναμένεται κωλυσιεργία εκ μέρους του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, η οποία, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει τα επόμενα βήματα.

   Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ ξεκίνησε τελικά χθες, λίγο μετά τις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), και διήρκεσε λιγότερο από εξήντα λεπτά, στο τέλος των οποίων η συμφωνία των Πρεσπών είχε ουσιαστικά εγκριθεί από το σύνολο των 81 παρόντων βουλευτών. Εγιναν συνολικά έξι ψηφοφορίες, μία για κάθε τροπολογία, μία για το σύνολό τους και η έκτη για την προκήρυξη της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι υπόλοιποι 39 βουλευτές, ανήκοντες στο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, δεν παρευρέθησαν καν στη Βουλή της ΠΓΔΜ, προτιμώντας ήδη από την πρώτη ημέρα έναρξης των διαδικασιών, την περασμένη Τετάρτη, να συμμετάσχουν μόνο στις διαδηλώσεις που έγιναν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

   Οι αριθμοί της χθεσινής ψηφοφορίας διαμορφώθηκαν έπειτα από ένα αρκετά έντονο παρασκήνιο, καθώς τις τελευταίες ημέρες το αλβανικό κόμμα BESA και ο επικεφαλής του Μπιλάλ Κασάμι ζητούσαν περαιτέρω διασφαλίσεις για το ζήτημα της ταυτότητας των υπόλοιπων εθνοτήτων της χώρας, πλην της κυρίαρχης σλαβομακεδονικής. Συγκεκριμένα, είχαν θέσει ως όρο τη δημιουργία στο σύνταγμα της χώρας μιας διάκρισης η οποία δεν θα αποκλείει τις υπόλοιπες εθνότητες της ΠΓΔΜ, πέρα, βεβαίως, από τους Σλαβομακεδόνες. Πρακτικά, με την απόδοση της υπηκοότητας του «πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας» επιτυγχάνεται αυτό το αίτημα, το οποίο ενσωματώνει όχι μόνο τους Αλβανούς, αλλά και τις υπόλοιπες πολύ μικρότερες μειονότητες της ΠΓΔΜ (Τούρκοι, Ρομά, Βλάχοι, Βόσνιοι κ.ά.). Η συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον κ. Κασάμι επετεύχθη νωρίς χθες το απόγευμα και αφού η έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές.

   Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο κ. Ζάεφ και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με το BESA, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε συνομιλίες και με άλλους βουλευτές που είχαν συνεργαστεί με το αντιπολιτευόμενο VMRO. Η ψήφος ενός εξ αυτών οδήγησε, άλλωστε, στη διαμόρφωση της πλειοψηφίας των 81 βουλευτών, δηλαδή ενός περισσότερου από τους 80 που είχαν ψηφίσει την εκκίνηση της διαδικασίας τον περασμένο Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή