Πλήγμα για την βιομηχανία της χώρας – Πτώχευση θα δηλώσει η ΕΒΖ

16 Feb 2019 Ελλαδα

Τίτλοι τέλουςθα πέσουν σε μια ιστορική βιομηχανία της χώρας τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την οποία, ύστερα από πολυετή αναζήτηση στρατηγικών και μη στρατηγικών επενδυτών, όλοι τώρα αναμένουν την υποβολή αίτησης πτώχευσης της εταιρείας με την υπαγωγή της στα άρθρα 106β και 106δ του πτωχευτικού κώδικα.

Την αίτηση θα υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς, ο μεγαλύτερος πιστωτής της επιχείρησης, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, θέτοντας έτσι σε ισχύ το λεγόμενο σχέδιο Β, που περιλαμβάνει την κεφαλαιοποίηση τραπεζικών οφειλών και «κούρεμα» των χρεών προς προμηθευτές.

Με τη λύση αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι εργαζόμενοι της εταιρίας, οι οποίοι εμφανίζονται κουρασμένοι με τους επίδοξους επενδυτές, όπως η βρετανική Kingsley Capital, η οποία την κρίσιμη στιγμή δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά. Έτσι, αναμένεται σήμερα να αποφασιστεί η ενεργοποίηση του σχέδιου B από την Τράπεζα Πειραιώς. Την απόφαση θα λάβουν οι τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές, οι οποίες και θα οριστικοποιήσουν τις τελικές λεπτομέρειες. Πρόκειται για το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Τράπεζα Πειραιώς και την εταιρεία σύμβουλο στη σχετική διαδικασία ΕΥ.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΕΒΖ προβλέπει τη σύσταση, από την Τράπεζα Πειραιώς, τριών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), σε κάθε μία από τις οποίες θα ανατεθεί μία ομάδα περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, ηπρώτη εταιρεία θα αναλάβει τιςθυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, η δεύτερητιςπαραγωγικές μονάδες της Ελλάδας (Πλατύ Ημαθίας και Λάρισα) και η τρίτη τα λοιπά ακίνητα της επιχείρησης και τιςανενεργές παραγωγικές μονάδες.Σε αντάλλαγμα, η Τράπεζα Πειραιώς θα διαγράψει μέρος των απαιτήσεων από την ΕΒΖ. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να πωληθούν.

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρίας, Χριστόδουλος Βαρκάκης, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η αβεβαιότητα αυτή πρέπει να λάβει τέλος και η υπόθεση ΕΒΖ να πάει ένα βήμα παρακάτω, έστω και αν αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση για τους εργαζομένους. Σημείωσε ότι η εταιρεία οφείλει στους περίπου 200 εργαζομένους πάνω από 2 εκατ. Ευρώ

(μισθούς πέντε μηνών). Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι οι μετατάξεις προσωπικού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθώς απουσιάζει το εφαρμοστικό δίκαιο που θα υλοποιεί τη διάταξη που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.

admins
Author: admins

Share:
Απεβίωσε η ηθοποιός Σάνεν Ντόχερτι σε ηλικία 53 ετών

Απεβίωσε η ηθοποιός Σάνεν Ντόχερτι σε ηλικία 53 ετών

Η πρωταγωνίστρια του «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» έχασε τη μάχη με τον καρκίνο …
Θερινό πενθήμερο στα Τρίκαλα από 20 Ιουλίου

Θερινό πενθήμερο στα Τρίκαλα από 20 Ιουλίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ανακοινώνει την εφαρμογή θερινού ωραρίου για τα καταστήματα από 20 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου 2024 …
Μαζική εξόρμηση Θεσσαλών στις παραλίες της Λάρισας για να ξεφύγουν από τον καύσωνα

Μαζική εξόρμηση Θεσσαλών στις παραλίες της Λάρισας για να ξεφύγουν από τον καύσωνα

Χιλιάδες Θεσσαλοί εγκαταλείπουν την πόλη τους, για τον Αγιόκαμπο Λάρισας, εν μέσω 40άρηδων θερμοκρασιών …
Συμφωνία ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ Δήμου Τρικκαίων και ΥΕΘΑ

Συμφωνία ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ Δήμου Τρικκαίων και ΥΕΘΑ

Συμφωνία για επέκταση της ΣΜΥ και δημιουργία χώρων αναψυχής στα Τρίκαλα …