Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πλήγμα για την βιομηχανία της χώρας – Πτώχευση θα δηλώσει η ΕΒΖ

Τίτλοι τέλουςθα πέσουν σε μια ιστορική βιομηχανία της χώρας τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την οποία, ύστερα από πολυετή αναζήτηση στρατηγικών και μη στρατηγικών επενδυτών, όλοι τώρα αναμένουν την υποβολή αίτησης πτώχευσης της εταιρείας με την υπαγωγή της στα άρθρα 106β και 106δ του πτωχευτικού κώδικα.

Την αίτηση θα υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς, ο μεγαλύτερος πιστωτής της επιχείρησης, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, θέτοντας έτσι σε ισχύ το λεγόμενο σχέδιο Β, που περιλαμβάνει την κεφαλαιοποίηση τραπεζικών οφειλών και «κούρεμα» των χρεών προς προμηθευτές.

Με τη λύση αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι εργαζόμενοι της εταιρίας, οι οποίοι εμφανίζονται κουρασμένοι με τους επίδοξους επενδυτές, όπως η βρετανική Kingsley Capital, η οποία την κρίσιμη στιγμή δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά. Έτσι, αναμένεται σήμερα να αποφασιστεί η ενεργοποίηση του σχέδιου B από την Τράπεζα Πειραιώς. Την απόφαση θα λάβουν οι τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές, οι οποίες και θα οριστικοποιήσουν τις τελικές λεπτομέρειες. Πρόκειται για το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Τράπεζα Πειραιώς και την εταιρεία σύμβουλο στη σχετική διαδικασία ΕΥ.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΕΒΖ προβλέπει τη σύσταση, από την Τράπεζα Πειραιώς, τριών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), σε κάθε μία από τις οποίες θα ανατεθεί μία ομάδα περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, ηπρώτη εταιρεία θα αναλάβει τιςθυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, η δεύτερητιςπαραγωγικές μονάδες της Ελλάδας (Πλατύ Ημαθίας και Λάρισα) και η τρίτη τα λοιπά ακίνητα της επιχείρησης και τιςανενεργές παραγωγικές μονάδες.Σε αντάλλαγμα, η Τράπεζα Πειραιώς θα διαγράψει μέρος των απαιτήσεων από την ΕΒΖ. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να πωληθούν.

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρίας, Χριστόδουλος Βαρκάκης, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η αβεβαιότητα αυτή πρέπει να λάβει τέλος και η υπόθεση ΕΒΖ να πάει ένα βήμα παρακάτω, έστω και αν αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση για τους εργαζομένους. Σημείωσε ότι η εταιρεία οφείλει στους περίπου 200 εργαζομένους πάνω από 2 εκατ. Ευρώ

(μισθούς πέντε μηνών). Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι οι μετατάξεις προσωπικού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθώς απουσιάζει το εφαρμοστικό δίκαιο που θα υλοποιεί τη διάταξη που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή