Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πλημμύρες, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και πώς ανταμείβεται η Αριστεία

Γράφει ο Αθανάσιος Παπαϊωάννου, κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε ότι 6 καθηγητές του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, δηλαδή το 22% των μελών ΔΕΠ του τμήματος, βρίσκονται στο κορυφαίο 2% στον τομέα της αθλητικής επιστήμης παγκοσμίως.  Ελάχιστα πανεπιστημιακά τμήματα στη χώρα μας έχουν ανάλογες επιδόσεις.  Όμως εφέτος κανένας δεν το γιόρτασε, αφού λόγω καταστροφών Daniel το ΤΕΦΑΑ φαίνεται ότι θ’ αργήσει να επαναλειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του. Ως τότε εργαστηριακά μαθήματα και το 90% της έρευνας και των διατριβών του ΤΕΦΑΑ δεν θα γίνονται καθόλου.

Οι καθηγητές και η διοίκηση χωρίς γραφεία, χρηματοδοτούμενα projects κολλημένα, όμως με ρήτρες παράδοσης αποτελεσμάτων σε ισχύ. Ζημιές άνω των μισού εκ. Ευρώ σε ερευνητικό-διδακτικό-διοικητικό εξοπλισμό, σημαντικό μέρος του οποίου προήλθε από χρηματοδοτήσεις που προσελκύουν οι καθηγητές του ΤΕΦΑΑ, όμως αυτά τα χρήματα κανένας δεν υποσχέθηκε ότι θα αποδοθούν ποτέ στο ΤΕΦΑΑ. Σ’ αυτά προσθέστε τις εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ ζημιές σε ηλεκτρο-μηχανολογικό και κτιριολογικό εξοπλισμό και για υπηρεσίες αποκατάστασης. Προσθέστε και την ψυχική οδύνη διδακτορικών φοιτητών, νέων 25-30 ετών, που είδαν ερευνητικά δείγματα 2-3 χρόνων δουλειάς να καταστρέφονται από την πλημμύρα που κατέστρεψε καταψύκτες κλπ.

Αυτή την εβδομάδα τα μαθήματα θεωρίας και εφαρμογής, αλλά όχι και τα εργαστήρια, ξεκίνησαν σε 15 διαφορετικούς χώρους των Τρικάλων που ευγενικά παρέχει ο Δήμος Τρικκαίων και το τμήμα Διαιτολογίας.  Οι 12 από αυτούς τους χώρους είναι αθλητικοί. Διότι το καλύτερο ΤΕΦΑΑ της χώρας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι μεταξύ των ελάχιστων που δεν είχε ποτέ δικές του αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να εκπαιδεύονται απρόσκοπτα οι φοιτητές δίπλα στα εργαστήρια και στις αίθουσες διδασκαλίας. Ε

ίναι ίσως το μόνο που δεν έχει φοιτητικές εστίες (1) για να φιλοξενεί Έλληνες ικανούς αλλά οικονομικά αδύναμους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν σε ένα κορυφαίο τμήμα, (2) για να απορροφά περισσότερους αλλοδαπούς φοιτητές για τους οποίους δεν υπάρχει στέγη και μάλιστα για διάστημα ενός εξαμήνου αφού σε κάποιο εξάμηνο χρειάζεται να μετακινούνται και σε άλλα διεθνή ΑΕΙ, (3) για να φιλοξενεί και κάποιους διεθνείς και Έλληνες αθλούμενους σε περιόδους διακοπών (π.χ., καλοκαιρινά σχολεία) για να συνδυάζουν άθληση με εργαστηριακές εξετάσεις, μικρής διάρκειας εντατικές επιμορφώσεις αλλά και διασκέδαση στην ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει ούτε καν κυλικείο  στο ΤΕΦΑΑ στις Καρυές. Εξαιρετικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιοι ανταμείβουν την αριστεία στα δημόσια πανεπιστήμια.

Για να ενημερώσουμε συνοπτικά περί ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και αριστείας.

Το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του το 1994,  τα πρώτα δύο κτίριά του στην περιοχή Καρυές Τρικάλων ξεκίνησαν να δέχονται φοιτητές το 2000 και από τότε πέρασαν άλλα είκοσι χρόνια για να εγκαινιαστούν κι ένα κτίριο εργαστηρίων και ένα αμφιθέατρο. Όμως ποτέ δεν έγιναν αθλητικές εγκαταστάσεις στο ΤΕΦΑΑ. Ένα γυμναστήριο που ξεκίνησε το 2002 σταμάτησε τον επόμενο χρόνο και παραμένει ένα κουφάρι από σκόρπια μπετά. Από το 2000 παραμένει και μια σκουριασμένη επιγραφή «Φοιτητικές εστίες» σε ένα άδειο χωράφι δίπλα στο ΤΕΦΑΑ.

Αν και νέο τμήμα, το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων εξοπλίσθηκε με σύγχρονο ερευνητικό εξοπλισμό που έγινε πόλος προσέλκυσης κορυφαίων ερευνητών, οι οποίοι εδώ και κάποια χρόνια κατόρθωσαν το ακατόρθωτο σ’ αυτή τη χώρα, να συνεργάζονται για να πετύχουν αριστεία. Αυτοί οι άνθρωποι κατόρθωσαν μεταξύ άλλων:

  1. Μέχρι το 2020 να ανεβάσουν αυτό το μικρό τμήμα στα 150 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως στην επιστήμη του αθλητισμού με βάση την λίστα της Σαγκάης.
  2. Τα τελευταία 15 χρόνια το επιστημονικό έργο του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ και η διεθνής αναγνώρισή του βελτιώνονται με ρυθμό κατά μέσο όρο 15% και 28% ετησίως αντίστοιχα, παρόλο που δεν υπήρξε αύξηση των μελών ΔΕΠ στη διάρκεια της δεκαπενταετίας.
  3. Οκτώ από τα 26 μέλη ΔΕΠ του ΤΕΦΑΑ έχουν επανειλημμένα αναφερθεί σε διάφορες λίστες κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως, ενώ το 2023 ένα μέλος ΔΕΠ του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ έγινε ο μόνος Έλληνας στη λίστα Times 100 επόμενοι ηγέτες. Πολλά μέλη ΔΕΠ έχουν τιμηθεί από διεθνείς οργανισμούς. Πολλά νεότερα σε ηλικία μέλη ΔΕΠ που κάνουν εξαιρετικό έργο, σύντομα θα προστεθούν σ’ αυτόν τον κατάλογο.
  4. Στην δεκαετία 2012-2021, τα τότε 24 μέλη ΔΕΠ του ΤΕΦΑΑ με δράσεις τους πρωτίστως ερευνητικού χαρακτήρα, έφεραν στην επιτροπή Ερευνών του ΠΘ 8,54 εκ. Ευρώ, που κατά μέσο όρο αντιστοιχούν σε 584 Ευρώ/έτος/μέλος ΔΕΠ, ποσό που ξεπερνά τις ετήσιες αποδοχές μέσου μέλους ΔΕΠ.
  5. Από το 2010 λειτουργεί αδιαλείπτως Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) στο οποίο έχουν φοιτήσει μεταπτυχιακοί φοιτητές από 43 χώρες, ενώ σήμερα λειτουργούν δύο διεθνή ΜΠΣ και επίσης φοιτούν 6 αλλοδαποί διδακτορικοί φοιτητές. Αυτοί οι διεθνείς φοιτητές φέρνουν εκατομμύρια Ευρώ σε συνάλλαγμα στην χώρα.
  6. Συνολικά, το 2023 λειτουργούν 7 ΜΠΣ στο ΤΕΦΑΑ του ΠΘ που φέρνουν σημαντικούς πόρους στο ΠΘ και στη Θεσσαλία και η καλή λειτουργία τους στηρίζεται στον εξοπλισμό των εργαστηρίων του.
  7. Αν και αποτελούν το 14% του προσωπικού όλων των Ελληνικών ΤΕΦΑΑ, από το 2003 ως σήμερα έχουν εκπονήσει πάνω από το 50% των προγραμμάτων σπουδών φυσικής αγωγής της Ελληνικής α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης, των βιβλίων και επιμορφώσεων εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και νυν ΙΕΠ, τα προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας, Καλλιπάτειρα κλπ.
  8. Οι απόφοιτοι του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων έχουν εξαιρετικές καριέρες διεθνώς και στη χώρα μας, με το 65% των αποφοίτων της τελευταίας πενταετίας να εργάζεται σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές τους, το 80% να εργάζεται με πλήρη απασχόληση και το 88% να εργάζεται γενικότερα.

Σαν το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα κορυφαίων αθλητικών πανεπιστημίων σε μικρές πόλεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από πρωτεύουσες Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά με κορυφαίες υποδομές και υπηρεσίες. Όμως και οι καλύτερες υποδομές αντί για κέρδος μπορεί να φέρουν ζημιές αν δεν έχεις ικανούς επιστήμονες να τις χρησιμοποιήσεις κατάλληλα.

Οι περισσότεροι καθηγητές του ΤΕΦΑΑ έχουν καταγωγή εκτός Τρικάλων. Αν το επιδιώξουν θα μπορέσουν να βρεθούν σε οποιοδήποτε ΤΕΦΑΑ της χώρας και του κόσμου, ή θα συνταξιοδοτηθούν περιμένοντας άλλα 20 και πλέον χρόνια για τις απαιτούμενες υποδομές. Χωρίς ενίσχυση των υποδομών οι ικανότεροι νέοι επιστήμονες θα αποφεύγουν το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Αυτό δεν είναι απειλή αλλά φυσικό επακόλουθο έλλειψης κινήτρων για επιστήμονες που το κύριο κίνητρό τους είναι να έχουν τα μέσα να κάνουν υψηλής ποιότητας δουλειά. Ότι δεν κινείται βουρκώνει. Αν αυτό επιθυμούν οι αρμόδιοι, μπορούν να συνεχίσουν ν’ ανταμείβουν μ’ αυτόν τον τρόπο την αριστεία του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Με αδιαφορία ή με πολύχρονες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα σε χρηματοδοτήσεις και ενέργειες για υποδομές. Είναι η καλύτερη συνταγή για να διαλύσουν ότι αριστεία επιτεύχθηκε στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων τα τελευταία 20 χρόνια.

Το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας κατανοεί και σέβεται τις ανάγκες της κατεστραμμένης Θεσσαλίας. Ωστόσο ζητά να μη ξεχαστεί, αλλά να συμπεριληφθεί κι αυτό στο σχεδιασμό άμεσης ανάπτυξης της Θεσσαλίας, απορροφώντας πόρους για υποδομές από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσο είναι καιρός! Με πάνω από 1200 εργαζόμενους και φοιτητές, το ΤΕΦΑΑ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής.

Παρακαλούμε πολύ τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και υπουργούς, τον δήμαρχο Τρικάλων, τους νεο-εκλεγμένους αλλά και απερχόμενους περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη που γνωρίζουν το ιστορικό των υποδομών, τον νέο πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να μαζευτούν όσο το δυνατό συντομότερα σ’ ένα τραπέζι μαζί με εκπροσώπους της ΣΕΦΑΔΔ και να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες ενέργειες με χρονοδιαγράμματα που θα αποσκοπούν:

  • Στην άμεση επαναλειτουργία του ΤΕΦΑΑ αλλά και στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου ερευνητικού-διδακτικού-διοικητικού εξοπλισμού του αξίας 509.000 Ευρώ λόγω Daniel.
  • Στο ξεκίνημα των έργων αθλητικής υποδομής, ειδικά του γυμναστηρίου για το οποίο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί μελέτη στην περιφέρεια ως τον Ιούνιο του 2023, με βάση την οποία η περιφέρεια είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε στην κατασκευή του. Ζητάμε από το νέο περιφερειάρχη να συνεχίσει τον σχεδιασμό και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του προηγούμενη περιφερειάρχη.
  • Στην δημιουργία μελετών και στην εύρεση πόρων για άμεση δημιουργία κυλικείου και εστιατορίου,  υλοποίηση φοιτητικών εστιών καθώς και κατάλληλου κτιρίου Διαιτολογίας – Διατροφολογίας στα δύο οικόπεδα που ευγενικά παραχώρησε ο δήμος Τρικκαίων στις Καρυές, δίπλα στο οικόπεδο του ΤΕΦΑΑ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΡΙΚΑΛΑ: Μεγάλο πλήγμα η πλημμύρα για το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή