Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πώς ένα QR Code μπορεί να αδειάσει τον λογαριασμό μας

Μία κίνηση που όλοι κάνουμε με το κινητό μας, μπορεί πλέον να μας κοστίσει πανάκριβα. Η νέα μόδα που έχει κατακλύσει τους δρόμους, αφορά τις «μαϊμού» κλήσεις στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Το χαρτί μπορεί να μοιάζει με την τυπική κλήση της Τροχαίας, ωστόσο πρόκειται για μια ευφάνταστη απάτη.

Παρόμοια χαρτάκια εμφανίστηκαν στην Ισπανία και οι οδηγοί καλούνται να προσέξουν να μην τους αδειάσει ο λογαριασμός απλά από ένα σκανάρισμα σε ένα QR code.

Πώς λειτουργεί

Η δόλια φωτοτυπία δείχνει έναν κωδικό QR που παραπέμπει στον ιστότοπο πληρωμών του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς ο παραλήπτης να μπορεί να πραγματοποιήσει την πληρωμή. Ο Δήμος συμβουλεύει ότι, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει σάρωση.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν το QR code απλά ως πρόσβαση για να φτάσουν στα τραπεζικά μας δεδομένα και να κλέψουν λεφτά. «Σε περίπτωση που θέλετε να πληρώσετε μία κληση με QR Code, πρέπει να συνδεθείτε στην τράπεζά σας, αν επιλέξετε τον φορέα που θα πληρώσετε, να συμπληρώσετε τα στοιχεία και στη συνέχεια να καταβάλετε το χρηματικό αντίτιμο», τονίζουν οι ειδικοί.

Μόλις ένα άτομο σαρώσει τον κωδικό QR, μια κακόβουλη εφαρμογή κατεβαίνει στο τηλέφωνό του, δίνοντας στους απατεώνες πρόσβαση και στην εφαρμογή mobile banking. Η εφαρμογή ζητά διάφορα δικαιώματα, όπως πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα του τηλεφώνου.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης άδεια για την υπηρεσία προσβασιμότητας Android και διαπιστευτήρια σύνδεσης. Οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθούν την χρήση της εφαρμογής mobile banking του θύματος και να κλέψουν τις οικονομίες τους.

Στην περίπτωση των Ισπανών, η απάτη είναι περίτεχνη, με κλήσεις που μοιάζουν με τις πραγματικές. Ο πολίτης δεν έχει παρά, σε μια στιγμή απροσεξίας, για να πληρώσει γρηγορότερα το πρόστιμο, να σκανάρει το QR code για να δει τα λεφτά του να κάνουν φτερά.

«Μια 60χρονη γυναίκα από τη Σιγκαπούρη έγινε θύμα απάτης με κωδικό QR από ένα κατάστημα τσαγιού χάνοντας στη διαδικασία αυτήν 20.000 δολάρια. Της υποσχέθηκαν ένα δωρεάν φλιτζάνι τσάι με γάλα με αντάλλαγμα να συμπληρώσει μια έρευνα», λένε δημοσιεύματα.

Οι Αρχές προειδοποιούν για ακόμα μια φορά τους πολίτες πως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τι να προσέξετε

Ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος Internet Now!, μίλησε στο LIVE NEWS για το τι πρέπει να προσέξουμε στη χρήση του κωδικού QR.

«Πρέπει την ώρα που πας να σκανάρεις να έχεις μπει πρώτα στη τράπεζά σου και στον λογαριασμό και μετά να σκανάρεις. Πρέπει να προσέχουμε στα καταστήματα που χρησιμοποιούν το QR, να μην έχουν κάποιο αυτοκόλλητο πάνω γιατί αυτό θα σήμαινε πως κάποιος έχει βάλει το αυτοκόλλητο και δεν είναι του καταστήματος».

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή