Προ των πυλών καύσωνας – μαρτύριο με διάρκεια και 45άρια

Μια από τις πιο δύσκολες εβδομάδες ξεκινά από Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπου αναμένεται να σπάσει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, από τα μέσα της εβδομάδας και μετά. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αλλά και του γνωστού μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, η εβδομάδα θα ξεκινήσει με ήπιες θερμοκρασίες, οι οποίες δεν αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, ως προς το μέγιστο της τιμής τους.

Από Τετάρτη, όμως, και κυρίως την Πέμπτη, η θερμοκρασία αρχίζει θεαματική άνοδο, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα θερμό Σαββατοκύριακο. Ο καύσωνας που βρίσκεται προ των πυλών, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για την χώρα μας. Η διάρκειά του, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές, δεν είναι συνηθισμένη. Χαρακτηριστικό του καυτού αυτού κύματος που έρχεται, είναι και οι πολύ θερμές νύχτες, όπου η θερμοκρασία δεν θα «πέφτει» κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου!

Όπως έγραψε – μεταξύ άλλων, σε σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, ο Γιάννης Καλλιάνος: «Θα είναι ένας καύσωνας ισχυρός, τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, όσο και ως προς τη διάρκεια του η οποία θα φτάσει τουλάχιστον και τις 9-10 ημέρες. Από τη δυτική Ελλάδα θα ξεκινήσει η άνοδος της θερμοκρασίας το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 με τις μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας να αγγίζουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη.

Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C. Στην Αττική για παράδειγμα, η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C. Την Πέμπτη οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την Πέμπτη 29/7, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες :

Αττική : 40°C

Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C

Δυτικά Ηπειρωτικά : 43-44°C

Θεσσαλία : 41-42°C

Ανατολική Πελοπόννησος : 41-42°C

Ιόνιο : 40°C

Κρήτη : 36°C

Κυκλάδες : 35°C

Δωδεκάνησα : 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

Δυστυχώς ο ισχυρός καύσωνας (συνοδεία Μελτεμιού τις περισσότερες ημέρες) θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και τουλάχιστον τις 6-7 ίσως και τις 8 Αυγούστου. Άρα, όπως μπορεί να καταστεί σαφές, ο καύσωνας θα είναι παρατεταμένος με θερμοκρασίες που ενδέχεται να είναι ακόμη λίγο πιο αυξημένες από την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια.

Εκτιμάται, ότι από την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια (και κατά τη διάρκεια του προσεχούς ΣΚ), μπορεί να δούμε θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν ακόμη και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα και πολύ τοπικά ίσως και τους 45°C. Δύσκολες θα είναι και οι νύχτες στις μεγαλουπόλεις αφού ο υδράργυρος αρκετές βραδιές δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 30°C.

 

 ©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή