Με επιτυχία συνεχίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς, στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης γενικότερα της προστασίας των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος.
Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%.
Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων.
Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.
Ο έγκαιρος έλεγχος των καστανοπερίβολων για διαπίστωση προσβολών ξεκίνησε από την Περιφέρεια το 2018 σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευρείας έκταση εξαπόλυση του παρασιτοειδούς.
Το 2020 εξ΄ αιτίας της μη ανανέωσης του προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινητοποιήθηκε άμεσα για την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
Η εξαπόλυση πραγματοποιήθηκε σε καστανοπεριοχές των Δήμων Τεμπών, Αγιάς της ΠΕ Λάρισας και Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων.
Με σκοπό την αξιολόγηση του προγράμματος ο Συντονιστής της Ομάδας Αγροτικών Κρίσεων της Περιφέρειας Δρ. Δ. Σταυρίδης, σε συνεργασία με τους ερευνητές του Μπενακείου Δρ. Απ. Καπράνα και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δρ. Δ. Αβτζή, συλλέξανε δείγματα από τις περιοχές εξαπόλυσης του ωφελίμου και ελέχθηκαν στα κατάλληλα εργαστήρια.
Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς με σημαντικότερη αυτή στην περιοχή των Αμπελακίων.
Λόγω της εμφάνισης νέων συμπτωμάτων στους Δήμους Πύλης και Τρικκαίων αλλά και ενίσχυση των προαναφερθέντων περιοχών η Περιφέρεια Θεσσαλίας προβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά σε προμήθεια από ιδίους πόρους, της απαραίτητης ποσότητας του ωφελίμου εντόμου, ύψους 20.000€ με σκοπό την καλύτερη προστασία του φυτικού κεφαλαίου.
Εφιστάται ιδιαίτερα στους καστανοπαραγωγούς των περιοχών εξαπόλυσης, να μην προβαίνουν σε καταστροφή των προσβολών, που διαπιστώνουν από τη σφήκα γιατί θανατώνονται με τον τρόπο αυτό τα άτομα του ωφελίμου εντόμου, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους.
Επιπρόσθετα όλοι οι καστανοπαραγωγοί να μην διενεργούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.