«Μέτρα για την προστασία και την ανάπτυξη του παραδοσιακού κλάδου της τσικουδιάς και του τσίπουρου», ζητά με ερώτηση του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η θέσπιση από τη χώρα μας μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα εμβληματικά παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, το τσίπουρο και την τσικουδιά αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα για την προστασία και την ανάπτυξη του κλάδου.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η τσικουδιά, το τσίπουρο και το ούζο αποτελούν εμβληματικά προϊόντα της χώρας μου. Με πρόσφατη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η θέσπιση από την Ελλάδα μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50% στο τσίπουρο και στην τσικουδιά αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ζητά την άμεση συμμόρφωσή της. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 30.000 μικροί αμβυκούχοι και διήμεροι αποσταγματοποιοί που έχουν άδεια απόσταξης, στη μεγάλη τους πλειοψηφία μικροί αμπελοκαλλιεργητές και η άμεση εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα τους οδηγήσει πιθανότατα σε οικονομικό μαρασμό.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μου έχει αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία ζητά χορήγηση προθεσμίας για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας μέχρι το πέρας της επόμενης αποσταγματικής περιόδου δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου του 2021.
Υπάρχει σαφής αδυναμία άμεσης συμμόρφωσης, τόσο εν μέσω της τρέχουσας αποστακτικής περιόδου όσο και κατά τη διάρκεια της επόμενης, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν ήδη συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις για τις πρώτες ύλες -στέμφυλα- που αγοράζουν οι συστηματικοί αποσταγματοποιοί και τις οποίες στη συνέχεια αποστάζουν για να παράγουν το τσίπουρο ή την τσικουδιά.
Οι συμβάσεις αυτές έχουν συναφθεί με δεδομένο τον ισχύοντα μειωμένο κατά 50% συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης έναντι του κανονικού συντελεστή που θα κληθούν να καταβάλουν σε περίπτωση άμεσης συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, ακόμα και κίνδυνο να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα οριστικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές που ήδη έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Είναι σε γνώση της τα ανωτέρα;
– Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής τσίπουρο και τσικουδιάς στην Ελλάδα, ένας πραγματικά εμβληματικός κλάδος για τη χώρα μου;»