Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρωτομαγιά: Ορόσημο εργατικών αγώνων και της άνοιξης

Η Πρωτομαγιά, ημέρα αργίας για πολλές χώρες του κόσμου, είναι συνώνυμη των αγώνων των εργατών και του εργατικού κινήματος.

Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε το 1889 στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Δεύτερης Σοσιαλιστικής  Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση της καθιέρωσης του 8ώρου στην εργασία και των θανάτων των εργατών στο Σικάγο που το διεκδίκησαν το 1886.
 

  • Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
     

Αθήνα, Κυριακή 2 Μαΐου 1893. Η  πρώτη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα. Η 2α  Μαΐου ορίστηκε γιατί ήταν Κυριακή, προκειμένου να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Η συγκέντρωση έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οργανωτής της  ήταν ο «Κεντρικός Σοσιαλιστικός Σύλλογος» που ιδρύθηκε το 1890 από τον 25χρονο  φοιτητή του Πολυτεχνείου, Σταύρο Καλλέργη. Ο Σταύρος Καλλέργης, ήταν γόνος αρχοντικής οικογένειας της Κρήτης και ο πατέρας του ήταν οπλαρχηγός και διοικητής της επαρχίας Μυλοποτάμου που είχε συμμετάσχει στην Κρητική Επανάσταση του 1861 και στην άμυνα της Μονής Αρκαδίου.  

Στην συγκέντρωση πήραν μέρος 2.000 άτομα, τα οποία ενέκριναν ψήφισμα, με κύρια αιτήματα, το 8ωρο, την Κυριακάτικη αργία και την σύνταξη.

Το ψήφισμα επιδόθηκε στη Βουλή, αλλά ο πρόεδρός της το παρουσίασε χλευαστικά στους βουλευτές. Ο Σταύρος Καλλέργης προσπάθησε να το διαβάσει από το δημοσιογραφικό θεωρείο όπου βρίσκονταν. Όμως πιάστηκε και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατήθηκε και παραπέμφθηκε στο πλημμελειοδικείο. Καταδικάστηκε σε 10 μέρες φυλάκιση.
 

  • Πρωτομαγιά, η γιορτή των λουλουδιών
     

Η έξοδος των ανθρώπων στην ύπαιθρο με συνοδεία χορών, τραγουδιών, το μάζεμα λουλουδιών και το πλέξιμο στεφάνων τα οποία στην συνέχεια κρεμιούνται σε εμφανή θέση των σπιτιών – συνήθως στις εισόδους – απαντιέται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών.

Η Πρωτομαγιά είναι μια από τις ελάχιστες  γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας και αποτελεί κατάλοιπο πανάρχαιων προχριστιανικών δοξασιών σχετικών με την γονιμότητα και καρποφορία της γης.

Το στεφάνι από λουλούδια, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Πρωτομαγιάς, είναι γνωστό από την Αρχαία Ελλάδα, που χρησιμοποιούσαν κλαδιά (η ειρεσιώνη των γραπτών πηγών)  ή στεφάνια σε λατρευτικές πομπές προς τιμή του Ήλιου και των Ωρών(=Εποχών).

Με τέτοιες πράξεις ο αρχαίος άνθρωπος ήθελε να ευχαριστήσει το θείο για όσα του πρόσφερε και να ζητήσει την εύνοιά του.
 

  • Συμβολισμοί των λουλουδιών στο Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι
     

Τα λουλούδια με τα οποία έφτιαχναν τα περασμένα χρόνια οι νοικοκυρές τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς τα επέλεγαν καθώς από κάθε λουλούδι, ανάμεναν και ένα «καλό» για το σπιτικό τους.

  • Τα τριαντάφυλλα επιλέγονταν για να είναι ανθισμένο το σπίτι.
     
  • Τα κλωνάρια από ανθισμένο αγιόκλημα και από ελιά, για να είναι ευλογημένο το σπίτι.
     
  • Τα στάχια, για να είναι πάντα γεμάτο το σπίτι.
     
  • Τα κλωνάρια λυγαριάς, για να είναι το σπίτι γεμάτο από αγάπη.
     
  • Στο μέσο του στεφανιού, κρεμούσαν συχνά  ένα κεφάλι σκόρδο για το «κακό» μάτι.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή