Ελλαδα

Πυρασφάλεια, βιωσιμότητα & υγεία της κοινωνίας

21 Apr 2022

Από 1 Μαΐ 2022, έως 31 Οκτ 2022, αρχίζει και νομικά η αντιπυρική περίοδος με συγκεκριμένες οδηγίες αποφυγής πυρκαγιών. Με τις οδυνηρές εμπειρίες των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες με πολλά εκατομμύρια καμένα στρέμματα, κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης, η ισορροπία στο περιβάλλον φαίνεται ότι διαταράσσεται επικίνδυνα.

Ισορροπία στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό ανθρώπινο σώμα κλπ) σημαίνει βιωσιμότητα, σημαίνει αειφορία, σημαίνει ζωή. Η κάθε μορφής ανισορροπία σημαίνει θάνατο στο σύστημα (άνθρωπος, οικοσύστημα, περιβάλλον).

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δήλωσε: Η υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων (πυκνές τσιμεντου-πόλεις, βιομηχανίες κλπ) δημιουργεί ανισορροπίες στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό κλπ). Στοιχειώδης περιβαλλοντική αυτοάμυνα των ανθρώπων, κατοίκων κάθε περιοχής, επιβάλλει τον χωροταξικό σχεδιασμό με χώρους λατρείας, χώρους εκπαίδευσης, χώρους βιολογικού καθαρισμού, χώρους άθλησης, χώρους κατοικίας, χώρους παραγωγής τροφής (περιβόλια, Κτηνοτροφικά πάρκα, city farm κλπ). Οι καλλιέργειες πρασίνου προσφέρουν καθαρό αέρα, πόσιμο νερό και τοπίο. Οι εκτροφές ζώων προσφέρουν τα απαραίτητα βακτήρια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός που εξελίσσεται αυτή την στιγμή στην χώρα μας, θέλει να βάλει τάξη στον χώρο και θέλει να έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση όλων των έργων υποδομών με κανόνες & ασφάλεια, την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος με ασφάλεια Δικαίου, καθώς κάθε ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα έχει και τη θεσμική θωράκιση. Το ΔΙΚΑΙΟ και η ΗΘΙΚΗ είναι αυτό που προβλέπει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες ΔΕΝ πρέπει να εκδιώκονται από τις εστίες τους από όσους έρθουν αργότερα, και τους έχουν βρει εκεί. Κάθε νέος σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη και τα συμφέροντα και το δίκαιο των γηγενών κατοίκων και επαγγελματιών και να σχεδιάζει για το μέλλον.

Στοιχειώδης έννοια της πρόληψης σε συνδυασμό με την ισορροπία και την υγεία της κοινωνίας πρέπει να περιλαμβάνει στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια χώρους πρασίνου, χώρους παραγωγής τροφής για συμβολή στην διατροφική αυτάρκεια και βέβαια Κτηνοτροφικά Πάρκα και city farm με παραγωγικά ζώα.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), 4η γενιά κτηνοτρόφος στο Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, που οργανώνει δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις κάθε Τετάρτη, στις 21.00, επεσήμανε:

Στο τοπικό οικοσύστημα συμβιώνει η χλωρίδα με την πανίδα. Η βιωσιμότητα- αειφορία επιβάλλει την επαναφορά σε κατάσταση ισορροπίας με την «στοχευμένη βόσκηση-targeted grazing» και στα περιαστικά δάση, ώστε να διαφυλαχθούν τα δασικά οικοσυστήματα, με συνέργεια, συνεργασία και πυροπροστασία.

Η διεθνής εμπειρία για την «στοχευμένη βόσκηση» καταγράφεται στις ΗΠΑ (1980), στην Γαλλία (1980), στην Ισπανία (2000) και στην Πορτογαλία (2017), ενώ πειραματικές εφαρμογές έχουν γίνει στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στον Καναδά ακόμα και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα εφαρμόσθηκε η στοχευμένη βόσκηση στο έργο «Αποκατάσταση & Διατήρηση του οικοτόπου στα Ελληνικά Δάση Άρκευθου στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών».

Στις ΗΠΑ την πυρασφάλεια με βόσκηση αναλαμβάνουν εργολαβικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν την μεταφορά των παραγωγικών ζώων, την εγκατάσταση των ζώων και του εξοπλισμού. Στην Ισπανία συμμετέχουν οι κοντινοί κτηνοτρόφοι με συστήματα πληρωμής των κτηνοτρόφων μορφής PES-Payment for Ecosystem Services …

Η κα Μαγδα Κοντογιάννη είπε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής είναι

στην διάθεση όσων είναι υπεύθυνοι για την Πολιτική Προστασία, ιδιαίτερα για την αντιπυρική προστασία του περιαστικού δάσους με «Στοχευμένη βόσκηση συγκεκριμένου είδους ζωικού κεφαλαίου σε συγκεκριμένη εποχή, διάρκεια και ένταση, για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων σε σχέση με την βλάστηση ή το τοπίο» ή/& για τον «καθαρισμό» οικοπέδων στον αστικό ιστό.

Τον όρο «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ» τον συναντήσαμε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο biokipos.blogspot.com (13/4/2022) όπου αναγράφεται: Οι αστικές περιοχές θα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο στο μέλλον τις έντονες διαταραχές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως κύματα καύσωνα, πλημμύρες ή ακόμα πλημμύρες και ανεμοθύελλες και μια γενική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα, η οποία, όπως έχει αποδειχθεί τώρα από τη μεγάλη έρευνα όπως αναφέρει η βιβλιογραφία, σχετίζεται άμεσα με την εξάπλωση πανδημιών.

Προσβάσιμοι, υψηλής ποιότητας αστικοί πράσινοι και μπλε χώροι, όπως πάρκα, αστικά δάση, δεντρόφυτοι δρόμοι, αγροτεμάχια, όχθες ποταμών και ακτές, παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των τοπικών κοινοτήτων. Ένα σημαντικό μέρος της επιβάρυνσης από ασθένειες στην Ευρώπη εξακολουθεί να αποδίδεται στην περιβαλλοντική ρύπανση που προκύπτει από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι χώροι πρασίνου βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, μειώνουν το θόρυβο και βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα. Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστά μέγιστη απόσταση 300 μέτρων από τον πλησιέστερο χώρο πρασίνου (τουλάχιστον 10 στρεμμάτων).

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (2/5/2018) δημοσιοποιήθηκε ότι η διαβίωση κοντά σε παραγωγικά ζώα κτηνοτροφίας μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών και ψυχικών διαταραχών. Όσοι ζουν σε απόσταση έως 330 μέτρων από κάποια κτηνοτροφική μονάδα, είχαν κατά μέσο όρο 27% μικρότερη πιθανότητα να είναι αλλεργικοί, σε σχέση με όσους ζούσαν σε μεγαλύτερη απόσταση. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος αλλεργιών είναι μειωμένος για τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους σε τέτοια αγροκτήματα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και για όσους ζουν κοντά στις φάρμες (περιοδικό Occupational & Environmental Medicine).

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Ούλμ & Κολοράντο (περιοδικό Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ΗΠΑ-PNAS), διαπίστωσαν ότι τα «παιδιά της πόλης» χωρίς καμιά επαφή με ζώα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στρες και φλεγμονής στον οργανισμό τους, σε σχέση με τα «παιδιά της φάρμας». Οι άνθρωποι με φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα τους είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη ή μετατραυματική αγχώδη διαταραχή.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής επιθυμεί να συνεξετάσει την συμβολή των κτηνοτρόφων-μελών του (1) στην επαναφορά περιβαλλοντικής ισορροπίας, (2) στην προώθηση της υγείας των συγκατοίκων, αλλά και (3) στην επείγουσα ανάγκη αντιπυρικής προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές που γειτνιάζουν με περιαστικά δάση.

Ο εθελοντισμός που εκφράζεται κυρίως μέσα από τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μπορεί να πρωτοστατήσουν και να διαμορφώσουν ένα νέο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ώστε συμβιωτικά, συναινετικά & συνεργατικά όλοι οι κάτοικοι της υπαίθρου να καταστήσουν τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ ισχυρότερες, πιο συνδεδεμένες, πιο ανθεκτικές και πιο ευημερούσες.

Την Τετάρτη, 18 Μαΐ 2022, στις 18.00-22.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλες τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της υπαίθρου της Αττικής σε συζήτηση για το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ. Οι προτάσεις θα προωθηθούν στο Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα γίνει (https://ec.europa.eu/info/events/the-rural-pact-conference-2022-jun-15_el), 15 & 16 Ιουν 2022, στις Βρυξέλλες. Οι επόμενες προσυνεδριακές συζητήσεις θα γίνουν κάθε Τετάρτη, στις 21.00, στις 20/4/2022, στο https://us02web.zoom.us/j/86436961328 στις 27/4/2022, στις 4/5/2022 και στις 11/5/2022.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ….

Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus

Trikalanews
Author: Trikalanews

Δημήτρης Παπαστεργίου: Δεν είναι στις επιλογές μου η υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Δημήτρης Παπαστεργίου: Δεν είναι στις επιλογές μου η υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας …
Πεζοπορική Εμπειρία στα Καμβούνια: Το "Μονοπάτι των Μοναχών" και η φιλοξενία του Χρήστου Ρέντα

Πεζοπορική Εμπειρία στα Καμβούνια: Το “Μονοπάτι των Μοναχών” και η φιλοξενία του Χρήστου Ρέντα

Με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη δεχτήκαμε την πρόσκληση του αγαπητού φίλου και αδελφού Χρήστου Ρέντα προς το Σύλλογό μας να …
Τρίκαλα: Ψηφίδες γνώσης - Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας σε διδακτική επίσκεψη

Τρίκαλα: Ψηφίδες γνώσης – Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας σε διδακτική επίσκεψη

Διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησε το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 στα Τρίκαλα και στην περιοχή «Πόρτα Παναγιά» …
Τα Κ.Α.Π.Η. Μουζακίου θα επισκεφθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, η οφθαλμίατρος κ. Βασιλική Βασιλείου

Τα Κ.Α.Π.Η. Μουζακίου θα επισκεφθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, η οφθαλμίατρος κ. Βασιλική Βασιλείου

Τα Κ.Α.Π.Η. Μουζακίου θα επισκεφθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 10:30 π.μ., η οφθαλμίατρος κ.Βασιλική Βασιλείου, για αναλύσει το θέμα …