Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ.Τ. – ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

Οι Άλπεις της Στερεάς Ελλάδας. Με την πρώτη ματιά σε εντυπωσιάζει το έντονο μορφολογικό ανάγλυφο. Συνειδητοποιείς ότι έχεις μπροστά σου ένα βουνό απαιτητικό με απόκρημνες κορυφές και δύσκολα περάσματα. Επιχειρώντας την ανάβαση καταλαβαίνεις ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες αφού δεν υπάρχει σταθερό πεδίο για να βαδίσεις. Είναι ένα βουνό που στην κυριολεξία ρέεει από τις κορυφές προς τη βάση. Η διάβρωση του ασβεστόλιθου είναι έντονη και συνεχής με αποτέλεσμα να κατακλύζει τις πλαγιές με μικρά και μεγάλα λιθάρια. Σε συνδυασμό με τις απότομες κλίσεις τα μονοπάτια γίνονται δύσβατα και απαιτούν μεγάλη προσοχή. Κάθε στιγμή το έδαφος μπορεί να χαθεί κάτω από τα πόδια σου.

Πρόκειται για τα Βαρδούσια, με αρχαιοελληνικά ονομασία Κόραξ, όπως λέγεται σήμερα και η υψηλότερη κορυφή τους (υψ. 2495 μ.) Βρίσκονται στα βορειοδυτικά της Φωκίδας, με ένα μικρό τμήμα του όρους να επεκτείνεται και στη Φθιώτιδα. Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα.Ο κύριος όγκος του βουνούανήκει στα εδάφη της επαρχίας Δωρίδας του Νομού Φωκίδας, ενώ μικρό τμήμα του στα βόρεια υπάγεται στο Νομό Φθιώτιδας.

Τα Βαρδούσια είναι προστατευόμενος βιότοπος Natura 2000. Αποτελούνται από τρία συγκροτήματα, το βόρειο, το δυτικό και το νότιο. Το βόρειο συγκρότημα χαρακτηρίζεται από ομαλές κορφές, το δυτικό παρουσιάζει πολλές απόκρημνες και ανεξάρτητες μεταξύ τους κορυφές, ενώ το νότιο, που είναι και το υψηλότερο, σχηματίζει μία απόκρημνη και μεγάλη σε μήκος κορυφογραμμή. Είναι από τις ελάχιστες οροσειρές της Ελλάδας που έχουν αλπικό χαρακτήρα.

Η οροσειρά ορίζεται από τους ποταμούς Μόρνο, Εύηνο και Κοκκινοπόταμο και έχει πλούσια χλωρίδα. Μεγάλο τμήμα της επιφάνειας της καλύπτεται από δάση ελάτης, βελανιδιάς και κέδρων ενώ στα εκτεταμένα υψίπεδα που σχηματίζονται ανάμεσα στις κορυφές βόσκουν μεγάλα κοπάδια προβάτων και γιδιών.

Συνηθέστερη ανάβαση για τα καταφύγια και τις ψηλές κορυφές είναι από το χωριό Αθανάσιος Διάκος (ή Άνω Μουσουνίτσα). Ορισμένες από τις δυτικές κορυφές είναι προσβάσιμες και από την Αρτοτίνα.

Με βάση την κατασκήνωσή μας έξω από το καταφύγιο ΕΟΟΑ επιχειρήσαμε την ανάβαση σε σημαντικές κορυφές των Βαρδουσίων το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το απόγευμα του Σαββάτου ανεβήκαμε στην κορυφή Μεγάλο Ζάστανο (υψ. 2295 μ.) ξεκινώντας από τη βρύση Αδριανού. Πολύ απότομη ανάβαση με υψομετρική διαφορά 600 μέτρων και εξαιτερική θέα προς το συγκρότημα των κορυφών Κόρακας – Σκόρδα Πιτιμάλικου – Πόρτες, τον στόχο της Κυριακάτικης ανάβασης.

Επιστροφή στη βάση και διανυκτέρευση στα 1900 μέτρα. Κάτω από τον λαμπερό έναστρο θόλο που μόνο τα ψηλά βουνά μπορούν να προσφέρουν. Και με τη συνοδεία του βοριά που έριξε πολύ χαμηλά τη θερμοκρασία αναγκάζοντάς μας να επιστρατεύσουμε ότι πιο ξεστό ρούχο διαθέταμε.

Το ξεκίνημα της επομένης έγινε με το πρώτο φως του ήλιου αφού το βουνό είναι εντελώς γυμνό. Το εντυπωσιακότερο κομμάτι της διαδρομής είναι η απόκρημνη ανάβαση ώς τη θέση «Πόρτες» μέσα από στενό «λούκι» εκατοντάδες μέτρα πάνω από τον χώρο της κατασκήνωσής μας.

Από εδώ ξεκινά το εκτεταμένο οροπέδιο του «Μεγάλου Κάμπου». Πανέμορφο και καταπράσινο στα 2300 μέτρα, ανάμεσα σε ψηλές κορυφές. Βαδίζουμε νότια βλέποντας τον Κόρακα στον οποίο φτάνουμε μετά από συνολική πορεία 2 ωρών από τη βάση μας. Από εδώ ξεχωρίζουμε από τη μια πλευρά τα βουνά της Βόρειας Πελοποννήσου, τον Κορινθιακό κόλπο και την γέγυρα Ρίου – Αντιρίου. Από την άλλη τον Μαλιακό κόλπο, την Οίτη και την Όρθυ.

Συνεχίζοντας δυτικότερα ανεβαινουμε στην εκτεταμένη ράχη με όνομα Σκόρδα Πιτιμάλικου όπου έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα μικρό κοπάδι αγριόγιδων αλλά και να θαυμάσουμε την θέα προς τις κορυφές των βόρειων Βαρδουσίων.

Είναι πλέον μεσημέρι όταν επιστρέφουμε στη βάση για να ξεστήσουμε τα αντίσκηνα και να πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού με μια στάση στην Άνω Μουσουνίτσα για ξεκούραση και φαγητό στον ίσκιο των πλατάνων.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυραική 13/9 προγραμματίζουμε ανάβαση στην Κακαρδίτσα ξεκινώντας από τον αυχένα του Μπάρου.Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου μας – Μ. Μπότσαρη 2 (απέναντι από τον ΟΤΕ), κάθε Παρασκευή από 9 -10  μμ. Επιπλέον μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας www.trikalasport.gr και τη σελίδα μας στο facebook ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή