Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Στους καταρράκτες της Δέσης

Η απρόσμενη ομορφιά και η έκπληξη που μας επιφυλάσσει η κάθε μας προγραμματισμένη ορειβασία μας οδήγησε αυτή την Κυριακή στην Δέση και τους καταρράκτες της, λίγο κάτω από την κορυφή Χαλικόβουνο. Ο φόβος μιας νεροποντής μας άφησε στις παρυφές της κορυφής μιας και τα μαύρα σύννεφα της καταιγίδας μας πλησίαζαν ορμητικά…όπου τελικά οι ανησυχίες μας αυτές επαληθεύτηκαν και λίγο έξω από το Περτούλι καθώς η βροχή έδειχνε τις άγριες διαθέσεις της.

Λίγο έξω από το χωριό Δέση αφήσαμε τα αυτοκίνητα για να ανηφορίσουμε όχι από το τουριστικό μονοπάτι αλλά από το καθαρά ορειβατικό που θα μας οδηγούσε σε αλπικά τοπία.

Το μικρό χωριό Δέση είναι σκαρφαλωμένο στα 1.040 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς των Τρικάλων. Βρίσκεται 14 χλμ από το Νεραϊδοχώρι, 29 χλμ από την Ελάτη και 27 χλμ από τη θέση Τρία Ποτάμια στην περιοχή του Ασπροποτάμου.

Είναι ένα όμορφο χωριό με πετρόκτιστα σπίτια, πέτρινες βρύσες και έναν παραδοσιακό νερόμυλο. Από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του χωριού είναι τα σπίτια των Διάκου, Κουτούζα και το Πατρικέικο που χτίστηκε το 1620. Το τοπίο συμπληρώνεται από τη μοναδική φύση που το περιβάλλει, με πανύψηλα βουνά, δάση, τρεχούμενα νερά, ποτάμια και καταρράκτες. Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι ένα από τα αξιοθέατα με εξαίσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το παρεκκλήσι που λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό.

Οι πολλές οι πηγές, οι ορμητικοί χείμαρροι και οι καταρράκτες που διασχίζουν το πανέμορφο τοπίο και με αφρώδες πέρασμά τους, σπάνε την απόλυτη ησυχία το χειμώνα και δροσίζουν το περιβάλλον το καλοκαίρι έχοντας τελικό προορισμό τον κοντινό Αχελώο. Και κάπου εκεί ψηλά οι κοντινές κορυφογραμμές Αυγό, Χαμένο, Ξηροβούνι και Μεσοβούνι που σε συνδυασμό με τα πυκνόφυτα δάση δημιουργούν ένα αλπικό τοπίο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα της Ευρώπης.

Οι Καταρράκτες της Δέσης βρίσκονται πάνω από το ομώνυμο χωριό, στις δυτικές πλαγιές του όρους Χαλικόβουνο. Πρόκειται για δυο ξεχωριστούς καταρράκτες, τον μεγάλο και τον μικρό.

Ο μεγάλος καταρράκτης που βρίσκεται στη θέση Κρεμαστή έχει ύψος 100 μέτρα και είναι από τους πιο εντυπωσιακούς της Νότιας Πίνδου, με νερά που τρέχουν σε μια στενή δέσμη διαβρώνοντας το ασβεστολιθικό πέτρωμα και ο ήχος των νερών του κυριαρχεί στο τοπίο. Ο μικρός καταρράκτης που ονομάζεται και καταρράκτης της Λέγκως έχει ύψος 20 μέτρα και βρίσκεται στη θέση Γκούρα Μπατιμάρι. Τα νερά του προέρχονται από υπόγειο ποτάμι το οποίο διέρχεται από το Σπήλαιο της Λέγκως που βρίσκεται ψηλότερα και σύμφωνα με την παράδοση, γύρω στη δεκαετία του 1920 κλέφτηκε η όμορφη Λέγκω με έναν χωριανό από το Βροντερό, επειδή οι δικοί της δεν τον ήθελαν για γαμπρό τους.

Η διαδρομή μας διήρκησε 4.30 ώρες (ανάβαση 3 ώρες και κατάβαση 1.30 ώρας). Ίσα – ίσα που προφτάσαμε τις άσχημες καιρικές συνθήκες με σύντομη στάση επιστροφής στο ξακουστό Περτούλι.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή