«Σμύρνης Ενθύμιον» – μια  μουσική παράσταση  βγαλμένη από άλλη εποχή….

31 May 2022 Καρδίτσα

Ήταν μια παράσταση παραμυθένια…ένα ταξίδι στη μουσική της  Σμύρνης που ξύπνησε στο κοινό αναμνήσεις από την ατμόσφαιρα της πόλης του τότε….Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, με τη συνεργασία μαθητών και καθηγητών, πραγματοποίησε αφιέρωμα στη μουσική της Σμύρνης, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή το Σάββατο 28 Μαΐου στο υπαίθριο θέατρο του σχολείου.

Επτά μουσικά σύνολα (Συμφωνική ορχήστρα – υπεύθυνη: κ. Ζ. Αθανασίου, Χορωδία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής – υπεύθυνοι: κ. Α.Μπαζής και Π. Τύμπας, Σύνολο πνευστών – Μπαντίνα – υπεύθυνος: κ. Α.Παλαπέλας, Σύνολο Ελληνικής Μουσικής – υπεύθυνος: κ. Η Παππάς, Σύνολο μπουζουκιών – υπεύθυνος: κ. Μ. Στυλιανού, Σύνολο μουσικής αναδόμησης και πειραματισμού – υπεύθυνος: κ. Κ. Παπαϊωάννου και Χορωδία Ομοίων φωνών – υπεύθυνος: κ. Μ. Ζαχαρτζής) με τη συμμετοχή και των καθηγητών: κ. Γ. Ζαφειρόπουλου, κ. Π. Κωτούζα, κ. Β. Παπαδημητρίου, κ. Ι. Αντωνίου, κ. Χ.Σαφαρή,κ. Μ. Αργυρίου  και Α. Φουκαρά συνεργάστηκαν δημιουργικά υπό την καθοδήγηση του κ. Παπαϊωάννου, που είχε και το γενικό σχεδιασμό, προσφέροντας στο κοινό μια μαγική βραδιά, ερμηνεύοντας κυρίως παραδοσιακά σμυρναίικα τραγούδια. Σε αυτό το αποτέλεσμα καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η εμφάνιση θεατρικών και χορευτικών δρώμενων από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, οι οποίοι ντυμένοι με κουστούμια εποχής περπάτησαν στην προκυμαία της Σμύρνης και χόρεψαν αριστοκρατικό βαλς.…Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν  επιπλέον τα σκηνικά και η επιμέλεια του χώρου από την καθηγήτρια εικαστικών του σχολείου κ. Κ. Ντζιαβού, αλλά και η καθηλωτική ερμηνεία της κ. Ξένιας Τσέλιγκα, στο ρόλο της Αγγελικής Παπάζογλου, Σμυρνιάς τραγουδίστριας του ρεμπέτικου τραγουδιού. Μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις της, όπως καταγράφονται στο βιβλίο της «Τα χαΐρια μας εδώ» αντλήσαμε πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή  στη Σμύρνη, τις προσωπικές της εμπειρίες, μαζί της δακρύσαμε στο άκουσμα αυτών των αναμνήσεων και σιγοτραγουδήσαμε συγκινημένοι τη χαρά, τον καημό, τον πόνο, την ελπίδα και τον έρωτα που βρίσκουν μοναδικό τρόπο έκφρασης στο τραγούδι και τη μουσική..

Στο τέλος, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, κ. Λίτσιος κάλεσε όλους τους συντελεστές επί σκηνής, οι οποίοι αποθεώθηκαν  με το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα τραγούδια και οι μουσικές, όπως ειπώθηκε, «έχουν τις δικές τους διαχρονικές ζωές, διασχίζουν ποταμούς, βουνά και οροσειρές, θάλασσες και ωκεανούς, περνούν από γλωσσικές και πολιτισμικές περιοχές και τις ξεπερνούν, τις ταξιδεύουν, ως οι πιο ακάματοι περιηγητές»….

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Συνάντηση Κωτσού – Οικονόμου για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη Λίμνη Πλαστήρα

Συνάντηση Κωτσού – Οικονόμου για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη Λίμνη Πλαστήρα

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου …
Έφυγε από τη ζωή ο 65χρονος SOLLAKU ALEKSANDER

Έφυγε από τη ζωή ο 65χρονος SOLLAKU ALEKSANDER

Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας …
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε την πορεία των ψηφιακών έργων στον Πρωθυπουργό

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε την πορεία των ψηφιακών έργων στον Πρωθυπουργό

Η πορεία των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Υπουργείο Ψηφιακής …
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη …