Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σωτήρης Σωτηρόπουλος: Προνόμια στο κεφάλαιο και «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στον λαό από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από όσα ακούγονταν τα περασμένα χρόνια από το ίδιο βήμα, από τους προηγούμενους Πρωθυπουργούς και από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όλους όσους υπηρέτησαν από την ίδια θέση τον στόχο της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, την οικονομία του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, διαφημίζοντας την Κυβέρνησή του ως τον καλύτερο «ντίλερ» των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτών. 

Στον λαό «πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και ψεύτικες υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακούφιση, όταν έχει ήδη προδιαγράψει το εφιαλτικό του μέλλον. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» αποτελεί μεγαλύτερη απάτη ακόμη και από αυτήν της κατάργησης των μνημονίων, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει. Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που διαμορφώθηκε με τα μνημόνια. 

Οι επενδύσεις, το GRINVEST, για το οποίο κομπάζει ο Αλέξης Τσίπρας, απαιτούν χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, διευκολύνσεις και «ζεστό» χρήμα που θα βγαίνει από τα ματωμένα πλεονάσματα, την φοροληστεία και το τσάκισμα κοινωνικών δαπανών. Απαιτούν, δηλαδή, τσάκισμα των εναπομεινάντων εργατικών δικαιωμάτων, να βγουν από την μέση και να αφανιστούν αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, καθώς και να γίνει το αστικό κράτος ακόμα πιο «φιλικό» και στενά προσαρμοσμένο  στις ανάγκες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, να δουλεύει περισσότερο για τα κέρδη τους. Απαιτούν ,απλά, την μόνιμη  και σταθερή εξαθλίωση του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το μέλλον που επιφυλάσσει ο Αλέξης Τσίπρας για το λαό είναι η διαιώνιση των αντιδραστικών μνημονιακών ρυθμίσεων, τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα για 45 χρόνια,  εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν στο προηγούμενο διάστημα και οι οποίοι φέρνουν νέες περικοπές στις συντάξεις και δραστική αύξηση των φόρων. Ταυτόχρονα έρχονται και νέα μέτρα για να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση, όπως η συρρίκνωση στο δικαίωμα της απεργίας και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η 3η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τάχιστα! Εκεί άλλωστε βασίζεται και «το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας» και η «αλλαγή της εικόνας» για την οποία μίλησε. Και για να μην «ξεχνιόμαστε» έχει ήδη κατοχυρωθεί νομοθετικά η λήψη νέων επώδυνων μέτρων σε κάθε απόκλιση από τις προβλέψεις για την οικονομία.

Όσο για την ανεργία, η όποια μείωση θα είναι μέσω της επέκτασης της δουλειάς λάστιχο , της κακοπληρωμένης εργασίας, των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, της μετανάστευσης. Τα προγράμματα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ως προγράμματα στήριξης της νεολαίας, είναι προγράμματα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι νέες επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, ακόμη και με  άμεση χρηματική ενίσχυση από τα κονδύλια για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ , δηλαδή από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων.  

Μια ματιά γύρω μας , στην Ελλάδα «της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης», «της επιστροφής στην κανονικότητα» που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά από το βήμα της ΔΕΘ, επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο τα παραπάνω. Άλλωστε, το «νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αρρώστιες του παρελθόντος», για το οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που ζούμε σήμερα. Δηλαδή, αυτό που βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην εργασιακή ζούγκλα, την μισή δουλειά και την μισή ζωή, την απληρωσιά, την ανεργία, την ανέχεια. Στα παραπάνω πρόσθεσε ότι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας. Της ανάκτησης της γεωπολιτικής δυναμικής και αξίας της χώρας». Με αυτόν τον τρόπο, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο για την πρόθεση της κυβέρνησης να μπλέξει την χώρα και τον λαό ακόμα περισσότερο στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στους σχεδιασμούς Ε.Ε – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που «δίνουν και παίρνουν» οι αντιπαραθέσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών, βυθίζοντας σε επικίνδυνες «δίνες» τους λαούς, από τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και τα Βαλκάνια, έως την Ασία και τον Ειρηνικό.

Το σίγουρο είναι ότι ο  Αλέξης Τσίπρας μίλησε χωρίς περιστροφές και επιτρέπει στον καθέναν να δει τον πραγματικό χαρακτήρα μιας αστικής κυβέρνησης. Έβγαλε το αριστερό προσωπείο και αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, ενός υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Για αυτό και η ομιλία του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ομιλία μιας κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή κάθε άλλου κόμματος που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, οδηγώντας το λαό στην χρεοκοπία. Για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μοιάζει σαν να παίρνει τη δουλειά, να παίρνει την «μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που αμήχανα τσακώνονται μαζί της για το ποιος είναι ο καλύτερος «ντίλερ» των επιχειρηματικών ομίλων. 

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιφάσεις στην πολιτική της, με τον Πρωθυπουργό να απαντά ότι «κάνουν κριτική σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί με απόλυτη συνέπεια τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, επεκτείνοντας περαιτέρω το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ακόμα χαμηλότερα τον πήχη των λαϊκών απαιτήσεων, να καλλιεργήσει προσδοκίες, νέες ψεύτικες ελπίδες στον λαό ότι κάτι θετικό μπορεί να περιμένει από την ανάκαμψη υπέρ του κεφαλαίου, με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τα περί «δίκαιης ανάπτυξης». Η τακτική «σου παίρνω 10 και σου επιστρέφω το ένα» δεν είναι καμιά ανακάλυψη αυτής της κυβέρνησης και δεν πρέπει να δημιουργήσει κανένα κλίμα αναμονής. 

Το μήνυμα που έστειλε η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο στην παραπέρα ανάπτυξη των ταξικών αγώνων. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για να ανακτηθούν οι απώλειες των προηγούμενων ετών, να καταργηθούν οι αντεργατικοί – αντιλαϊκοί νόμοι και τα μνημόνια και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες. Να προετοιμάσουμε την αντεπίθεση για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο οργάνωσης της κοινωνίας, με διεκδίκηση της πραγματικής εξουσίας του λαού, όπου καταργώντας το κέρδος οι ανάγκες του λαού και η ικανοποίησή τους έρχονται στο προσκήνιο. Η ανάπτυξη για το συμφέρον των εργαζομένων μπορεί να υπάρξει μόνο με τον λαό στην εξουσία, έχοντας στα χέρια του τα εργαλεία της οικονομίας, κυρίαρχος του πλούτου που παράγει. Μια εξουσία όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στο συγκεντρωμένο πλούτο, στον φυσικό πλούτο, στην γη και η κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη αξιοποίησή τους θα γίνονται με στόχο την κοινωνική ευημερία και όχι το ατομικό, καπιταλιστικό κέρδος. 

Σωτήρης Σωτηρόπουλος 
Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή