Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σπήλιος Λιβανός: «Καμία ανοχή στις περιπτώσεις νόθευσης των προϊόντων μας»

«Καμία ανοχή στις περιπτώσεις νόθευσης των προϊόντων μας», τόνισε στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ, κ Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του MέΡΑ 25, κ. Γεωργίου Λογιάδη με θέμα:

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φέτα» και συμπλήρωσε:

«Γι΄ αυτό και εξετάζουμε εξονυχιστικά κάθε τέτοια καταγγελία που λαμβάνουμε.

Και αν μετά από τον έλεγχό μας η καταγγελία αποδειχτεί βάσιμη, να είστε βέβαιοι ότι οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές. Με απαρέγκλιτη τήρηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Για την καταγγελία  που αναφέρεται στην ερώτηση του βουλευτή ο κ. Λιβανός σημείωσε τα εξής:
«Το ΥΠΑΑΤ άμεσα τις διαβίβασε στον αρμόδιο φορέα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, τον ΕΛΓΟ. Ο ΕΛΓΟ αμέσως ξεκίνησε τον σχετικό έλεγχο, προβαίνοντας σε επιτόπιους ελέγχους στην έδρα της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του ελέγχου, και δεδομένων των μέχρι τώρα ευρημάτων, ο ΕΛΓΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» της συγκεκριμένης εταιρείας λόγω μη τήρησης των προδιαγραφών παραγωγής που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η ανάκληση έχει χρονική ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της διενέργειας των ελέγχων, την εφαρμογή κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης και την αποστολή σχετικής τεκμηρίωσης.

Ως προς τις ποινές που προτίθεται να επιβάλλει το Υπουργείο, επειδή ο έλεγχος παραμένει ακόμα σε εξέλιξη, το μόνο που μπορώ να σας απαντήσω είναι ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο το γράμμα του νόμου.»

Για την προστασία  των ΠΟΠ προϊόντων ο υπουργός τόνισε :  «Αποτελεί για εμάς μέγιστη προτεραιότητα.  Ως προς τα μέτρα για την προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων μας, το Υπουργείο ήδη κινείται προς την  ενίσχυσή τους» και πρόσθεσε τα 7 ακόμα βήματα με τα οποία το Υπουργείο τα ενισχύει:

1. Αναδιάρθρωση των ελέγχων, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα,
2. Συνεργασία με τις πρεσβείες μας για ελέγχους σε διεθνές επίπεδο,
3. Συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους με λεπτομέρεια και σε βάθος,
4. Τέλος η ενίσχυση για τους παραβάτες,
5. Ψηφιοποίηση του ελέγχου διακίνησης γάλακτος,
6. Δρομολογείται η θεσμοθέτηση αποδόσεων τυροκόμησης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και σε συνέχεια διαλόγου  με τους φορείς της αγοράς.
7. Αυστηρές ποινές για όλους, αλλά εξοντωτικές ποινές ιδίως για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες,
8. Διενέργεια έκτακτων δειγματοληπτικών ελέγχων σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ως μέθοδος περαιτέρω αποτροπής τέτοιων πρακτικών που εκθέτουν τη χώρα και τα εμβληματικά προϊόντα της.

Και ο υπουργός κατέληξε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε, αλλά και να προβάλουμε, την Ελληνική Διατροφή και τις αξίες της. Για το καλό των Ελλήνων παραγωγών, των καταναλωτών, της εθνικής μας οικονομίας».

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή