Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΣΠΟΡΤ – από τη λίμνη πηγών Αώου στην κορυφή Αυτιά

Μία ορεινή τεχνητή λίμνη που συνδυάζει έναν μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή. Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας.

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Στα βόρεια υψώνονται το Μαυροβούνι, η Φλέγκα και η Τσούκα Ρόσα, ενώ προς τα νότια απλώνονται οι λόφοι και τα δάση γύρω από τη Χρυσοβίτσα και το Μέτσοβο.

Η ακτογραμμή της λίμνης είναι μεγάλη και δαντελωτή με όμορφα δασωμένα μικρά φιόρδ και πολλα νησάκια να σχηματίζονται στο εσωτερικό της. Το στοιχεία που κάνουν την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για πολλά είδη της πανίδας και της χλωρίδας είναι τα μεγάλα λιβάδια, τα δεκάδες μικρά ρυάκια με τη συνεχή ροή νερού, οι μικρές φυσικές λίμνες και τα πυκνά δάση οξιάς που ξεκινάνε λίγο μετά τις όχθες.

Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι μοναδική, τόσο από άποψη ομορφιάς, όσο και από άποψη πολλών σπάνιων φυτών. Στα ανατολικά της λίμνης, καθώς οι ορεινοί όγκοι ξεκινάνε να υψώνονται επικρατούν δάση μαύρης πεύκης και διάσπαρτα ρόμπολα, ενώ στα δυτικά ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δάση οξιάς της Ελλάδας. Στα δε λιβάδια υπάρχουν διάσπαρτα δέντρα και θάμνοι, όπως κράταιγοι και αγριοκορομηλιές.

Μια σχετικά άγνωστη κορυφή, με όνομα Αυτιά και υψόμετρο 2081 μέτρα ήταν ο στόχος της τελευταίας διαδρομής. Μια διαδρομή που ξεκινά από το υψόμετρο των 1300 μέτρων, δίπλα στα νερά της λίμνης. Ακολουθεί ένας μέτριας βατότητας χωματόδρομο που προτιμήσαμε να κάνουμε με τα πόδια, αφήνοντας δίπλα στο μαντρί τα αυτοκίνητά μας. Μια απόσταση περίπου 3 χλμ μέχρι να βρούμε δεξιά μας την κίτρινη ταμπέλα του μονοπατιού Ρ6 που ανηφορίζει μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς.

Τα φύλλα των δέντρων έχουν πλέον πέσει, η φύση ετοιμάζεται για τον χειμώνα. Παραπάνω συναντάμε τα πρώτα ρόμπολα, γιγάντια εύρωστα πεύκα που όσο ανεβαίνουμε σχηματίζουν αμιγές δάσος.

Το μονοπάτι οδηγεί στον «Αυχένα της Αρκούδας» σε υψόμετρο 1900 μέτρα, ανάμεσα στις κορυφές Φλέγγας και Αφτιά. Πλήθος τοπωνυμίων με συνθετικό τη λέξη αρκούδα συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή, δηλωτικό της συχνότατης παρουσίας του μεγάλου θηλαστικού.

Μια σύντομη ξεκούραση και ανασύνταξη της ομάδας και η πορεία συνεχίζεται πάνω στην κορυφογραμμή. Πετρώδης και απόκρημνη, απαιτεί προσοχή και άλλη μιας ώρας πορεία μέχρι τα Αφτιά. Αυτή είναι η βορειότερη κορυφή του Μαυροβουνίου που ξεκινά από τον αυχένα της Μηλιάς και καταλήγει πάνω από τη ροή του Αρκουδορέματος, απέναντι από το Αυγό, την ψηλότερη των κορυφών που κυκώνουν τη Βάλια Κάλντα. Από εδώ η θέα είναι θαυμάσια σε όλη τη Βόρεια Πίνδο, τον Σμόλικα και τον Γράμμο και η καλοκαιρία παρέτεινε την παραμονή μας.

Πηγή Πληροφοριών: https://www.naturagraeca.com

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 14/11 προγραμματίζουμε ανάβαση στην κορυφή Καυκιά (υψ. 1637 μ.) των Αγράφων ξεκινώντας από την Αργιθέα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) και στο τηλέφωνο 2431072077 κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή